Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kedileriniz Oyun mu Oynuyor, Yoksa Kavga mı Ediyor?

Kedileriniz Agresif Davranıyorsa Hemen Korkmayın, Oyun Oynuyor Olabilirler!

Kedileriniz Oyun mu Oynuyor, Yoksa Kavga mı Ediyor? Wallpaper Abyss
3 dakika
1,473
Tüm Reklamları Kapat

Hiç kedilerinizin birbirleriyle oynadığı oyun çok şiddetli göründüğü için endişelendiniz mi? Scientific Reports'ta yayınlanan bir araştırma, bu endişeleri gidermek adına kedilerde oyun oynamayı ve kavga etmeyi araştırdı.

Araştırmacıların amacı, neyin oyun olduğunu ve neyin kavgaya yol açabileceğini çözmek için herkesin gözlemleyebileceği basit davranışları bulmaktı. Bu araştırmanın sonuçları, söz konusu kavgalar hayvanlara ve insanlara zarar verebileceği için önemlidir. Öyle ki, kedileriniz anlaşamıyorsa birini yeniden sahiplendirmek zorunda bile kalabilirsiniz.

Kedi "Kavgalarını" Kategorize Etmek

Slovakya'daki Veterinerlik ve Eczacılık Üniversitesi ile Birleşik Krallık'taki Lincoln Üniversitesi'nden Noema Gajdoš-Kmecová liderliğinde yapılan çalışma, 210 kedi arasındaki etkileşimleri içeren 105 videoyu analiz etti.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi daha sonra bir etogram geliştirdi. Bu etogram, çalışmada kullanılan belirli davranışların bir kataloğuydu. Davranışlar altı gruba ayrıldı:

  1. Durgun: Baş ve vücut hareketsiz bir pozisyondadır (örneğin çömelmiş pozisyon).
  2. Güreş: Kediler güreş hareketleri gibi hareketler yapar ve fiziksel temas halindedir.
  3. Kovalama: Bir kedi takip eder ve/veya diğer kedi kaçar.
  4. Diğer etkileşimli etkinlikler: Kediler kıl yalama, birbirlerine yaklaşma ya da sırttaki kılları kabartma gibi eylemlerde bulunur.
  5. Etkileşimsiz etkinlikler: Kendilerine veya cansız bir nesneye yönelik aktivitelerdir (örneğin su içme ya da kendini yalama).
  6. Ses çıkarma: Kediler hırıltı yapma, tıslama ya da miyavlama gibi sesler çıkarır.

Her video, bu davranışlardan hangilerinin her bir kedi tarafından gösterildiğini belirlemek için analiz edildi. Daha sonra her etkileşim, kümelerde hangi davranışların birlikte ortaya çıktığını bulmak için istatistiksel olarak analiz edildi. Araştırmacılar bundan yola çıkarak videoları üç etkileşim kategorisine ayırdı:

  1. Oyuncu: Videolardaki kedilerin %40'ı bu etkileşim türün sergiliyordu. Güreş hareketleri gözleniyordu ancak ses çıkarma davranışı eksikti.
  2. Hırçın: Bu gruptaki kediler bazı sesler çıkardılar ve tekrarlayan hareketsizlik nöbetleri geçirdiler. Örneklemdeki kedilerin %32'si bu gruba girdi.
  3. Ara grup: Bu grup, kedilerin %28'ini içeriyordu ve oyuncu gruba hırçın gruptan daha yakındı. Bu gruptaki kediler, aralarında duraklamalar olan uzun süreler boyunca etkileşime girdi.

Bir sağlama yapmak adına, videolardan gözlemlenen bu davranış kategorileri, kedi davranışında uzman olan makalenin dört yazarının tanımlarıyla karşılaştırıldı. Her bir etkileşim türü yazarların tanımladığı davranışlarla uyumluydu.

Bunlar Size Kedilerinizin Oyunu Hakkında Ne Söylüyor?

