Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İyi Bayramlar Türkiye!

İyi Bayramlar Türkiye!
5 dakika
1,097
Tüm Reklamları Kapat

İyi Bayramlar Türkiye!

Uzunca bir bayram tatilini geride bırakıyoruz. Bu süreçte elbette bir dolu güzel, insan kültürünün sosyal etkileşiminden kaynaklı olay ve anı yaşandı. Aileler bir araya geldi, yemekler yendi, sohbet edildi, sosyalleşildi. Bunlar, insanın karmaşık yaşantısı içerisinde ihtiyacı olan, ufak soluklanma evreleri ve mutlaka olmalı. Bu açıdan hem resmi, hem toplumun genelinin inançlarından kaynaklı dini bayramların (tatillerin) önemi yadsınamaz. Bizler sosyal yaşantımız sayesinde var olabilen türleriz. Dolayısıyla bu dinlenme durakları, zorlu yaşam koşulları içerisinde insanları birbirine yakınlaştıran unsurlardır.

Ancak... Eğer ki 21. yüzyılda, bu kadar geniş bir insan popülasyonuna yetiştirmek için üretilen ve tüketilen zaten yüz binlerce hayvan varken, sırf antik inançların ve geleneklerin sürdürülmesi amacıyla hayvanların toplu katliamına kesinlikle göz yumulmamalıdır! Üstelik, 21. yüzyıl insan, inanabileceği hiçbir doğaüstü gücün, doğa kaynaklı kurbanları istemeyecek kadar yüce ve kibirden uzak olması gerektiğini fark etmelidir. Kutsal sayılan kitaplarda anlatılanların sembolik hikayeler olduğu anlaşılmalı, bir dönemki yanlış bir uygulamanın, çağa uygun diğer uygulamalarla yer değiştirilmesi gerektiğinin bu kitaplarda da tembihlendiğinin görülmesi gerekir. İnançlar, insanın gelişimine yön verebilen unsurlar olmalıdır. Dolayısıyla inançlı insan, atnalı gözlüklerle bakmamalı, çok geniş bir ufka sahip olmalıdır. Bireyin sığ bir şekilde antik kitapların kelimelerine takılı kalması, bulunduğumuz düşünsel konum açısından kabul edilemezdir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar elbette ki dini inançlarını yaşamakta özgürdürler. Bu özgürlükleri, başka insanların rahatına kastedilecek noktaya kadar sürdürülebilir. Kurban Bayramı adı altında sokaklarda, kan revan bir şekilde kurban edilen canlıların varlığı, modern insan için kabul edilemez bir yüz karasıdır.

Günümüzde bu hayvan katliamı karşıtlığına, "E ne var, siz et yemiyor musunuz? O etler kesilmeden mi oluyor sanıyorsunuz?" gibi sığ ve düşünme yetisinden yoksun karşı argümanlar üretilmektedir. Biz, Evrim Ağacı olarak, insanın et yeme ihtiyacına ve özgürlüğüne sonuna kadar saygı duyuyoruz. Bulunduğumuz platformlarda da insanın omnivor bir tür olduğunu, ot ile eti bir arada yemek istemesi kadar doğal bir şey olamayacağını savunmaktayız. Vahşi hayatta da, düzenlenmiş sosyal yapıda da et ihtiyacını karşılamak amacıyla, besin zincirinin en üstündeki hayvan türlerinden biri olarak diğer hayvanları öldürerek beslenmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Birçok hayvanseverin yapamadığı bir şekilde, beslenmek amacıyla yediğimiz bitki de olsa, bunun bir cana kastetme olduğunun farkındayız. Bitkiler ile hayvanları ayrı kefelere koyacak kadar bilimden uzak değiliz, hepsine "canlı" olarak bakacak bir bilimsel düşünüşün içinden geliyoruz ki bu da bizi hepsine karşı eşit mesafede olmamızı, eşit derecede saygı duymamızı sağlıyor.

Bir büyük ANCAK daha... Eğer ki zaten normal et tüketimi sürdürülürken, bir de sırf inanç temelli, keyfi ve şahsi isteklerden ötürü, normal gelişimleri sırasında avlanmaktan nasibini almamıi küçük-büyük herkesin görebileceği alanlarda, vahşi ve son derece ilkel bir şekilde hayvanlar öldürülüyorsa ve bu da yetmez gibi, pişkin bir edayla halen can çekişmekte olan hayvanın kanı gencecik çocukların alınlarına sürülerek "gençlikten yaftalama" yapılıyorsa, burada doğru gitmeyen bir şeyler var demektir.

