Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı Belgesel Tavsiyeleri

9 dakika
158,023
Evrim Ağacı Belgesel Tavsiyeleri PxHere
Tüm Reklamları Kapat

Bizden en çok talep edilen konu, belgesel tavsiyesinde bulunmamız. Ne yazık ki evrimi anlamak için izlemeniz gereken belgesellerin birçoğunun Türkçesi bulunmuyor.

Ama yine de "yaşayan" bir liste oluşturmanın ve zamanla güncellemenin faydalı olacağı kanısındayız. Bu listede iki alt başlık olarak hem İngilizce, hem Türkçe belgeseller yer alıyor. Türkçe belgeselleri ise dublajlı olanlar ve altyazısı mevcut olanlar olarak ikiye ayırdık. 

Bu listeyi güncel, bağlantıları aktif tutmaya çalışsak da bu her zaman mümkün olamıyor. Dolayısıyla bağlantılar yerine daha ziyade isimlere odaklanmanızı ve bu belgeselleri kendinizin bulmasını tavsiye ederiz. Benzer şekilde, belli bir yayın aracında (örneğin Netflix'te) bir dönem olan belgeseller, ilerleyen dönemde kaldırılabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Umuyoruz ki faydalı olacaktır. 

Evrim Belgeselleri

Türkçe Dublajlı

  1. Curiosity: İnsanın Evrimi (Curiosity: Mankind Rising)
  2. Evrim: Türlerin Serüveni (1/3)
  3. Evrim: Türlerin Serüveni (2/3)
  4. Evrim: Türlerin Serüveni (3/3)
  5. Evrim 1: Zehrin Evrimi (Evolve) (History Channel)
  6. Evrim 2: Hızın Evrimi (Evolve) (History Channel)
  7. Evrim 3: Derinin Evrimi (Evolve) (History Channel)
  8. Evrim 4: Boyutun Evrimi (Evolve) (History Channel)
  9. Evrim 5: Bağırsağın Evrimi (Evolve) (History Channel)
  10. Evrim 6: İletişimin Evrimi (Evolve) (History Channel)
  11. Evrim 7: Gözün Evrimi (Evolve) (History Channel)
  12. Evrim 8: Çenenin Evrimi (Evolve) (History Channel)
  13. Evrim 9: Seksin Evrimi (Evolve) (History Channel)
  14. İnsanın Kökeni 1 - Kemikler
  15. İnsanın Kökeni 2 - Bağırsaklar
  16. İnsanın Kökeni 3 - Beyinler
  17. Charles Darwin - Hayat Hikayesi (1/5)
  18. Charles Darwin - Hayat Hikayesi (2/5)
  19. Charles Darwin - Hayat Hikayesi (3/5)
  20. Charles Darwin - Hayat Hikayesi (4/5)
  21. Charles Darwin - Hayat Hikayesi (5/5)
Okullarımız eğer ki "sınav odaklı" değil de, olmaları gerektiği gibi "eğitim odaklı" olsalardı ve amaçları öğrencilere "hayatı öğretmek" olacak şekilde biçimlenmiş olsaydı, bu 4 belgesel ve benzerleri mutlaka ve mutlaka müfredatlarında olurdu. Çünkü bu belgeseller, Evren'i, Dünya'yı ve insanı tanımak konusunda ciltler dolusu ders kitabını sadece birkaç günde öğretebilecek kadar geniş, derin ve isabetli içeriğe sahiptir. Çocuklarımızın doğadan ve Evren'den haberdar bir şekilde büyümeleri, kuşkusuz onların algılarını sonuna kadar açacak, öğrenme tutkularını tetikleyecek ve çok daha ilerici, aydın, başarılı nesiller yetiştirmemizi mümkün kılacaktır.
Okullarımız eğer ki "sınav odaklı" değil de, olmaları gerektiği gibi "eğitim odaklı" olsalardı ve amaçları öğrencilere "hayatı öğretmek" olacak şekilde biçimlenmiş olsaydı, bu 4 belgesel ve benzerleri mutlaka ve mutlaka müfredatlarında olurdu. Çünkü bu belgeseller, Evren'i, Dünya'yı ve insanı tanımak konusunda ciltler dolusu ders kitabını sadece birkaç günde öğretebilecek kadar geniş, derin ve isabetli içeriğe sahiptir. Çocuklarımızın doğadan ve Evren'den haberdar bir şekilde büyümeleri, kuşkusuz onların algılarını sonuna kadar açacak, öğrenme tutkularını tetikleyecek ve çok daha ilerici, aydın, başarılı nesiller yetiştirmemizi mümkün kılacaktır.

