Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpekler Televizyonda Ne Olup Bittiğini Görebilir Mi?

4 dakika
11,705
Köpekler Televizyonda Ne Olup Bittiğini Görebilir Mi? The Guardian
Tüm Reklamları Kapat

Köpekler çoğu zaman sahipleriyle birlikte TV izlerler. Bu kıllı arkadaşlarımız acaba ekranda ne görürler? İnsanlar çoğu zaman köpeklerin televizyon izlerken aslında ne olup bittiğini göremediklerini iddia ederler – peki bu doğru mudur? Ya son model televizyonlar? Yeni ekranların yüksek çözünürlüğü Fido'nun ne olup bittiğini daha iyi görmesini sağlar mı?

Norveç Veterinerlik Bilimleri Okulu'ndan hayvan görüşü konusunda uzman doçent Ernst Otto Ropstad bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

Muhtemelen yeni televizyonları da aynen dünyanın genelini görebildikleri kadar iyi görüyorlar. Yeni model televizyonların saniyede gösterdiği kare sayısının daha yüksek olması sayesinde köpekler de resimleri aynen bizim gibi film şeklinde algılayabiliyorlar.

Bir resim serisini gözümüzün bir film olarak algılayabileceği şekilde hızlı olarak ardı ardına birleştirmeye titreşim birleştirme frekansı deniyor. Yeni model TV'lerde görüntü saniyede 50 resim gösterebilen eskilerine göre çok daha akıcı. Hayvanlar ekranda titreşen bir görüntü görmek yerine beyinlerinde bir film sanrısı uyanabilmesi için saniyede görmeleri gereken resim karesi sayısı yönünden farklılıklar gösteriyorlar. 

Tüm Reklamları Kapat

Köpek Kanalları

İnsanların sürekli bir film algılayabilmesi için saniyede 16 ile 20 arasında ardışık görüntü görmesi yeterli iken bu sayı köpeklerde 70'e kadar çıkabiliyor. Bu yüzden birkaç yıl önce Fido muhtemelen sahibinin oturup saatlerce ardışık olarak yanıp sönen görüntüleri izlemesine oldukça şaşırıyordu. Yeni çözünürlük ve daha hızlı görüntüleme teknikleri sayesinde köpekler de olası televizyon izleyicileri oldular.

Bu gerçek örneğin ABD'de gözardı edilmedi ve umut dolu TV yapımcıları köpekler için özel TV kanalları yayına açtılar. Ancak başka ev hayvanlarınız varsa onları TV önüne oturtmadan önce biraz daha düşünmeniz gerekiyor. Kuşların TV görüntülerini film olarak algılayabilmeleri için saniyede 100 kare görmeleri gerekiyor. Bundan daha düşük hızlı bir TV ile bir kuşu ayni odada bulundurmak hayvancağızda bir hayli gerginlik yaratacaktır. Ropstad şunları söylüyor:

Bu hayvanlara zulümdür. Sizi diskoteklerdeki flaş ışıklarıyla donanmış bir odaya koymakla aynı şey.

Bununla birlikte, köpekler artık TV'de ne olup bittiğini görebiliyor olsalar da halen bizim gördüğüklerimizi göremiyorlar.

Daha İyi Renk İçin Daha Çok Koni

Ropstad şunları ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Köpekler de renkleri görebilirler ancak bizim gördüklerimizle ayni renkleri değil.

Renk görüşü retinadaki koni hücreleri denilen algaçlar sayesinde gerçekleşir. Renkli görebilmek için en az iki farklı koni hücresine gereksiniminiz vardır. Köpeklerde koni hücrelerinin iki farklı çeşidi bulunur, biz insanlarda ise üç. Araştırmacı şunları soyluyor:

Bu demektir ki bizim örneğin kırmızı olarak algıladığımız bir renk köpeklerce sarimsi bir beyaz olarak görülecektir.

Bu koni hücreleri ayrıntıları algılamamızı da etkiliyor, bu yüzden köpekler bizden daha az ayrıntı görebiliyorlar.

Kuş Gözetleme

Ropstad köpeklerin TV'yi bizler kadar iyi görebildiğini söylüyor, ancak bu onların genel görüşüne oranla böyle:

Yeni televizyonlarda detayları bir yere kadar görebiliyorlar elbette, ancak tamamen açık seçik olarak değil.

