Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Keçiler de, Köpekler Gibi, Göz Kontağı Aracılığıyla İnsanlarla İletişim Kurabilmektedir!

2 dakika
4,101
Keçiler de, Köpekler Gibi, Göz Kontağı Aracılığıyla İnsanlarla İletişim Kurabilmektedir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Köpek sahibi olan herkes, köpeklerin sadece gözlerini kullanarak çok şey söylediğini bilir. Yemek kabı mı boş? Beklentiyle kafasını kaldırıp bakacaktır. Dışarı mı çıkmak istiyor? Göz kontağı kurarak kafasının etrafında dönecektir.

Araştırmacılar köpeklerle birlikte insanlarla göz kontağı kurarak iletişime geçen tek hayvanın evcilleştirilmiş atlar olduğunu düşünüyordu. Ancak Biology Letters dergisinde yayınlanan bir çalışma bu listeye bir hayvan daha ekledi: Keçiler.

Queen Mary Üniversitesi’nden araştırmacıların 34 erkek ve 34 dişi keçi üzerinde yaptıkları çalışmada, ekip önce plastik bir kutuya keçiler için yemek koydu ve sonrasında kutunun ağzını kapatarak onlar için bir anlamda “çözümsüz bir problem” yarattı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar keçiler kutuyu açmaya çalışırken orada durdular. Başarısız oldukları zaman, hayvanlar yardım ister gibi ekibin üyelerine bakmaya başladı. Ekip bu davranışı tıpkı aynı durumda kalan yavru köpeklerin arkaya bakarak kutu ve insan arasında mekik dokumasına benzetiyor. Araştırmacılar arkalarına döndükleri zaman ise keçilerin çoğunlukla bakışlarını sonlandırdıklarını gördüler ve bu da yüze bakarak göz kontağı kurmanın önemli olduğu anlamına geliyor.

Makalenin yazarlarından Christian Nawroth, keçilerin erişemedikleri yemeği istemek için köpeklerle aynı yolla insanların yüzüne baktıklarını dile getirdi. Nawroth, çalışmanın sonuçlarının tarım üretiminde primer olarak evcilleştirilen türlerin insanlarla doğrudan kompleks bir iletişim kurduklarına dair güçlü kanıtlar sunduğunu dile getirdi. Buna göre keçiler köpekler gibi beslenen ya da atlar gibi çalıştırılan hayvanlarla benzerlik gösteriyor.

Evcilleştirme Sürecini Anlamak

Yale Köpek ve Primat Laboratuarı’ndan Laurie Santos sonuçların oldukça şaşırtıcı olduğunu söylüyor. Santos, çalışmanın sosyal olmayan sebeplerle evcilleştirilen hayvanların –ki keçiler öncelikle eti, sütü ve postu için besleniyor- aslında sosyal becerileriyle insanlarla iletişim kurabileceklerini gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu çalışma aynı zamanda zengin sosyal kavrayışımızı şekillendirebilen evcilleştirme süreci hakkında hala ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu göstermesi açısından da heyecan verici olarak değerlendiriliyor.

Keçilerin akıllı oldukları ve bir tür duygusal hayatlarının bulunduğu özellikle bilim insanları tarafından bilinen bir gerçek. Konuyla ilgili daha önce yayınlanmış bir makalenin yazarlarından Alan McElligott ifade ettiğine göre, keçilerin olumsuz duygular hissettiklerinde kulaklarının pozisyonunu ve seslerini değiştirebiliyorlar. Bunun yanı sıra keçiler kompleks görevleri hızlıca öğrenebiliyor ve 10 ay sonra bile aynı görevin nasıl yapıldığını hatırlayabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Leibniz Çiftlik Hayvanı Biyolojisi Enstitüsü’nden Jan Langbein’e göre, evcilleştirme sürecinin ve keçilerinin yaşayış kurallarının kavranması gelecekte daha iyi değerlendirmeler yapılmasına olanak sağlayacak. Çiftlik hayvanlarının kavrayış ve duyguları hakkındaki kamusal bilgimiz aynı zamanda onlara karşı tutumumuzu değiştirecektir.

Bu ve bunun gibi çalışmalar, aynı zamanda keçilerin koyunlardan farklı olduğunun anlaşılmasına da yardımcı olacak. Şu anda dünyada tarımda kullanılan milyarlarca keçi bulunuyor. Ancak bu keçiler için belirlenen sağlık ve bakım ilkeleri hala koyunların üzerinden şekilleniyor. McElligott, keçi ve koyunlarla çalışan herkesin bu iki hayvanın aslında oldukça farklı olduklarının bildiğini söylüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 7
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:08:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4510

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. M. Somel, et al. Keçiler de, Köpekler Gibi, Göz Kontağı Aracılığıyla İnsanlarla İletişim Kurabilmektedir!. (18 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4510
Somel, D. M., Bakırcı, Ç. M. (2016, August 18). Keçiler de, Köpekler Gibi, Göz Kontağı Aracılığıyla İnsanlarla İletişim Kurabilmektedir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4510
D. M. Somel, et al. “Keçiler de, Köpekler Gibi, Göz Kontağı Aracılığıyla İnsanlarla İletişim Kurabilmektedir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Aug. 2016, https://evrimagaci.org/s/4510.
Somel, Dr. Mehmet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Keçiler de, Köpekler Gibi, Göz Kontağı Aracılığıyla İnsanlarla İletişim Kurabilmektedir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 18, 2016. https://evrimagaci.org/s/4510.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close