Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kadınların Adet Döngüsü Bilişselliği Olumlu Etkiliyor!

Kadınların Adet Döngüsü Bilişselliği Olumlu Etkiliyor! Pixabay
4 dakika
941
Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar genellikle adet dönemlerinde performanslarının düşük olduğunu düşünür ancak Neuropsychologia dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Londra Üniversitesi ve Spor Egzersiz ve Sağlık Enstitüsü'nden (ISEH) katılımcılar, katıldıkları deneylerde adet dönemlerinde bile daha hızlı tepki verip daha az hata yaptılar.[1]

Spora yönelik daha önceki tıbbi araştırmalar, kadınların ovülasyon ile adet kanaması arasındaki süre olan luteal faz sırasında sporla ilgili yaralanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Bu durum, adet döngüsü boyunca meydana gelen önemli hormonal değişikliklerle ilgili olabilir. Ancak bu değişikliklerin yaralanma olasılığını nasıl artırdığı şu anda bilinmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmada 241 katılımcının 14 gün arayla tamamladığı bir dizi bilişsel görevden tepki süresi ve hata verilerini toplandı. Katılımcılardan ayrıca bir ruh hâli ölçeğini ve semptom anketini iki kez doldurması istendi. Katılımcıların testleri yaptıkları sırada hangi döngü aşamasında olduklarını tahmin etmek için ise adet takip uygulamaları kullanıldı.

Yapılacak görevler, takım sporlarında tipik olan zihinsel süreçleri taklit edecek şekilde tasarlandı. İnhibisyon, dikkat, tepki süresi ve doğruluğunu test etmek için yapılan bir görevde katılımcılara gülümseyen veya göz kırpan yüzler gösterildi ve sadece gülümseyen bir yüz gördüklerinde boşluk tuşuna basmaları istendi.

Uzamsal bilişi test eden başka bir görevde ise katılımcılardan bir 3D döndürme görevinde ayna görüntülerini tanımlamaları istendi. Ekranda iki hareketli top çarpıştığında tıklamaları gereken bir görev ise uzamsal zamanlamayı ölçmek için kullanıldı.

Katılımcılar, adet dönemlerinde kendilerini daha kötü hissettiklerini ve bunun performanslarını muhtemelen olumsuz etkileyeceğini bildirmiş olsalar da tepki süreleri daha hızlıydı ve daha az hata yaptılar.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, hareketli toplar ile ilgili görevde zamanlamaları ortalama olarak 10 milisaniye (%12) daha doğruydu, inhibisyon görevinde yanlış zamanda boşluk çubuğuna basma oranları %25 daha azdı.

Katılımcıların tepki süreleri, ovülasyondan sonra başlayan ve adet başlangıcına kadar 12-14 gün süren luteal faz sırasında daha yavaştı. Bu fazda, herhangi bir başka faza kıyasla ortalama 10-20 milisaniye kadar daha yavaşlardı. Ancak bu fazda da daha fazla hata yapmadılar. Londra Üniversitesi Cerrahi ve Girişimsel Bilimler Bölümü’nden çalışmanın ilk yazarı Dr. Flaminia Ronca, şöyle anlatıyor:

Araştırmalar, kadın sporcuların luteal faz sırasında belirli spor yaralanmalarını daha sık yaşadıklarını gösteriyor. Bunun sebebinin hormonal varyasyondan kaynaklanan biyomekanik değişiklikler olduğu düşünülüyordu. Ancak fiziksel değişikliklerin tek başına bu ilişkiyi açıklayabileceğine ikna olmadım. Progesteronun serebral kortekste inhibitör, östrojenin ise uyarıcı etkisi olduğu, bu nedenle daha yavaş veya daha hızlı tepki vermemize neden olduğu göz önüne alındığında, yaralanmaların sporcuların hareket zamanlamalarındaki değişikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak ettik. Asıl şaşırtıcı olan, katılımcıların performanslarının adet dönemlerinde daha iyi olmasıdır. Bu durum, kadınların adet dönemindeki yetenekleri hakkındaki toplumsal bakış açısına meydan okuyor.

Yazarlar, zamanlamadaki farkın ciddi bir yaralanmanın yaşanıp yaşanmayacağını belirleyebileceğini söylüyor. Önceki araştırmalar, sadece 10 milisaniyelik bir zamanlama farkının beyin sarsıntısı ile daha küçük bir yaralanma arasındaki belirleyicisi olabileceğini göstermiştir.

Çarpışan toplar görevinde, katılımcıların zamanlaması luteal faz sırasında diğer tüm fazlara kıyasla ortalama olarak 12 milisaniye daha yavaştı, bu da %16'lık bir farka tekabül ediyor. Londra Cerrahi ve Girişimsel Bilimler bölümünden çalışmanın yazarı Dr. Megan Lowery, şöyle anlatıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kadınların ovülasyon öncesinde beceriksiz hissedebileceklerine dair çok sayıda anekdotal veri var, ki bu da buradaki bulgularımızla uyuşuyor. Umudum, kadınların beyinlerinin ve bedenlerinin ay boyunca nasıl değiştiğini daha iyi anlamalarının sürece uyum sağlamalarına yardımcı olacağıdır. Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da bu bulgular kadınların bilişsel yeteneklerinin adet döneminin farklı noktalarında atletik performanslarını nasıl etkilediğini anlamaya yönelik önemli bir ilk adımdır ve koçlar ile sporcular arasında performans ve refah konularında olumlu konuşmaları pekiştirecektir.

Londra Üniversitesi Bilişsel Sinirbilim Enstitüsü'nden çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Paul Burgess ise çalışmayı kadın futbolcuları ve koçları dikkatlice dinleyerek yaptıklarını belirtiyor:

Oyun sırasında belirli adet döngüsünün belirli fazlarında yaralanmaların ve zamanlama sorunlarının nasıl meydana geldiğini anlamak için özel bilişsel testler oluşturduk. Futbolcuların bize söylediklerine göre ister sporcu olsun ister olmasın veriler adet döngüsünün belirli fazlarında kadınların performanslarının değişme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bir sinirbilimci olarak, bu konuda daha fazla bilgiye sahip olmadığımıza şaşırıyorum. Umarım bu çalışmamız, spor hekimliğinin bu önemli yönüne ilginin artmasını sağlar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ F. Ronca, et al. (2024). Attentional, Anticipatory And Spatial Cognition Fluctuate Throughout The Menstrual Cycle: Potential Implications For Female Sport. Elsevier BV, sf: 108909. doi: 10.1016/j.neuropsychologia.2024.108909. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:06:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17797

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Kadınların Adet Döngüsü Bilişselliği Olumlu Etkiliyor!. (5 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17797
Derin, U. (2024, June 05). Kadınların Adet Döngüsü Bilişselliği Olumlu Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17797
U. Derin. “Kadınların Adet Döngüsü Bilişselliği Olumlu Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 05 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17797.
Derin, Ufuk. “Kadınların Adet Döngüsü Bilişselliği Olumlu Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 05, 2024. https://evrimagaci.org/s/17797.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close