Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Japon Bahçeleri, Atalarımızdan Bize Miras Kalan Zihnin Bir Yansıması Olabilir mi?

5 dakika
3,089
Japon Bahçeleri, Atalarımızdan Bize Miras Kalan Zihnin Bir Yansıması Olabilir mi? The Telegraph
Tüm Reklamları Kapat

Dünyaya geldiğimiz andan itibaren bir bilgi yağmuruna tutuluruz ve beynimiz, çoğu gerekli olmayan bilgi huzmesi içinden işimize yarama potansiyeli olanları durmadan ayıklar. Bu bilgileri kaydetmek ve kullanmak için çok fazla zaman ve enerji harcarız; dolayısıyla bu işlem, bizim için oldukça maliyetlidir. İhtiyacımız olmayan bilgiler için zaman ve enerji harcamak evrim ekonomisine genel olarak aykırı olduğundan, hayatta kalmamıza ve ürememize etki edecek olanlara önem veririz. Örneğin sulak alandaki bir böcek, kendisinden 1 metre uzakta su içmekte olan bir ceylanın davranışlarına pek dikkat etmez; ama yine aynı ortamdaki bir kuş türü, onun tetikte olması için yeterli bir bilgidir. Benzer şekilde, hayatlarının en erken evreleri sırasında üzerinde geliştikleri yaprakların, avcıların sebep olduğu titreşimlere bağlı olarak sallanması durumunda yumurtalarından erken çıkıp, suya atlayarak ortamdan uzaklaşan şekilde gelişen kurbağa yavruları (iribaşlar), aynı yaprağı rüzgarın sallaması dolayısıyla yumurtalarından erken çıkmazlar.

Bütün canlılar gibi bizler de uyaranları algılar, bilinçli veya bilinçsiz şekilde yorumlar, sonrasında da hayatta kalma ve üreme mücadelesi temelinde davranışlar geliştiririz. Kimi davranışlarımız, algısal zekamızın temellendirdiği, o ana özgü tepkilerdir. Doğal seçilimin desteklediği kimi davranışlarımız ise, nesilden nesle aktarılır - ki biz bunlara içgüdüsel davranışlar diyoruz. Bu davranışlar, evrimsel mekanizmaların onları geçersiz kılmasına yetecek kadar süre geçmemişse ya da genlerimiz bu davranışın altında yatan nörobiyolojik devreleri kaydetmişse, bu davranışlar nesiller boyu sergilenebilir. Artık doğada atalarımızın mücadele ettiği birçok şeyden izole, nispeten çok daha kolay hayatlar sürsek de, "modern" diye tabir ettiğimiz dünyamız, evrimsel süreçte henüz çok yenidir. Dünyayı hala atalarımızın gözüyle görüyoruz diyebiliriz.

Savandaki atalarımızın izlerini taşımakta olduğumuzu; Rus asıllı Amerikalı sanatçılar Vitaly Komar ve Alexander Melamid’in, gerçek "halk" sanatının neye benzeyeceği sorusu üzerine yaptığı bir ankette, Amerikalılara yönelttiği sorular karşısında aldıkları cevaplarda da görürüz. “This Is America’s Most Wanted Painting (Amerika'nın En Çok İstenen Tablosu)” adlı bu çalışmada insanlara şu tip sorular yönelttiler:

Tüm Reklamları Kapat

  • En sevdiğiniz renk nedir?
  • Geometrik motifleri mi, geleneksel motifleri mi tercih edersiniz?
  • Eviniz için eski nesneleri mi daha yeni nesneleri mi seçersiniz?
  • Vahşi hayvanlar mı evcil hayvanlar mı?
  • Tercih ettiğiniz mevsim hangisidir?

İkili, en çok verilen cevapları yağlı boya ile tuval üzerine işlediler.

Artsy

Şöyle bir baktığımızda neden modern sanat akımları kategorisine girecek, keskin açıların veya zıt renklerin hakim olduğu, soyut tablolardan birinin ortaya çıkmadığını sorgulayabiliriz. Sonuçta modern çağ insanlarını, modern sanat akımlarının temsil etmesi fikri mantıklı olurdu.

Ama hayır! Tablomuz bir su kaynağıyla, su kenarındaki memeli hayvanlarla, sığınak olabilecek çalılarla ve herhangi bir tehlike anında tırmanabileceğimiz, yere yakın dalları olan koca bir ağaçla tam bir savan tasviridir. Bu deney, konumuz için özellikle önemlidir; çünkü sonuçları bir şekilde ankete katılan insanların bilinçaltının yansımasıdır.

Bu ve bunun gibi bir sürü ankette gördüğümüz sonuçlardan benzer çıkarımlara varabiliyoruz. Örneğin beğendiğimiz ağaç türleri anketinde sonuçların büyük çoğunluğunun, yere yakın dalları olan ve enine büyümüş ağaçlardan yani tırmanması kolay olanlardan yana çıkması gibi… Yukarıda bahsettiğimiz üzere, halihazırda beyni savanlarda yaşamaya uyumlanmış atalarımızın mirasını taşıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim Japon Bahçelerine...

