Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kendi DNA'mızı Tasarlamak Mümkün!

Kendi DNA'mızı Tasarlamak Mümkün!
3 dakika
43
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Girişimci Juan Enriquez, yaşama oldukça elverişsiz ortamlarda hayatta kalabileceğimiz ve hatta DNA manipülasyonu ile hafızalarımızı ele geçirip yönetebileceğimiz bir gelecekten bahsediyor.

İstediğimiz bedenleri tasarlayabileceğimiz bir Dünya düşünün. Bu Dünya'da, yanımızda yaşayacak hayvanları ve bitkileri de yaratabilir, canlandırabiliriz. Organizmaları değiştirebilir, onları istediğimiz gibi şekillendirebiliriz.
Ve aslında gelecekten bahsetmiyoruz. Hatta bunun için hayal gücüne gerek yok, şu anda o dünyada yaşıyoruz.
Harvard İşletme Okulu'ndaki Life Sciences Projesi'nin kurucu direktörü ve Excel Venture Management'ın genel müdürü Enriquez, Dünya Yönetim Zirvesi'nde konuştu. Gen düzenlemesinin insanları nasıl kendi DNA'larının, hayatın kaynak kodunun, ustası haline getirdiği hakkında etkili bir giriş yaptı.
Enriquez, bu ustalığın kendi kaderimizin, evrimimizin, kontrolünü ele geçirmemizi sağladığını açıkladı. Ve bunların hepsi CRISPR olarak bilinen bir genom düzenleme tekniği sayesinde oldu."CRISPR gibi araçlar, hayatı büyük ölçüde düzenleyebilmemizi sağlıyor" diye açıkladı. "Hayatlarımızı, kendi isteklerimize göre tekrar kodluyoruz." Enriquez, seçilimin rastgele olmadığından ve bunun pratik açıdan ne anlama geldiğinden bahsederek devam etti.
"Bilim bizim için eskiden keşif anlamına gelirken şimdi yaratmayı ifade ediyor."
Enriquez, bilim insanlarının bitki ve hayvanların önceden asla hayatta kalamayacakları yerlerde yaşayabilecekleri şekilde genlerini değiştirmeye çalıştıklarını anlattı ve aynı zamanda bitki ve hayvanlarının ölümlerini de düzenlemeye çalıştıkları detayını verdi. Enriquez'e göre, "Doğanın, burada kimlerin ve nelerin yaşayacağına karar vermesine izin vermek yerine, burada kimlerin ve nelerin yaşayacağına ben karar vereceğim." diyebileceğimiz bir zaman diliminde yaşıyoruz. Büyük bir ciddiyetle, "Bilim bizim için eskiden keşif anlamına gelirken şimdi yaratmayı ifade ediyor." diye ekledi.
Ancak, genleri düzenleyerek vücutlarımızı şekillendirmekten çok daha ötesine gideceğiz. Zihinlerimizi baştan yaratacağız.
Anılar ekleyip sileceğiz, ya da değiştireceğiz. Onları saklayacağız ve istediğimiz her şekilde kullanacağız. Enriquez, bunları yaparak vücutlarımızın işleyişini değiştirip kolayca şekillendirilebilen yeni bir insan türüne dönüşeceğimizi söylüyor.
Peki, anılarımızı kelimenin tam anlamıyla yeniden yazmaya başlayınca ne olacak?
Kendimizle alakalı aklımıza genellikle bize anlatılan ya da bizi biz yapan anılarımız gelir. Anılarımızı kelimenin tam anlamıyla yeniden yazma yeteneğine sahip olunca veya ölen bir sevdiğimiz hakkındaki bütün anılarımızı silebildiğimizde neler olacak? Veya yaptığımız korkunç bir davranışı tamamen aklımızdan sildiğimizde nasıl canlılar haline geleceğiz? Ya da aslında yaşanmamış harika anıları ne zaman aklımıza yazabileceğiz?
Ve bütün bunlar gerçekleştiğinde hala insan mı sayılacağız? Bu henüz net değil. Fakat bu sorular gelecek nesillere bırakabileceğimiz sorular değil, cevaplamaya şimdiden başlamamız lazım. Teknoloji zaten hayatımızda ve o günü ufukta görebiliyoruz.
Ve bu sadece bir başlangıç.
Enriquez, DNA düzenlemeleri ve yapımıyla sadece kendi biyolojimizi yeniden yazmakla kalmayacağımızı, aynı zamanda büyük ölçüde hayatlar kurtarabileceğimizi de söylüyor. "Dünyanın grip aşısını bir sene yerine bir haftada yapabilirsiniz ve bu artık yalnızca teoride değil, pratikte de geçerli bir durum.""Neden birisi insan DNA'sını değiştirmek istesin ki?" diye sordu.
"Çünkü keşfetmek istiyoruz. Bilimde ilerlemek istiyorsak önce kendi evrimimizi yönetebilir hale gelmeliyiz."
İnsanoğlunun Dünya'da yaşamak üzere evrildiğini savundu. Milyarlarca yıllık evrim DNA'mıza işlenmiş durumda ve bu gezegeni kolayca bırakamayız. En azından bunu vücudumuzu diğer gezegenlere, Mars'ın çöllerine veya Europa'nın buzlu göllerine adapte olacak şekilde değiştirmeden yapamayız.
Excel Venture Management: Sağlık ve ötesi hakkında teknolojiler geliştirmeye yardımcı bir şirket.
Dünya Yönetim Zirvesi: World Government Summit
Çevirmen:Ayşe Ege Palaz


Referanslar
1.Futurism, "Masters of Our DNA: Designer Bodies Are Not Science Fiction"
<https://futurism.com/humans-evolve-100-years/>
Görseller: h heyerlein
<https://unsplash.com/photos/t7-hqrujXsg>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 03:46:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12725

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Palaz, et al. Kendi DNA'mızı Tasarlamak Mümkün!. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12725
Palaz, A. E., Kayalı, Ö. (2020, July 12). Kendi DNA'mızı Tasarlamak Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12725
A. E. Palaz, et al. “Kendi DNA'mızı Tasarlamak Mümkün!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 12 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/12725.
Palaz, Ayşe Ege. Kayalı, Ögetay. “Kendi DNA'mızı Tasarlamak Mümkün!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/12725.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close