Köpekler TV ekranında uçan bir kuşu doğada görebildikleri derecede ayrıntılı görebiliyorlar. Bu yüzden kimi köpeğin oturma odasında birdenbire bir kurt ya da at beliriverince TV'ye saldırması çok da şaşırtıcı değil. Ancak her köpeğin görüş yeteneğinin eşit derecede olmadığı da belirtilmeli.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Köpek TV'leri Üzerine Sınırlı Araştırma

Ropstad şunları ekliyor:

TV'de gördüklerini film seklinde algılayabilmek için her bir köpek türünün saniyede kaç kare görmesi gerektiği ve türler arasındaki farklılıklar üzerine bir araştırma henüz yapılmış değil.

Ropstad, bilim henüz nedenini açıklayamamış olsa da köpekler arasında bu konuda bireysel farklılıklar olacağını düşünüyor. Beş avcı köpeği üzerinde yaptığı araştırmada kimilerinin TV ile oldukça ilgili olduğunu gözlemlerken diğerlerinin tamamen kayıtsız kaldığını görmüş. Köpeklerinden birisi ekranda bir kuş ya da bir başka köpek göründüğünde tetikte bekliyor. Tenis toplarını kovalamayı seven bir köpeğin Wimbledon'dan yapılan bir yayınla oldukça ilgileneceğini düşünüyor Ropstad.

Köpeğiniz ekranda diğer hayvanları ilgiyle izlerken aslında bunların odanın içinde olmadığını anlayabiliyorsa oldukça açıkgöz bir hayvan demektir.

Avcılık İçgüdüleri Ağır Basıyor

Bjarne Braastad Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi Hayvan ve Su Kültürü Bilimleri Bölümü'nde bir profesör. Profesör, birkaç kedisi olduğunu ve bunların arada sırada, ve özellikle ekranda kuşlar ya da fareler belirdiğinde TV izlemeyi sevdiklerini söylüyor. Ekranda gördüklerinin gerçek olmadığını anlayabilecek bir köpeğin oldukça zeki bir köpek olduğunu düşünüyor Braastad. Şöyle diyor:

Kimileri ekrana saldırabiliyor, ama çoğu kısa zamanda ortada bir hayvan olmadığını öğreniyor. Köpek deneyimlerinden öğrenemiyorsa, ekranda gördüklerini kavrayamıyorsa davranışlarına içgüdülerin hakim olduğunu söyleyebiliriz.

Bir hayvan avlanırken dikkatini en çok çeken şey durağan bir geri plan önünde gördüğü hareketliliktir, bu yüzden de TV görüntüleri avlanma içgüdüsünü tetiklerler. Profesör şöyle devam ediyor:

Bu eğer baskın bir içgüdü ise köpeğin davranışları öğrendiklerinden fazla etkilenmeyecektir.

Neyse ki köpekleri televizyona havlayıp duran köpek sahipleri onları bu rahatsızlık verici içgüdüsel davranışı sınırlamaları yönünde eğitebiliyorlar. Braastad köpekleri bu huylarından vazgeçirebileceğimizi, bunun için de köpeğin alışkın olduğu 'hayır' ve 'otur' gibi komutları kullanabileceğimizi söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yazan: Ida Korneliussen

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceNordic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/10/2024 06:32:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1904

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Teşhis
Deizm
Coğrafya
Gazetecilik
Canlı Cansız
Doğal
Ağız Sağlığı
Çalışma
Sinir Hücresi
Doktor
Venüs
Temel
Kurbağa
Kedi
Video
Jinekoloji
Genom
Santigrat Derece
Tekillik
Mantık Hatası
Sinir Sistemi
Asteroid
Hayatta Kalma
Bakteri
İnsan Türü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Ayöz, et al. Köpekler Televizyonda Ne Olup Bittiğini Görebilir Mi?. (24 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1904
Ayöz, S., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 24). Köpekler Televizyonda Ne Olup Bittiğini Görebilir Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved October 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1904
S. Ayöz, et al. “Köpekler Televizyonda Ne Olup Bittiğini Görebilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Suat Ayöz, Evrim Ağacı, 24 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1904.
Ayöz, Suat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpekler Televizyonda Ne Olup Bittiğini Görebilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Suat Ayöz. Evrim Ağacı, January 24, 2014. https://evrimagaci.org/s/1904.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close