Türk Diyanet Vakıf Sendikası'nın yaptığı bir araştırmaya göre (ki kaynak da, araştırma da sorgulanabilir, Türkiye'de son 4 yılın ortalaması alındığında, yaklaşık olarak her yıl SADECE Kurban Bayramı'nda, bayram amacıyla kesilen (normalde kesilen hayvanların sayısı bu sayıya dahil değildir) hayvanların sayısı, 6.200.000 civarındadır. Başka kaynaklara göre, bir ailenin kimi zaman kestiği birden fazla hayvan hesaba katıldığında sayının 25.000.000'a kadar dayanabileceği ileri sürülmektedir. İki durumda da bunlar, inanılmaz büyük bir sayıdır ve bunca cana, ihtiyaç olmaksızın kıymanın hiçbir haklı çıkarılır tarafı bulunmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

İnançlardan çok, inanç sahibi olan insanlara saygımızdan ötürü (ekibimizde de bu insanlardan bulunmaktadır zira), mutlaka kişileri yaralayacak sözler sarf etmekten kaçınmaktayız. Ancak modern ve düşünen olduğu söylenen insan, bu antik yaklaşımların yerine, gerek "ihtiyacı olanlara yardım", gerekse de "kendinden 'yüce' bir varlığa tapınma" amacıyla daha gerçekçi, akıl ve zeka düzeyine daha uygun, sosyokültürel durumumuzla daha ilintili yaklaşımlar sergileyebilmelidir.

Örneğin ihtiyacı olanlara, fakirlere 4 gün, geçici bir karın tokluğu sağlayacak et dağıtmak yerine, her gün biriktirilen 1 TL ile veya kesilecek kurbana verilen 600-800 TL'yi fakirlere bağışlayarak çok daha faydalı bir yatırım yapılabilir. Ayrıca yıllarca, her yıl sadece 4 günlüğüne bir fakiri doyurmak yerine, onun 8 senelik eğitimini sağlamak (ki ülkemizde bu gayet uygun fiyatlarla yapılabilir) çok daha faydalı bir iş olacaktır. Yani 21. yüzyıl insanı, gösteriş düşkünü katliamlardansa, akla ve mantığa uygun yaklaşımlarla kendi kalkınmasını sağlayabilir. Böylece hem konuya bilimsel bir yaklaşım sağlanır, hem de dinin özü olması gereken "faydalı, toplumcu yapı" sağlanabilir. İnsanlara balık vermek yerine, balık tutmak öğretilmelidir. Halkçı, toplumun kalkınmasını sağlayan bir birey, bunun önemini görebilmelidir.

Öte yandan, dinin çocuklara alet edilmesinin de önüne geçilmelidir. Her ne kadar vahşi hayvan türlerinden evrimleşmiş olsak ve milyonlarca yıl onlar gibi yaşamış olsak da, kültürel evrimimiz son 200.000 yıldır bu vahşi yapıdan uzaklaşmış, en azından onu maskelemiştir. Dolayısıyla 4 yaşındaki bir çocuğa ölü bir hayvanın kanını sürmek, hele ki çocukla kurban arasında duygusal bir bağ varsa, psikolojik bir çöküntüye temel hazırlamak demek olacaktır. Buna gerek yok. İnanın yok. Kimseye bir şey ispatlamak durumunda değilsiniz. Kendi sahip olduğunuz dini yaşamakta elbette özgürsünüz. Ancak bunu, çocuklarınıza empoze etmeden önce 10 defa düşünmeniz gerekir. Unutmayın ki çocuklarınız sizleri rol model almaktadır. Dolayısıyla pratik olarak tercih ve düşünme hakları yoktur; uzun bir süre de olmayacaktır. Onlara öğretmek isteyeceğiniz şey, daha çok "düşünmek" olmalıdır. Siz, onun yerine düşünüp, onun yerine tercihler yapıp, onu belli kararlara mahkum etmeyin. Bırakın büyüyünce çocuğunuz kendi şahsi inanç ve kararlarına hükmektesin. Ona öğreteceğiniz, doğru ve tarafsız düşünme teknikleri olsun, kurbanın nasıl kesildiği, neden kesildiği ve o kanın neden alna sürüldüğü değil.

İyisiyle, kötüsüyle bir bayramı daha geride bıraktık. Ancak her bayramda olduğu gibi, bu bayramda da bir adım öteye gidemedik ve olduğumuz yerde saydık.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Önümüzdeki bayramlarda, ufkumuzu genişletebilmemiz temennilerimizle...

Aileniz ve sevdiklerinizle birlikte, çok mutlu, huzurlu ve sağlıklı geçirebileceğiniz nice bayramlara! :)

Evrim Ağacı Ekibi adına,

ÇMB

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 18:29:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/647

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İyi Bayramlar Türkiye!. (28 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/647
Bakırcı, Ç. M. (2012, October 28). İyi Bayramlar Türkiye!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/647
Ç. M. Bakırcı. “İyi Bayramlar Türkiye!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Oct. 2012, https://evrimagaci.org/s/647.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İyi Bayramlar Türkiye!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 28, 2012. https://evrimagaci.org/s/647.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close