Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kediler Dünyayı Nasıl Görüyor? İnsanlardan Farkları Ne?

3 dakika
174,673
Kediler Dünyayı Nasıl Görüyor? İnsanlardan Farkları Ne? Pica4U
Tüm Reklamları Kapat

Kediler etraflarını nasıl görürler? Nickolay Lamm, bu heyecan verici soruya yanıt vermek için 3 uzmana danışarak kedilerin etraflarına baktıklarında nasıl gördüklerine yönelik, insanların görüş biçiminden yola çıkarak bazı hipotezler geliştirdi.

İnsan görüşü ile kedi görüşü arasındaki en büyük fark, göz içerisindeki retinada yatar. Retina, ışığa duyarlı hücreleri (fotoreseptörleri) içerisinde barındıran, gözün arka kısmında yer alan bir tabakadır. Fotoreseptörler ışık dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürür, bunlar sinir hücreleri tarafından işlenir, beyne gönderilir ve görüntü olarak algılanır. Yaygın olarak bilindiği üzere, 2 tip fotoreseptör bulunur: koni ve çubuk. Çubuk hücreleri çevresel görüş ve gece görüşünden sorumludur. Cisimlerin parlaklığını ve grinin farklı tonlarını algılarlar. Koniler ise gündüz görüşü ve renk algısından sorumludurlar.

Kedilerde (ve köpeklerde) çok sayıda çubuk reseptörü vardır; ancak koni reseptörlerinin sayısı oldukça azdır. İnsanlarda ise durum tam tersidir. Tam olarak bu sebeple, insanlar geceleri çok kötü bir görüşe sahipken, gündüzleri cisimlerin renklerini çok başarılı bir şekilde algılayabilirler. Kedilerde de durum buna terstir: geceleri harika bir şekilde görebilseler de, cisimlerin renklerini algılamakta oldukça beceriksizdirler.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki fotoğraf çiftlerinde, üst taraftaki insanların nasıl gördüğüdür. Alt taraftaki ise aynı görüntüyü bir kedinin nasıl göreceğine yönelik yaklaşık bir tahmindir. Her biriyle ilgili bazı temel bilgiler de verilmiştir. Umarız faydalı olur:

1. Görüş Alanı

Gözlerin belli bir noktaya sabitlendiğinde ne kadarlık bir alanı algılayabildiğimizle ilgilidir. Sadece dümdüz ileriye baktığınızda gördükleriniz değil, aynı zamanda bir noktaya bakarken algılayabildiğiniz yukarıdaki, aşağıdaki, sağdaki ve soldaki her şey görüş alanına dahildir. Kedilerin görüş alanı, yaklaşık 180 derecelik insan görüş alanından birazcık daha geniştir.

2. Görsel Keskinlik/Duyarlılık

Bu, algılanan görüntünün ne kadar "temiz" olduğu ile ilgilidir. Ortalama bir insanın görsel keskinliği 20/20 olarak verilir. Bir kedinin görsel keskinliği ise 29/100 ila 20/200 arasında değişir. Yani bir kedi, bir insanın 100 ila 200 adım (yaklaşık 30 ila 60 metre) uzaktan görebildiği keskinlikte görebilmek için cisme 20 adım (yaklaşık 6 metre) uzaklıkta olmalıdır. Bu nedenle aşağıdaki fotoğraf çiftinde kedinin görebildiği görüntü çok bulanıktır.

3. Renk Görüşü

Halk arasındaki yaygın yanlış inanışlardan birisi, kedilerin renkleri algılayamadığı, sadece grinin tonlarını görebildikleri üzerinedir. İnsanlar, trikromatik görüşe sahiptir. Yani 3 temel rengi algılayabilen koni hücrelerine sahiptirler: kırmızı, yeşil ve mavi. Kedilerin de temel trikromatik görüşe sahip oldukları düşünülmektedir ve dolayısıyla renkleri görebilirler; ancak onların görüşü insanlarınkinden farklıdır. Bir kedinin renk algısı, renk körü bir insanın renk algısına benzemektedir. Onlar da, mavi ve yeşilin tonlarını görebilirler; ancak kırmızılar ve pembeler kafalarını karıştırabilir. Kırmızı ve pembeler kedilerde muhtemelen daha yeşilimsi gözükmektedir. Mor ise onlar için sadece mavinin bir diğer tonudur.

Tüm Reklamları Kapat

Kediler aynı zamanda insanlar kadar geniş miktarda renk tonu ve doygunluğunu algılayamazlar. O nedenle parlak ve rengarenk bir doğa manzarası, kediler için muhtemelen birazcık daha sıkıcıdır:

4. Mesafe

Kedilerin büyük oranda miyop olduğu düşünülmektedir. Bir diğer deyişle, uzaktaki nesneleri o kadar iyi göremezler. Daha yakındaki nesneleri daha keskin bir şekilde görmek, muhtemelen avlanmada avantaj sağlamaktadır.

5. Gece Görüşü

Buraya kadar insanın daha avantajlı olduğu örnekleri vermiştik. Ancak bir kedinin üstünlüğünü görmek istiyorsanız, geceleri nasıl gördüklerine bakın! Retinalarındaki çubuk hücrelerinin farkı, geceleri nasıl gördüklerinde kendisini belli eder. Çok az miktarda ışığı bile bizden çok daha iyi değerlendirebilirler. Bu nedenle, insanın görmek için ihtiyaç duyduğu ışık şiddetinin sadece 6'da 1'iyle oldukça net bir şekilde görebilirler.

Ayrıca kedilerin gözlerinde, retinanın arkasında tapetum adı verilen bir yapı vardır. Bu yapının gece görüşünü arttırdığı düşünülmektedir. Tapetum içerisindeki hücreler tıpkı bir ayna gibi gelen ışığı geri yansıtırlar. Böylece ışık, koni ve çubuk hücrelerinin içerisinden 1 defa değil, 2 defa geçmiş olur. Bu da, karanlıkta yakalanabilen çok az miktardaki ışığın daha iyi değerlendirilebilmesini sağlar. Tam olarak bu nedenle, kedilerin gözleri geceleri far gibi ışık saçar. Aslında bu, dışarıdan gelen ışığın tapetum tarafından geri yansıtılmasından kaynaklanır, yoksa kedilerin gözlerinde ışık kaynağı yoktur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.


Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 49
  • Muhteşem! 20
  • İnanılmaz 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Bilim Budur! 10
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Üzücü! 4
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • İğrenç! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:08:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3360

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kediler Dünyayı Nasıl Görüyor? İnsanlardan Farkları Ne?. (9 Mart 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3360
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 09). Kediler Dünyayı Nasıl Görüyor? İnsanlardan Farkları Ne?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3360
Ç. M. Bakırcı. “Kediler Dünyayı Nasıl Görüyor? İnsanlardan Farkları Ne?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3360.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kediler Dünyayı Nasıl Görüyor? İnsanlardan Farkları Ne?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 09, 2015. https://evrimagaci.org/s/3360.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close