Türkçe Altyazılı

  1. İnsan Olmak 1 | İlk Adımlar (Becoming Human | First Steps) (NOVA)
  2. İnsan Olmak 2 | İnsanlığın Doğuşu (Becoming Human | Birth of Humanity) (NOVA)
  3. Hayat Otobanı (1/2) (Evrim Gerçekleri / Facts of Evolution)
  4. Hayat Otobanı (2/2) (Evrim Gerçekleri / Facts of Evolution)
  5. Evrim Gerçekleri (1/6) (Facts of Evolution)
  6. Evrim Gerçekleri (2/6) (Facts of Evolution)
  7. Evrim Gerçekleri (3/6) (Facts of Evolution)
  8. Evrim Gerçekleri (4/6) (Facts of Evolution)
  9. Evrim Gerçekleri (5/6) (Facts of Evolution)
  10. Evrim Gerçekleri (6/6) (Facts of Evolution)
  11. İçimizdeki Balık (1/3) (Your Inner Fish)
  12. İçimizdeki Sürüngen (2/3) (Your Inner Reptile)
  13. İçimizdeki Maymun (3/3) (Your Inner Monkey)

İngilizce

  1. What Darwin Never Knew (NOVA)
  2. Evolution: Darwin's Dangerous Idea (1/7) (PBS) 
  3. Evolution: Great Transformations (2/7) (PBS)
  4. Evolution: Extinction (3/7) (PBS)
  5. Evolution: Evolutionary Arms Race (4/7) (PBS)
  6. Evolution: Why Sex? (5/7) (PBS)
  7. Evolution: Mind's Big Bang (6/7) (PBS)
  8. Evolution: What About God? (7/7) (PBS)
  9. Bill Nye the Science Guy - Evolution 1 
  10. Bill Nye the Science Guy - Evolution 2

Diğer Tavsiyeler

Evrim Ağacı Mini Belgeselleri (2017+)

Konusu: Belgesel çekimiyle ilgilenen Evrim Ağacı gönüllüleri, Pedram Türkoğlu önderliğinde Türkiye'nin doğasını, türlerini ve dokusunu tanıtıyor. 

Neden izlemelisiniz? Eğer yerli belgesel çalışmalarına destek olmak isterseniz, bu seri birebir! Tamamen amatör bir şekilde ve son derece kısıtlı bir bütçeyle çekilen bu mini belgeseller, yaşadığınız toprakları hangi türlerle paylaştığınızı tanımanıza katkı sağlayabilir.

[İzlemek için tıklayın]

Tüm Reklamları Kapat

Cosmos: Bir Uzay Yolculuğu (2014)

Konusu: Bu belgesel dizisi, Carl Sagan'ın ödüllü ve ünlü 1980 tarihli şovu Cosmos: Kişisel Bir Yolculuk'un yan ürünü. Meşhur Neil deGrasse Tyson, insanlığın bilgi arayışının göz kamaştırıcı bir gösterisinde, izleyicileri Evren ve Dünya boyunca bir yolculuğa çıkarıyor.

 Neden izlemelisiniz?: Kıdemli muhabir Steve Kovach şöyle diyor:

Neil Tyson, karmaşık bilim şeylerini alıp onları ulaşılabilir yapmakta harika birisi; bunu büyülü hale getirmede çok iyi.

[İzlemek için tıklayın]

Dünya Gezegeni (Planet Earth, Planet Earth 2) (2006, 2016)

Konusu: Dünyanın nefes kesen doğa harikalarının (okyanusların, çöllerin, buz dağlarının ve dahasının) inanılmaz videolarını sunan bu göz kamaştırıcı ve yüksek çözünürlüklü belgesel dizisini David Attenborough anlatıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Neden izlemelisiniz?: Yapımcı ve yönetmen Sam Rega şöyle söylüyor:

Planet Earth, HDTV'nin icat edilme sebebidir. Şimdiye kadarki en hayran bırakıcı görsellerin bazılarına sahiptir. Ayrıca, bu görüntüleri elde etmek için ne kadar çok uğraştıklarını, örneğin sürekli kamuflaj içinde günlerce kamp yaptıklarını öğrendiğinizde, bunun arkasındaki insanları çok takdir ediyorsunuz. Onlar size gerçekten eşsiz bir deneyim sunmak istiyorlar.