Japon bahçeleri, yaklaşık 7. yüzyılda başladığı düşünülen, yeterince parası olanların keyifle vakit geçirmesi için yapılmış minyatür doğal alanlardır. Şelale ve gölet gibi su kaynaklarının bolluğu dikkatimizi çekmektedir. İrice kayalar ve kayalara benzetmek amacıyla budanmış çalılıklar, yer yer tepecikler ve savan hipotezini sınamaya en elverişli unsur olan ağaç türleriyle kendimizi, atalarımızın yerleşmeyi isteyeceği bir ortama bakar halde bulabiliriz.

Kumamoto'da Suizenji Parkı
Kumamoto'da Suizenji Parkı
Japan Guide

Japon bahçelerini tasarlayan uzmanlar, ağaçlar üzerinde oynamalar yapar, budar ya da genetiği değiştirilmiş olanlarını tercih eder. Boyuna kıyasla enli, geniş yelpazeli ve kısa boylu ağaçları tercih ederler ki savan hipotezinde karşılaştığımız ağaç türleri bunlardır. Bir başka deyişle herhangi bir tehlike anında, örneğin bir yırtıcıyla karşılaştığımızda, tırmanması kolay olan ağaçlardır. Japon bahçelerinde, Japonya’da yetişen yirmi iki akçaağaç türünden en çok üçüne rastlanır: Acer sieboldianum, A.japonicum, A. palmatum. Bu türler, daha çok ışık için enine büyürler ve yere yakın dalları vardır. Bahçe uzmanları bu ağaçlara şekil vermez çünkü zaten istenilen şekildedirler: Savandaki ağaçların şeklinde.

A. palmatum (Japon akçaağacı)
A. palmatum (Japon akçaağacı)

Bahçelerin, tasarım sürecinden, kullanılacak malzeme seçimine hatta renk ve açılara kadar yukarıda bahsetmiş olduğumuz Komar ve Melamid’in anket sonuçlarıyla uyum içerisinde olduğunu görürüz. Doğal bir dış ortam, sulak alanlar, yeşil ve mavi ağırlıklı renk tonları, tırmanması kolay olan ağaçlar, kaya ve fundalık gibi sığınak olarak kullanılabilecek yapılar, keskin olmayan geçişler, yapay unsurların azlığı ve bunun gibi daha bir sürü şey… Japon tasarımcıların bu bahçelerde rastgele bir tarz seçmedikleri, içgüdülerimize ve bilinçaltımıza hitap etmeye çalıştıkları açık. Aksi bir durumda “This Is America’s Most Wanted Painting” ile Japon bahçeleri arasında bu derece benzerlik bulamazdık.

Kökeni Hindistan olan, oradan Çin’e ve sonra da Japonya’ya yayılan Zen Budizmi’nin minimalizmi, az, öz ve sade mottosu ve sadelikten oluşan derinlik anlayışı gibi Japon kültürünün her alanında karşımıza çıkan fikirlerden, bu bahçelerin de etkilenmiş olmasıyla birlikte hala atalarımızın aşina olduğu vahşiliği, doğallığı ve çok unsurluluğu taşıması bize önemli ipuçları verir: Atalarımızın hisleri, korkuları ve tecrübeleri; bugün modern dünyanın modern fikirleri arasında bile bizi hala etkilemekte, bize yol göstermekte ve bizi korumaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Muhteşem! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Sheenan. (2018). Behavioral Evolution: Can You Dig It?. Current Biology. | Arşiv Bağlantısı
  • B. Sutton. This Is America's Most Wanted Painting. (5 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 16 Şubat 2021. Alındığı Yer: Artsy | Arşiv Bağlantısı
  • G. H. Orians. (2017). Yılanlar, Gündoğumları Ve Shakespeare. ISBN: 9786053161240. Yayınevi: Metis Yayınları.
  • G. Lotha, et al. Japanese Garden. (26 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2021. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:05:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10165

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Koyuncuoğlu, et al. Japon Bahçeleri, Atalarımızdan Bize Miras Kalan Zihnin Bir Yansıması Olabilir mi?. (20 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10165
Koyuncuoğlu, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 20). Japon Bahçeleri, Atalarımızdan Bize Miras Kalan Zihnin Bir Yansıması Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10165
S. Koyuncuoğlu, et al. “Japon Bahçeleri, Atalarımızdan Bize Miras Kalan Zihnin Bir Yansıması Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10165.
Koyuncuoğlu, Sidal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Japon Bahçeleri, Atalarımızdan Bize Miras Kalan Zihnin Bir Yansıması Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10165.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close