Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar Erkeklere Göre Her Gün 1 Saat Daha Uzun Çalışıyor!

Türkiye, kadınlar arası ücretsiz işçilik konusunda incelenen ülkeler arasında son sırada!

2 dakika
3,058
Kadınlar Erkeklere Göre Her Gün 1 Saat Daha Uzun Çalışıyor!
Tüm Reklamları Kapat

Karşılığı ödenen ve ödenmeyen faaliyetler bir arada değerlendirildiğinde kadınlar, erkeklerden neredeyse 1 saat kadar fazla olarak, günde ortalama 8 saat 39 dakika çalışıyor.

Küresel cinsiyetler arası eşitsizlik endeksine göre, erkekler iş yerinde 7 saat 47 dakika, evde ise 1 saat 30 dakika çalışıyor. Kadınlar ise iş yerinde 8 saat 39 dakika, evde ise 4 saat 47 dakika çalışıyor.
Küresel cinsiyetler arası eşitsizlik endeksine göre, erkekler iş yerinde 7 saat 47 dakika, evde ise 1 saat 30 dakika çalışıyor. Kadınlar ise iş yerinde 8 saat 39 dakika, evde ise 4 saat 47 dakika çalışıyor.
World Economic Forum

World Economic Forum’un OECD merkezli 29 ülkeyi kapsayan araştırmasına dayanan “Gender Gap” raporuna göre; erkekler görece daha hafif ve 7 saat 47 dakika ortalama ile daha az çalışıyor.

Kadınlar günlük çalıştıkları toplam zamanın yalnızca 3 saat 52 dakikası için ücret alırken erkekler çalıştıkları zamanın günde ortalama 6 saat 17 dakikası için ücret alıyorlar, oranlardan anlaşılacağı üzere ev içinde yaratılan ve ücrete tabi olmayan iş yükü orantısız olarak kadına düşüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Rapora göre; “Birçok toplumda, kadınlar işgücüne dahil olsalar bile, birincil sorumlulukları olarak görülen bakım ve ev işlerinin üstlenicisi olmayı sürdürmüşlerdir.

Bununla birlikte aşağıdaki tablo göstermektedir ki, erkeği “evine ekmek götüren” ve kadını “bakım ve ev işlerini yürüten” rollerine hapseden toplumsal cinsiyet sorunu doğru politikalarla iyileştirilebilmektedir.

Kadın ve erkekler için, ülkelere göre ödenen ve ödenmeyen emek (dakika/gün). Türkiye, ödenmeyen emeğin en yüksek olduğu ülke.
Kadın ve erkekler için, ülkelere göre ödenen ve ödenmeyen emek (dakika/gün). Türkiye, ödenmeyen emeğin en yüksek olduğu ülke.
OECD Social Protection and Wellbeing Database

26’sı yüksek gelir grubunda, 3’ü ise yükselen ekonomi olarak değerlendirilen 29 ülke arasında erkekler ve kadınların karşılığı ödenmemiş emekleri arasındaki farkın en az olduğu ülke İsveç olurken farkın en fazla olduğu ülke Türkiye oldu.

Ebeveyn izinleri, esnek çalışma saatleri ve yüksek kaliteli çocuk bakımı kadın ve erkeklerin gerek evde gerekse de işte hareket alanlarının genişlemesine yardımcı oluyor. Örneğin İsveç’te yeni ebeveynler 90 günü babaya ait olmakla birlikte 480 günlük izin hakkına sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Kadın, Evi Çekip Çeviren Değildir!

Annelerin hakkı hiçbir şekilde ödenmez, orası kesin. Her ne kadar bu karikatürün amacı elbette ki o olmasa da, "anne" figürünü sadece "temizleyen" ve "evi çekip çeviren" olarak görmeyi bırakmamız şart. Annelerimiz ve genel olarak kadınlar, toplumumuzun yarısını oluşturan ve insanlığa güç veren, hem de bunu yaparken erkeklerin baş etmek zorunda olmadığı sayısız güçlüğe göğüs geren, adeta süperinsanlar! Onlarla omuz omuza mücadele vererek toplumun her seviyesinde eksiksiz ve doğru bir şekilde temsil edildiklerinden emin olmamız şart. Evin içerisinde de, dışında da, annelerimizle ve kadınlarla işbirliği içerisinde çalışmamız, hem ev işlerini, hem ev-dışı işleri erkekler ve kadınların eşit, en azından olabildiğince eşit şekilde yüklenmesi ve sırtlanması şart. Çocuklara da elbette bu yardım ve destekte büyük görev düşüyor!

Ancak yine de...

Bugüne kadar bırakın evi, bu gezegeni çekip çevirdiğin ve tertemiz yaptığın için teşekkürler annelerimiz!

Olmasaydınız, cidden olmazdık, olamazdık! 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Grrr... *@$# 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/09/2024 18:12:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5170

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sosyal Mesafelendirme
Asit
Yıldızlar
Kütle
Deniz
İnfografik
Bilim İnsanı
Kelebek
Sendrom
Köpekgil
Samanyolu Galaksisi
Bakteriler
Coğrafya
Zihin
Adaptasyon
Oyun
Konuşma
Işık Yılı
Karbondioksit
Karadelik
Endokrin Sistemi
Filogenetik
Şehir Hastanesi
Atmosfer
Ayak
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Parker, et al. Kadınlar Erkeklere Göre Her Gün 1 Saat Daha Uzun Çalışıyor!. (7 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5170
Parker, C., Yurdadön, T. Ö., Bakırcı, Ç. M. (2017, July 07). Kadınlar Erkeklere Göre Her Gün 1 Saat Daha Uzun Çalışıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5170
C. Parker, et al. “Kadınlar Erkeklere Göre Her Gün 1 Saat Daha Uzun Çalışıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tayfun Özgür Yurdadön, Evrim Ağacı, 07 Jul. 2017, https://evrimagaci.org/s/5170.
Parker, Ceri. Yurdadön, Tayfun Özgür. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kadınlar Erkeklere Göre Her Gün 1 Saat Daha Uzun Çalışıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tayfun Özgür Yurdadön. Evrim Ağacı, July 07, 2017. https://evrimagaci.org/s/5170.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close