Doğayı hiç böyle görmemiştiniz. Çekmesi beş yıl (ikinci sezonu ise 10 yıl) süren yüksek çözünürlüklü görüntülere sahip Planet Earth belgeselinin, doğa belgesellerinin yapılış şeklini daha iyi bir yönde değiştirdiğini iddia ediyorum.

Bu, dünyanın dört bir yanındaki inanılmaz farklı ortamlara sahip bölgelere yapılan bir yolculuk. Her bölüm, daha önce hiç görmediğiniz şeyleri gösteriyor: gözsüz canlıların yaşadığı mağaralar, yaşam kaynayan ormanlar ve üzerimizde yükselen dağlar. [Planet Earth 1'i İzlemek için tıklayın] [Planet Earth 2'yi İzlemek için tıklayın]

Blue Planet I ve Blue Planet II (Mavi Gezegen) (2001)

Konusu: Olumlu eleştiriler alan bu dizi, dünya okyanuslarının gizemli derinliklerine dalış yaparak, onların barındırdığı büyük küçük tüm canlıları incelemek amacıyla çeşitli kıyılara ve kutuplara yolculuk ediyor. Belgesel film yapımcılığındaki en ünlü seslerden biri olan David Attenborough tarafından seslendiriliyor.

Neden izlemelisiniz?: Bu izlenmesi gereken bir belgesel, çünkü gezegenimiz sularla kaplı halde ve okyanusların içinde, başka dünyadanmış gibi görünen gizemler ve yabancı canlılar bulunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Keşfetmeniz gereken sıradaki şey, bu inanılmaz ortamları görmek ve David Attenborough'un size narin ve renkli mercan kayalıklarını, okyanusun derinliklerinin karanlık uçurumlarını ve açık denizdeki güçlü canlıların yaşamlarını anlatışını dinlemektir. [Blue Planet I'i İzlemek için tıklayın] [Blue Planet II'yi İzlemek için tıklayın]

Yaşam (Life) (2009)

Konusu: Bu 11 bölümlük İngiliz dizisi, dünyadaki her tür doğal ortamda ve her kıtada çekildi ve dört yıldan uzun sürede yapıldı. Dizi, hem bitkilerin hem de hayvanların hayatta kalmak için uyum sağladığı en olağandışı ve tuhaf davranışlardan bazılarını kayda geçiriyor.

Neden izlemelisiniz? Kıdemli muhabir Steve Kovach şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Her bölüm eşsiz, fakat, şempanzelerin araçlarını paylaştığı zaman olduğu gibi, hepsinde de "vay be" dedirten anlar bulunuyor. Bu ayrıca, onların nasıl paylaşacaklarını bildiklerini gösteriyor ve sizi, hayvanlardan çok da farklı olmadığımız konusunda düşündürüyor. Genel olarak dizinin ana fikri, yaşamın, canlıların hayatta kalabildiği her duruma uyum sağladığı çılgın bir düzen olması." - .

[İzlemek için tıklayın]

Human Planet (2011)

Konusu: Kutuplardan çöle ve sahillerden ormanlara kadar, bu huşu uyandıran ve dudak uçuklatan dizi, insanlığın doğaya uyum sağlamasını ve onunla olan ilişkisini araştırıyor.

Neden izlemelisiniz?: Teknoloji muhabiri Antonio Villas-Boas şöyle diyor:

Her zaman, sanki ilk defa izliyormuşum gibi hissediyorum. Şaşırtıcı görseller ve kusursuz bir anlatım var. Bu belgeselleri izlerken, zamanımı boşa harcadığımı düşünmüyorum.

[İzlemek için tıklayın]

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Komik Hayvan İsimleri Bakanlığı

Sahanda Yumurta Denizanası, Diken Sırtlı Maymun Surat Balığı, Pembe Peri Armadillo. İnanmayacaksın ama bu hayvanların hepsi gerçekten var!

Komik Hayvan İsimleri Bakanlığı’na hoş geldin! Buradaki hayvanların bir ortak noktası var, hepsi isimlerini değiştirmek istiyor.

Büyüleyici hayvanlar ve onların bitmeyen kahkahalarıyla dolu, çılgıncasına eğlenceli bir kitap bu. Peki ya sen, hayatında hiç Püsküllü Halı Köpekbalığı gördün mü?

