Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?

2 dakika
8,920
Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Çocuklarımızın sınavlarda kopya çekmesinin nedeni, okul sistemimizin notlara değer verme miktarının, çocuklarımızın öğrenmeye değer verme miktarından fazla olmasıdır. - Neil deGrasse Tyson

Her ne kadar "kopya" söz konusu olduğunda tek suçu öğrencide arasak da, eğitmenler, profesörler, öğretmenler, yasa yapıcılar olarak belki de suçun önemli bir bölümünü kendimizde aramalıyız. Örneğin, normalde hiçbir şekilde hırsızlık yapmayan bir kişi, neden bilgi çalma suçu olarak tanımlayabileceğimiz "kopya" davranışını sergilemektedir? Hırsızlık, ihtiyaçtan doğmaz mı?

Bu ihtiyaç, "eğitim alıcı" konumunda olan öğrencinin suçu olduğu kadar, "eğitim verici" konumunda olan kurum, kuruluş ve öğretmenlerin de suçu değil midir? Öğretmenlerimiz ve genel olarak eğitim sistemimiz "öğrenmeye dayalı", eşitlikçi, özgür öğrenme ortamları yaratabilmekteler midir? Öğrenciler, sadece belli sayısal notlara ulaşabilmek için mi mücadele etmektedirler, yoksa hayatlarını etrafında inşa edecekleri bilgileri elde etme çabası içerisindeler midir? Bu ve bunun gibi soruların yanıtları, sadece öğrencileri "tembellik" ile suçlayan bir kopya-karşıtı duruşun ötesine geçebilmemizi sağlayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Unutmamak gerekiyor ki her sistem değiştirilebilirdir, her sistem geliştirilebilirdir.

Belki de asırlar öncesinin öğrenme biçimine, asırlar öncesinin toplumsal öğrenim algısına, asırlar öncesinin toplumlarının eğitim ihtiyacına dayanan yaşlı öğretim sistemimizi kökünden değiştirmenin vakti geldi de geçiyor?

Anatomi gerçekten nefes kesici ve bir o kadar da öğrenmesi zor bir bilim dalıdır. Aşırı fazla sayıda kas, kemik, sinir, bağ, vb. dokunun ismini ve birbirleriyle olan ilişkilerini bilmeniz gerekir. Tıp eğitimi alanlar arasında, sınavlarının zorluğu ile de bilinir. Bu görselde, bu şekilde bir sınava hazırlanırken canı sıkılan bir tıp öğrencisinin sanatsal çalışması görülüyor.
Anatomi gerçekten nefes kesici ve bir o kadar da öğrenmesi zor bir bilim dalıdır. Aşırı fazla sayıda kas, kemik, sinir, bağ, vb. dokunun ismini ve birbirleriyle olan ilişkilerini bilmeniz gerekir. Tıp eğitimi alanlar arasında, sınavlarının zorluğu ile de bilinir. Bu görselde, bu şekilde bir sınava hazırlanırken canı sıkılan bir tıp öğrencisinin sanatsal çalışması görülüyor.
Trust Me, I'm A Biologist

Kopya Kağıtlarına İzin Veren Sistemler

Özellikle ABD'deki bazı üniversitelerde sınavlara girerken yanınızda 1 adet "kopya kağıdı" barındırmanıza izin verilir. Bu kağıt üzerine, sığdırabildiğiniz kadar bilgi ve formülü yazmanıza izin verilir. Tabii ki, teknik olarak "en önemli olduğunu düşündüklerinizi" veya "sınavda çıkmasını beklediklerinizi" yazmanız gerekiyor olsa da, çoğu öğrenci sığdırabildiği her şeyi sığdırmayı hedefler.

Bu yöntem, formüllerin katı bir şekilde ezberletilmesinin önüne geçtiği gibi, öğrenciyi sınava yönelik ön çalışma yapmaya teşvik eder. Ayrıca kopyanın da önüne geçilmesi hedeflenir.

Okurlarımız arasındaki ekonomi/iktisat bölümlerinde okuyan lisans ve lisansüstü öğrencilere ve tabii ki mezunlara selam olsun.
Okurlarımız arasındaki ekonomi/iktisat bölümlerinde okuyan lisans ve lisansüstü öğrencilere ve tabii ki mezunlara selam olsun.
Berkeley Lab

Yukarıda gördüğünüz, Dünya'nın en önde gelen üniversitelerinden Berkeley Üniversitesi'nin Ekonomi Bölümü'nün ekonometri dersi için kullanılan "yasal kopya kağıtları"ndan birisidir. Kağıt, araştırmacı Peter Larsen tarafından, dersin final sınavı için hazırlanmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • İnanılmaz 8
  • Grrr... *@$# 5
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:43:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3291

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?. (18 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3291
Bakırcı, Ç. M. (2015, February 18). Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3291
Ç. M. Bakırcı. “Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3291.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 18, 2015. https://evrimagaci.org/s/3291.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close