Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu Genç Bir Yıldızın Etrafında Karbon Molekülleri Tespit Etti!

3 dakika
358
James Webb Uzay Teleskobu Genç Bir Yıldızın Etrafında Karbon Molekülleri Tespit Etti! NASA
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası bir astronom grubu, genç ve düşük kütleli bir yıldızı James Webb Uzay Teleskobu ile inceleyerek yıldızın çevre diskinde alışılanın aksine yüksek miktarda karbon molekülü tespit etti.

Küçük kütleli yıldızların çevresinde karasal yapıya sahip gezegenlerin oluşma olasılığı, gaz devlerinin oluşma olasılığına göre çok daha fazladır. Bu durum küçük kütleli yıldızların daha yaygın olduğu Samanyolu Galaksisi'nde karasal yapıya sahip gezegenlerin çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu gezegenlerin kimyasal yapılarını incelemek hem galaksimizin yapısı hem de gezegenlerin yapısı hakkında bilgi vermektedir. Gezegenlerin kimyasal yapılarını incelemek için kullanılan yöntemlerden biri gezegenin oluşmuş olduğu disk yapısını incelemektir.

Çok düşük kütleli yıldızların etrafındaki gezegen oluşturan diskleri incelemek zordur çünkü bunlar yüksek kütleli yıldızların etrafındaki disklerden daha küçük ve sönüktür. MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) ve Orta Kızılötesi Disk Araştırması (MINDS) adı verilen bir program, disklerin kimyasal yapısı ile dış gezegenlerin özellikleri arasında bir ilişki oluşturmak için Webb'in teknolojisini kullanmayı amaçlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hidrokarbon Bileşiklerinin Keşfi

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nden baş yazar Aditya Arabhavi keşfin neden Webb üzerinden yapıldığını şöyle açıklıyor:

Webb, önceki kızılötesi uzay teleskoplarından daha yüksek hassasiyete ve spektral çözünürlüğe sahip. Bu gözlemlerin Dünya'dan yapılması mümkün değil, çünkü diskten gelen emisyonlar atmosferimiz tarafından engelleniyor.

Yeni bir çalışmada bu ekip, Güneş'in yalnızca 0,11 katı ağırlığa sahip, 1 ila 2 milyon yıllık bir yıldız olan ISO-ChaI 147 olarak bilinen çok düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki bölgeyi araştırdı. Webb'in MIRI'si tarafından elde edilen spektrum verisi bir proto-gezegen diskinde şimdiye kadar görülmüş en büyük hidrokarbon varlığını gösterdi. Ekibin bulguları arasında etanın (C2H6) güneş sistemimiz dışında ilk kez tespit edilmesinin yanı sıra etilen (C2H4) , propin (C3H4 ) ve metil radikali CH3 bulguları da yer alıyor.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nun MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) tarafından ortaya çıkarılan ISO-ChaI 147 yıldızının spektrumu, 13 karbon taşıyan molekülden oluşan bir proto-gezegen diskinde bugüne kadar görülen en zengin hidrokarbon kimyasını göstermektedir. Bu, etanın (C₂H₆) ilk güneş dışı tespitini de içermektedir. Ekip ayrıca ilk kez bir proto-gezegen diskinde etilen (C₂H₄), propin (C₃H₄) ve metil radikali CH₃'ü başarıyla tespit etti.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nun MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) tarafından ortaya çıkarılan ISO-ChaI 147 yıldızının spektrumu, 13 karbon taşıyan molekülden oluşan bir proto-gezegen diskinde bugüne kadar görülen en zengin hidrokarbon kimyasını göstermektedir. Bu, etanın (C₂H₆) ilk güneş dışı tespitini de içermektedir. Ekip ayrıca ilk kez bir proto-gezegen diskinde etilen (C₂H₄), propin (C₃H₄) ve metil radikali CH₃'ü başarıyla tespit etti.

Araştırma ekibi, bu sonuçların iç diskin kimyasal yapısı ve orada oluşabilecek gezegenler üzerinde büyük etkileri olduğunu belirtiyor. Webb, diskteki gazın karbon açısından çok zengin olduğunu ortaya çıkardığından beri, gezegenlerin oluşabileceği katı maddelerde muhtemelen çok az karbon kalmış olmalı. Groningen Üniversitesi'nden ekip üyesi Inga Kamp keşfedilen organik bileşiklerin inorganik bileşiklerle arasındaki ilişkiyi şöyle ifade ediyor:

Bu, su ve karbon dioksit gibi oksijen taşıyan moleküllerin hâkim olduğu güneş tipi yıldızların etrafındaki disklerde gördüğümüz bileşimden son derece farklı. Bu da bunların benzersiz bir nesne sınıfı olduğunu ortaya koyuyor.

Webb'in tespit ettiği bazı verilerin yorumlanabilmesi için hâlâ daha fazla spektroskopik veriye ihtiyaç var. Bu çalışma aynı zamanda bilim insanlarının disiplinler arası iş birliği yapmasının önemini vurguluyor. Ekip; bu sonuçların ve beraberindeki verilerin, spektrumların yorumlanmasının ve bu dalga boyu aralığındaki yeni özelliklerin araştırılmasının teorik fizik, kimya ve astrokimya gibi diğer alanlara katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • NASA Science. Webb Finds Plethora Of Carbon Molecules Around Young Star - Nasa Science. Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
  • Arizona International. Webb Telescope Finds Plethora Of Carbon Molecules Around Young Star. (11 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: Arizona International | Arşiv Bağlantısı
  • Max Planc Institute. Webb Finds Plethora Of Carbon Molecules Around Young Star. Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: Max Planc Institute | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:47:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17963

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Y. Arslan, et al. James Webb Uzay Teleskobu Genç Bir Yıldızın Etrafında Karbon Molekülleri Tespit Etti!. (25 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17963
Arslan, Y. Y., Alparslan, E. (2024, June 25). James Webb Uzay Teleskobu Genç Bir Yıldızın Etrafında Karbon Molekülleri Tespit Etti!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17963
Y. Y. Arslan, et al. “James Webb Uzay Teleskobu Genç Bir Yıldızın Etrafında Karbon Molekülleri Tespit Etti!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17963.
Arslan, Yusuf Yiğit. Alparslan, Eda. “James Webb Uzay Teleskobu Genç Bir Yıldızın Etrafında Karbon Molekülleri Tespit Etti!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/17963.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close