Not: Hâlâ bu isimlere inanamıyorsan, kitabın son sayfasına bir göz at.

Devamını Göster
₺187.00
Komik Hayvan İsimleri Bakanlığı

Particle Fever (Parçacık Ateşi) (2013)

Konusu: Bu belgesel, tarihteki en büyük ve en pahalı deneylerden biri (Avrupa'daki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın çalıştırılmasıyla Büyük Patlama'dan arta kalan koşulları yeniden canlandırma deneyi) için altı bilim insanını hazırlık yaparken takip ediyor. Hedefleri, evrenin ve maddenin kökenlerindeki gizemleri ortaya çıkarmak.

Neden izlemelisiniz?: Fizik, genelde korkutucu şekilde yoğun bir alan olarak düşünülür, fakat Particle Fever belgeseli, beyninizi iflas ettirmeden fiziğe doğru bir pencere açıyor. Bu film, pek çok fizikçinin evreni anlamakta kilit nokta olduğunu düşündüğü ünlü Higgs bozonu parçacığının keşfini belgeliyor. Film, parçacık fiziğinin karmaşıklıklarıyla batağa gömülmek yerine, daha çok bu keşifteki insanlık dramı üzerine ve bunun çevremizdeki dünyayı algılayışımızı nasıl değiştirebileceğine odaklanıyor. [İzlemek için tıklayın]

"İnsanlar neden bilimle uğraşır? Neden sanat üretirler? Hayatta kalma başarımız ile ilgili en az öneme sahip olan şeyler, bizi tam da insan yapan şeylerdir." - Savas Dimopoulos (Stanford Üniversitesi, Parçacık Fizikçisi)
"İnsanlar neden bilimle uğraşır? Neden sanat üretirler? Hayatta kalma başarımız ile ilgili en az öneme sahip olan şeyler, bizi tam da insan yapan şeylerdir." - Savas Dimopoulos (Stanford Üniversitesi, Parçacık Fizikçisi)
Sivas Dimopoulos, CERN'de yürütülen Higgs Bozonu araştırmalarında ve Standart Model'in geliştirilmesi araştırmalarında büyük rol oynamış Yunan fizikçidir. Dinamik simetri kırılması, süpersimetri, çok konumlu boyutlar gibi alanlardaki çalışmaları ve tera-elektronvolt (TeV) düzeyindeki fiziğe yaptığı katkılar nedeniyle 2006 yılında Amerikan Fizik Cemiyeti tarafından Sakurai Ödülü'ne layık görülmüştür. Aynı sene içerisinde Roma'da, fizik dalında yapılan sıradışı çalışmalar için verilen Caterina Tomassoni ve Felice Pietro Chisesi Ödülü'ne layık görülmüştür. Dimopoulos, Avrupa'da yürütülen fiziğin en üst düzey komitelerinden biri olan Tomassoni Komitesi tarafından "Teorik parçacık fiziğinin en önde gelen isimlerinden birisidir. Süpersimetrik standart modele yönelik teorileri, yüksek enerji fiziği mekanizmalarını anlamamıza büyük katkılar sağlamıştır." sözleriyle övülmüştür. Dr. Dimopoulos, 2013 yılında yayımlanan ve CERN'deki Higgs Bozonu arayışını konu edinen Parçacık Ateşi (Particle Fever) belgeselinde de yer almıştır.
Sivas Dimopoulos, CERN'de yürütülen Higgs Bozonu araştırmalarında ve Standart Model'in geliştirilmesi araştırmalarında büyük rol oynamış Yunan fizikçidir. Dinamik simetri kırılması, süpersimetri, çok konumlu boyutlar gibi alanlardaki çalışmaları ve tera-elektronvolt (TeV) düzeyindeki fiziğe yaptığı katkılar nedeniyle 2006 yılında Amerikan Fizik Cemiyeti tarafından Sakurai Ödülü'ne layık görülmüştür. Aynı sene içerisinde Roma'da, fizik dalında yapılan sıradışı çalışmalar için verilen Caterina Tomassoni ve Felice Pietro Chisesi Ödülü'ne layık görülmüştür. Dimopoulos, Avrupa'da yürütülen fiziğin en üst düzey komitelerinden biri olan Tomassoni Komitesi tarafından "Teorik parçacık fiziğinin en önde gelen isimlerinden birisidir. Süpersimetrik standart modele yönelik teorileri, yüksek enerji fiziği mekanizmalarını anlamamıza büyük katkılar sağlamıştır." sözleriyle övülmüştür. Dr. Dimopoulos, 2013 yılında yayımlanan ve CERN'deki Higgs Bozonu arayışını konu edinen Parçacık Ateşi (Particle Fever) belgeselinde de yer almıştır.