Özetle, kedileriniz güreşiyorsa büyük ihtimalle oyun oynuyorlardır. Çok kedili bir evde kediler arasında sürtüşme olduğunda kediler, fiziksel temastan kaçınma eğilimi gösterir. Fiziksel temas yerine, tokatlamak gibi uzun ve doğrudan temas içermeyen saldırgan veya savunucu önlemler alırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kedileriniz hareketsizlik dönemleri (örneğin çömelme) arasında ses çıkarıyor ve birbirlerini kovalıyorsa, büyük ihtimalle kavga ediyorlardır. Ses çıkarma, burada oyuncudan çok agresif bir etkileşim olduğunu gösteren önemli bir ipucudur.

Karşılıklı olduğu sürece kedilerin birbirini kovalamasında bir sorun yoktur; ancak bir kedi diğerini kovalıyorsa veya bir kedi sadece kaçıyorsa bu o kadar da olumlu bir durum değildir.

Ara grup anlaması en zor etkileşim grubudur. Hem eğlenceli hem de hırçın davranışların unsurlarını içerir ancak hırçın gruba kıyasla oyuncu gruba daha yakındır. Bu, etkileşim sırasında olanlara bağlı olarak oyunun hırçın hale gelebileceğini düşündürmektedir.

Yazarlar ayrıca, etkileşimdeki kedilerin arkadaşlarının oynamaya olan ilgisini yeniden değerlendirmelerine ve oyundan saldırganlığa geçmekten kaçınmalarına neden olan sık aralar verdiklerini gözlemlemiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu iki kedi iyi birer arkadaş ve bu videoda sadece oyun oynuyorlar.
YouTube

Sonuç

Bu çalışma, kedi davranışlarını bilimsel bir yaklaşımla analiz eden ilk çalışmadır ve kedilerde oyun ve kavga arasındaki ilişkiyi tanımlamaya yardımcı olacak üç tür etkileşimi tanımlamaktadır.

Kedilerin ne zaman gerçekten kavga ettiğini anlamak aslında oldukça kolaydır. Ancak asıl odak, ara örnekler üzerinde çalışmak olmalıdır. Bu örnekler sorunsuz olabilir ama aynı zamanda kavga çıkmasına da sebep olabilirler.

Her ne kadar araştırma herkesin gözlemleyebileceği bariz davranışlara odaklansa da kediler oldukça kurnaz olabilir. Örneğin iletişim kurmak için yüz ifadesi, kulak ve kuyruk yerleşiminin yanı sıra bazı feromonlar kullanırlar. Bu ince ayrıntılar, neyin oyun ve neyin kavga olduğunu ayırt etmede aynı derecede önemli olabilir.

Kedileriniz yakın temas halinde uyuyan, yiyeceklerini ve oyuncaklarını paylaşan iki yakın arkadaş ise ara sıra hırçınlaşmalarında sorun yoktur. Ancak kedileriniz anlaşamıyorsa kavgacı davranış belirtilerini izlemeniz gerekebilir. Kediler arasındaki gerilim her zaman bariz değildir, ancak sürekli gerginlik kedilerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • J. Henning, et al. Are Your Cats Fighting Or Playing? Scientists Analysed Cat Videos To Figure Out The Difference. (23 Ağustos 1970). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 07:17:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13992

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Hazel, et al. Kedileriniz Oyun mu Oynuyor, Yoksa Kavga mı Ediyor?. (6 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13992
Hazel, S., Selamet, G., Alparslan, E. (2023, May 06). Kedileriniz Oyun mu Oynuyor, Yoksa Kavga mı Ediyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13992
S. Hazel, et al. “Kedileriniz Oyun mu Oynuyor, Yoksa Kavga mı Ediyor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Gökalp Selamet, Evrim Ağacı, 06 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/13992.
Hazel, Susan. Selamet, Gökalp. Alparslan, Eda. “Kedileriniz Oyun mu Oynuyor, Yoksa Kavga mı Ediyor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Gökalp Selamet. Evrim Ağacı, May 06, 2023. https://evrimagaci.org/s/13992.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close