Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kaplan Köpek Balığı (Galeocerdo cuvier)

Kaplan Köpek Balığı (Galeocerdo cuvier) Wikipedia Commons
Kaplan Köpekbalığı.
3 dakika
1,465
Tüm Reklamları Kapat
Kaplan Köpek Balığı
  • Bilimsel Adı Galeocerdo cuvier
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kaplan Köpek Balığı
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Tiger Shark
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Kaplan köpekbalıkları (Galeocerdo cuvier) 3 ila 4.3 metre uzunluğa ve 635 kilogram ağırlığa ulaşabilen oldukça büyük canlılardır. Kaplan köpekbalıklarını özel kılan şey ise vücutlarındaki koyu renkli dikey çizgilerdir. Bu çizgiler, köpekbalığına puslu sularda avlarını takip ederken kamufle olma şansı verir ve kaplanların çizgilerine olan benzerlikleriyle türün isimlendirmesinde etkili olmuşlardır.

Kaplan köpekbalığının vücudu silindirik şekildedir, ayrıca bu balıklar geniş bir kafaya ve küt bir burna sahiptir. Ağızlarında, üst ve alt çenelerinde sıralanan üçgen dişlerden oluşan bir dizi diş bulunur. Bu dişler, kaplan köpekbalığının çeşitli avları etkili bir şekilde tüketmesini sağlar.

Kaplan köpekbalıkları, canlı yavrular doğuran vivipar bir türdür. Yaklaşık 14 ila 16 aylık bir gebelik süresinden sonra dişi kaplan köpekbalığı, büyüklüğüne ve yaşına bağlı olarak 10 ila 80 yavru doğurur. Yavrular doğumda göreceli olarak büyük olup, 50 ila 75 santimetre uzunluğunda olurlar.

Üreme iç dölleme yoluyla gerçekleşir ve erkekler, spermatozoitleri dişiye transfer etmek için özel klapsilerini kullanırlar. Tek başına yaşayan bir tür olmalarına rağmen kaplan köpekbalıkları, eşleşme mevsiminde erkeklerin dişileri aktif olarak takip ettiği karmaşık kur yapma davranışları sergiler.

Tüm Reklamları Kapat

Wikipedia Commons

Tarih

Türün ait olduğu Galeocerdonidae familyasının kökenleri 56-45 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüze çok az sayıda türü gelebilmiştir, fosilleri ise 52 milyon yıl öncesine kadar tarihlenmiştir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Kaplan köpekbalıkları, üst düzey avcılar olarak deniz ekosistemlerinin denge ve sağlığını korumak açısından önemli bir rol oynar. Daha düşük trofik seviye türlerinin popülasyonlarının büyüklüğünü kontrol ederek besin ağının yapısını ve istikrarını düzenlemeye yardımcı olurlar. Beslenme alışkanlıkları aynı zamanda belirli türlerin aşırı popülasyonunu önler.

Kaplan köpekbalıkları kozmopolit bir dağılıma sahiptir ve dünya genelindeki tropikal ve ılıman sularda yaşar. Sıklıkla kıyı bölgelerinde, mercan resiflerinde, körfezlerde, nehir ağızlarında ve hatta açık okyanus bölgelerinde bulunurlar. Geniş yaşam alanları nedeniyle Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu, Akdeniz ve Karayipler gibi sularda bulunabilirler.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Kaplan köpekbalıkları, çeşitli bölgelerde nüfus azalmalarına yol açan ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Yüzgeçleri, etleri ve çeneleri için olan talep tarafından yönlendirilen aşırı avlanma; nesillerinin devamı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Yaşam alanlarının yok olması, kirlilik ve iklim değişikliği de popülasyonlarını olumsuz etkilemektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kaplan köpekbalığının neslinin devamı için koruma çalışmaları yapılması son derece önemlidir. Bu çabalar sürdürülebilir avcılık uygulamalarının hayata geçirilmesini, deniz koruma alanlarının oluşturulmasını, köpekbalıklarının deniz ekosistemlerindeki önemine dair farkındalığın artırılmasını ve sorumlu ekoturizmi teşvik etmeyi içerir.

Davranış

Kaplan köpekbalıkları genelde oldukça saldırgan ve meraklı hayvanlardır. Önlerine çıkan çoğu şeyi yemeye çalışabilirler. 2014'te bir kaplan köpek balığının midesinden araba plakası ve lastik parçaları çıkarılmıştır. National Geographic Wild dalgıçları bir belgesel için kaplan köpekbalıklarını araştırmaya gittiğinde bir köpekbalığı kameramanlardan birinin kamerasını ısırmaya çalışmıştır.

Wikipedia Commons

Beslenme Alışkanlıkları

Kaplan köpekbalığı, fırsatçı bir avcıdır ve neredeyse her karşılaştığı şeyi tüketme yeteneği nedeniyle "Deniz çöp kutusu" olarak adlandırılır. Besinleri son derece çeşitlidir. Balıklardan foklara, kaplumbağalara, yunuslara ve hatta diğer köpekbalıklarına kadar uzanan beslenme alternatiflerine sahip bir avcıdır.

Güçlü çeneleri ve testere şeklindeki dişleri, onlara avlarını nispeten kolay bir şekilde tüketme imkânı sağlar. Deniz kaplumbağalarının kabuklarını kırabilme ve büyük deniz canlılarının iskelet yapılarını ezebilme yetenekleri vardır. Beslenme davranışlarındaki bu uyumluluk, çeşitli deniz yaşam alanlarında hayatta kalabilmelerini sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Etimoloji

Kaplan köpekbalığı (Galeocerdo cuvier); adını kendine özgü kaplan benzeri desenlerinden alır.

Sonuç

Kaplan köpekbalığı; benzersiz fiziksel özellikleri, çeşitli beslenme alışkanlıkları ve önemli ekolojik rolüyle deniz ekosistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kaplan köpekbalığının neslinin devamını sağlamak için, ekosistemlerdeki varlığının önemini anlamak ve bireylerini korumak gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2023 10:51:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14934

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Çeşitlilik
Hayatta Kalma
Pandemik
İhtiyoloji
Sürüngen
Evrim Kuramı
Mit
Einstein
Yaşamın Başlangıcı
Uluslararası Uzay İstasyonu
İklim
Hava
Hızlı
Yeşil
Elektrik
Yanlış
Şiddet
Homeostasis
Jeoloji
Orman
Matematik
Yeme
Viral
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Filler Neden Farelerden Korkar?
Filler Neden Farelerden Korkar?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Şakir, et al. Kaplan Köpek Balığı (Galeocerdo cuvier). (26 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14934
Şakir, E., Alparslan, E. (2023, June 26). Kaplan Köpek Balığı (Galeocerdo cuvier). Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/14934
E. Şakir, et al. “Kaplan Köpek Balığı (Galeocerdo cuvier).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 26 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14934.
Şakir, Emir. Alparslan, Eda. “Kaplan Köpek Balığı (Galeocerdo cuvier).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 26, 2023. https://evrimagaci.org/s/14934.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close