Blackfish (2013)

Konusu: Bu film, Florida, Orlando'daki SeaWorld'de esaret altındaki bir katil balina olan Tilikum'un hikayesi üzerinden, deniz parkı endüstrisindeki suistimalleri vurguluyor. Tilikum, parkta yaşarken üç insanı öldürdü veya onların ölümüne yol açtı.

Neden izlemelisiniz? Bu belgesel, şok edici görüntüler ve duygusal görüşmeler üzerinden vahşi hayvanları esaret altında tutmanın sorunlarını görmenizi sağlayarak çok zeki olan hayvanları eğlence olarak kullanırken yaşanan muhtemel hayvan zulmünü ve suistimallerini vurguluyor. Deniz parkları, hayvanları genelde sağlık ve esenlikleri pahasına esaret altında tutarak milyarlarca dolar kazanıyorlar. Bu belgesel, SeaWorld Parkı'nı abartılı katil balina gösterilerini sonlandırmaya ikna etmede büyük bir paya sahipti. [İzlemek için tıklayın]

Fed up (2014)

Konusu: Gıda endüstrisini soruşturuyor ve işlenmiş gıdaların (özellikle şekerli olan) obezite gibi ölümcül hastalıklara nasıl yol açtığına ilk elden bir bakış atıyor.

Neden izlemelisiniz?: Kıdemli buluş muhabiri Chris Weller şöyle diyor:

Obezite, özellikle irade gücü meselesi olarak düşünülür. Kasten iyi beslenerek kaçındığınız ve egzersiz ile savuşturduğunuz bir şeydir. Fed Up, büyük şirketlerin yoğun lobicilik faaliyetleri ile federal hükümeti her şeye şeker koymaya ikna ettiğini öne sürüyor ... Çocukların, harekete geçmek isteseler bile, şansları yok.

[İzlemek için tıklayın]

Food, Inc. (Gıda A.Ş.) (2008)

Konusu: Yönetmen Robert Kenner, gıda endüstrisinin, çoğunlukla çok uluslu şirketler ve fast food şirketleri tarafından olmak üzere, 1950'lerden beri şiddetli bir şekilde nasıl değiştiğine dair derinden bir bakış sunuyor. Bu film, boşuna Oscar'a aday gösterilmemişti.

 Neden izlemelisiniz? Herkes yemek yer, fakat çok azımız durup tüm bunların nereden geldiğini düşünür. Üstelik yönetmen Robert Kenner'ın belgeselini dayandırdığı yazar Eric Schlosser'ın Fast Food Nation'da yaptığı kadar derin ve geniş şekilde baktığınızda, görüntü şok edici ve genelde rahatsız edici oluyor. Bilim ve teknoloji muhabiri Dave Mosher şöyle diyor:

Gıda A.Ş.'de bariz olan bazı siyasi eğilimler ve şüpheli görünen birkaç gerçek var. Fakat, daha iyi, daha sağlıklı ve daha insancıl bir gıda sistemine olan umutsuz bir ihtiyacı anlatan büyük resim, kesin olarak bozulmamış halde duruyor. Eğer bu ülkede yemek yiyorsanız, bu filmi kesinlikle izlemelisiniz. Bilgilendirici olduğu kadar harekete geçirici de.

[İzlemek için tıklayın]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
206
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 82
  • Muhteşem! 35
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 28
  • Merak Uyandırıcı! 28
  • Bilim Budur! 15
  • Umut Verici! 14
  • İnanılmaz 10
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 07:21:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5118

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Altınkaya, et al. Evrim Ağacı Belgesel Tavsiyeleri. (17 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5118
Altınkaya, I., Bakırcı, Ç. M., Zaloğlu, . (2017, May 17). Evrim Ağacı Belgesel Tavsiyeleri. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5118
I. Altınkaya, et al. “Evrim Ağacı Belgesel Tavsiyeleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 May. 2017, https://evrimagaci.org/s/5118.
Altınkaya, Işın. Bakırcı, Çağrı Mert. Zaloğlu, . “Evrim Ağacı Belgesel Tavsiyeleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 17, 2017. https://evrimagaci.org/s/5118.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close