Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kafatası Kemikleri Yeni Bir Timsah Türüne İşaret Ediyor!

2 dakika
1,175
Kafatası Kemikleri Yeni Bir Timsah Türüne İşaret Ediyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yürütülen bir çalışmanın sonuçlarına göre, Wight adasında bulunan 60 cm uzunluğunda bir timsaha ait fosilleşmiş iki kafatası parçası yeni bir antik türün bulunduğuna işaret ediyor. Burun ve kafatasının arka parçası olan parçalar, üç ay arayla farklı özel koleksiyoncular tarafından bulundu. Sandown yakınlarındaki Dinosaur Isle müzesindeki uzmanlar 126 milyon yıllık parçaların “tam bir kafatası oluşturmak için birbirlerine mükemmel biçimde uyduklarını” buldular.

“Beklenmedik düğme dişli timsah” anlamına gelen bu isim, keşif hakkında Acta Palaeontologica dergisinde bir makale yayınlayan, Portsmouth Üniversitesi’nden paleontolog Dr. Steve Sweetman tarafından verildi.[1]

Kafatası parçası olan ilk parça Mart 2011’de Sandown yakınlarındaki bir sahilde ailesiyle fosil avı tatiline çıkan Diane Trevarthen tarafından bulundu.

Tüm Reklamları Kapat

Diane, parçayı müzeye götürdüğünde, çalışanlar parçanın Kretase çağına ait büyük bir timsah yavrusuna ait olabileceğini düşündüler.

Üç ay sonra Austin ve Finley Nathan tatillerinde fosil avı yaparken burun parçasını buldular.

Müze çalışanları, Austin ve Finley’in buluşlarını gördüklerinde ise diğer parçayı hatırladılar ve Bayan Trevarthen’dan parçayı geri getirmesini istediler. Bunun üzerine iki koleksiyoncu da parçalarını müzeye bağışladı. Dr. Sweetman diyor ki: 

Bu harika kafatasının iki parçası da iyi durumda ki bunun gibi fosillerin genelde kıyıya vurduktan günler, hatta saatler içinde çarpan dalgalar tarafından dövülüp kenarlarının yıpratıldığını göz önünde bulundurursak bu hiç de alışılmış bir durum değil. Bu yüzden, iki parça da 126 milyon yıl kadar önce dinozorların ayaklarıyla çiğnenen dere yatağındaki döküntüden ve çamurdan çıktıktan sonra çok kısa bir süre içinde bulunmuş olmalılar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu keşfin yapılmış olması katıksız şansa dayanıyor ve çok acayip. İki parçanın da bulunmuş olması başlı başlına fevkalade. Üç ay arayla farklı koleksiyoncular tarafından bulunup, aynı çalışanların mesaisinde aynı müzeye götürülmüş olmaları ve böylece ilk parçanın hatırlanması ise inancı yadsıyor.

Dr. Sweetman kafatasını ilk gördüğünde, onun benzer dönemde Belçika ve İspanya’da keşfedildiği bilinen bir Bernissartia fagesii‘ye ait olduğunu düşünmüştü. Dr. Sweetman şöyle anlatıyor:

Ufak boyundan -tamamen gelişmiş hayvan burnundan kuyruğa sadece 61 cm’den biraz daha uzundu- ama özellikle timsah formları arasında benzersiz olan düğme şeklinde dişlerinden bunun bir Bernissartia kafatası olduğuna ikna oldum. Bu dişler yumuşakçaların kabuklarını ve diğer sert dış kabuklu omurgasızları parçalamak için kullanılırlardı.

Ancak kafatası temizlendikten sonra Dr. Sweetman, fosilin kemiklerinin diziliminde önemli farkların olduğunu görebildi. Sözlerine devam eden Dr. Sweetman şöyle dedi:

Burun açıklıklarından solunum yolunun olduğu yerde olan ağız boşluğunun yeri damağının çok arkasında kemiklerle kaplıydı. Bu bize bu keşfin sadece yeni bir tür olduğunu değil, eski timsahların yakın akrabası, ama ince bir farkla günümüzde hayatta olan timsahlardan ayrılan yeni bir cins olduğunu da anlatıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:56:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2117

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. News, et al. Kafatası Kemikleri Yeni Bir Timsah Türüne İşaret Ediyor!. (6 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2117
News, B., Sakızlı, U., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 06). Kafatası Kemikleri Yeni Bir Timsah Türüne İşaret Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2117
B. News, et al. “Kafatası Kemikleri Yeni Bir Timsah Türüne İşaret Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uğurcan Sakızlı, Evrim Ağacı, 06 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2117.
News, BBC. Sakızlı, Uğurcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kafatası Kemikleri Yeni Bir Timsah Türüne İşaret Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uğurcan Sakızlı. Evrim Ağacı, April 06, 2014. https://evrimagaci.org/s/2117.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close