Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar Arası Rekabette Dolaylı Öfke: "Zalimlik", Dişilere Ne Avantaj Sağlıyor?

3 dakika
16,275
Kadınlar Arası Rekabette Dolaylı Öfke: "Zalimlik", Dişilere Ne Avantaj Sağlıyor?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar hem erkekler, hem de dişiler ilişkilerinde "dolaylı öfke"ye (doğrudan öfke ve fiziksel şiddet göstermeden, dolaylı yollarla karşı tarafa saldırma) başvurabiliyor olsalar da, Philosophical Transactions of the Royal Society B dergisinde yayımlanan bir makaleye göre cinsel rekabette rakiplerin morallerini düşürmek için dedikoduculuk yapmak, kadınların daha sık başvurdukları bir yöntem.[1] Kanada'da bulunan Ottawa Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Dr. Tracy Vaillancourt şunları söylüyor:

Dişiler erkekler için mücadele ederler ve bunu yaparken, birbirleriyle oldukça sert bir mücadeleye girebilirler. Genellikle bu mücadele dolaylı öfke şeklinde olur, çünkü bedeli düşüktür: Saldırıda bulunan taraf yaralanmıyor. Genellikle bu şekilde saldıran kişilerin saldırganlıkları fark edilmez, ancak saldırının hedefinde olan kişi bundan hasar görebilir.
Dr. Tracy Vaillancourt
Dr. Tracy Vaillancourt
University of Ottowa

Zalim Kızlar

Lise koridorlarında bulunmuş herhangi bir kişi, zalimlik yapan kızlara birebir şahit olmuştur. Araştırmacılar birçok farklı kültürde kızların açık öfke veya fiziksel şiddet yerine çoğunlukla dolaylı öfkeye başvurduklarını ortaya çıkardılar. Fiziksel şiddet ve açık öfkeye ise daha çok erkekler başvuruyor.

Bu durum, Vaillancourt'un bunun sebebini insanın evrimsel geçmişinde aramasına neden oldu. Ancak neden kurnaz bir zalimlik dişilerin repertuvarında bu kadar köklü bir şekilde bulunuyor? Bunun kısa cevabı, zalim kızların uyguladığı öfkenin işe yarıyor olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Birleşik Krallık'taki Durham Üniversitesi'nde Evrimsel Psikoloji profesörü olan Anne Campbell, dişilerin çocuk büyütme ve bakma konusundaki rolü düşünüldüğünde, erkeklerden daha değerli oldukları ve bu sebeple yumruklarıyla kendilerini zedeleme riskini göze alamayacaklarını söylüyor. Bunun yerine, sosyal dışlama ve birisinin arkasından konuşmak dişilerin vücutlarına zarar vermeden diğerleriyle çatışmalarına imkan veren kolay yöntemlerdir.

Arkadan konuşmak ve dedikoduculuk sadece dişilere özgü bir durum değil elbette. Campbell, LiveScience'a şunları söylüyor:

Dolaylı öfke söz konusu olduğunda dişilerle erkekler arasında neredeyse hiçbir fark yok. Yetişkinliğe eriştikten sonra, özellikle iş ortamında, erkekler de bu yönteme başvuruyor.

Ancak bu davranışın dişilere karşı daha güçlü bir silah olduğu da biliniyor. Çünkü dişiler, evrimsel geçmişimizde çocuklarına ve onların bakımına bağımlıdırlar; dolayısıyla toplumsal dışlanma dişilerin ve çocuklarının hayatta kalma ihtimallerini oldukça düşürmektedir. Vaillancourt'a göre bunun sonucunda dişiler evrimsel süreç içerisinde bu tür davranışlara karşı hassas hale gelmiş olabilir. Araştırmacı şunları söylüyor:

Böyle bir sinsilik, hedefdeki dişinin sadece cinsel mücadele verebilmek açısından çok üzgün ve gergin olmasına yaramıyor; bazı araştırmalara göre aynı zamanda erkeklerin bu dişileri çekici bulmasına da engel olabiliyor. Hele ki bu kötü sözler, çekici bir dişiden geliyorsa...

Cinsel Zabıta ("Ahlak Polisliği")

Vaillancourt, dişilerin bu tip cinsel saldırıları genellikle cezalandırdığını söylüyor. 12 ülkede yapılan araştırmaya göre, dolaylı öfkeye başvuran dişiler, diğerleri tarafından "cinsel olarak gereğinden fazla açık" görülüyor. Araştırmacı, LiveScience'a şunları da söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Dişilerin cinselliğini baskılayan, yine dişiler oluyor. Çünkü cinsellik bir kaynaktır ve cinsel olarak daha açık olan dişilere ulaşmak için erkeklerin ödeyeceği bedeller de düşük olmaktadır.

Campbell'a göre, dişilerin bu yıkıcı dolaylı öfkelerinin etkilerinden korunmanın en etkili yolu, cinsel zabıtalığı en aza indirmektir. Bunu Campbell şöyle açıklıyor:

İnsanlar, rastgele çiftleşme ile ilgili suçlamaların gücünün tamamen yok edildiği bir çevre yaratmak isterler. Böyle bir ortamda çifte cinsel standartlar barınamaz. Ancak böyle bir düzeye nasıl erişiriz, onu bilemiyoruz.

Vaillancourt'a göre dişiler, değer vermedikleri için mücadele etmezler. Dolayısıyla kur yapmaya (çıkmaya) daha az değer veren veya cinsel faaliyet döneminin doruğunu geride bırakmış dişiler, diğer dişilere daha seyrek olarak dolaylı öfke uygulayacaklardır. En azından erkeklerle ilgili olarak...

Sonuçlardan Herkes Tatmin Olmuş Değil!

Tabii ki, Vaillancourt'un bulgularıyla tatmin olmayan bir araştırmacı kitlesi de bulunuyor. Atlanta'da bulunan Emory Üniversitesi'nden psikolog Kim Wallen şunları söylüyor:

Araştırma ana tezini savunmak için bazı diğer araştırmalardan gücünü alıyor ve bu haliyle, bir fikir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Bu araştırmaların hiçbiri, dolaylı öfkenin bir rakibi değersizleştirmeye yaradığını ispatlayan içerikte değil. Ne yazık ki, araştırmanın merkez iddiasını destekleyen hiçbir deneysel sonuç ileri sürülememiştir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:18:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1607

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Ghose, et al. Kadınlar Arası Rekabette Dolaylı Öfke: "Zalimlik", Dişilere Ne Avantaj Sağlıyor?. (3 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1607
Ghose, T., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 03). Kadınlar Arası Rekabette Dolaylı Öfke: "Zalimlik", Dişilere Ne Avantaj Sağlıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1607
T. Ghose, et al. “Kadınlar Arası Rekabette Dolaylı Öfke: "Zalimlik", Dişilere Ne Avantaj Sağlıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 03 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1607.
Ghose, Tia. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kadınlar Arası Rekabette Dolaylı Öfke: "Zalimlik", Dişilere Ne Avantaj Sağlıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 03, 2013. https://evrimagaci.org/s/1607.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close