Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanların Beklenmedik Selamlaşma Davranışlarını Tahmin Eden Yapay Zeka Üretildi! Bu, Yapay Zekayı Bir Adım Daha "İnsanlaştırıyor"!

3 dakika
1,061
İnsanların Beklenmedik Selamlaşma Davranışlarını Tahmin Eden Yapay Zeka Üretildi! Bu, Yapay Zekayı Bir Adım Daha "İnsanlaştırıyor"! ArXiV
"The Office" Dizisinden Bir Selamlaşma Sahnesi
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Felsefesi Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Felsefesi yazı dizisinin 8 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zekanın Bilinç Kazanması Mümkün Olabilir mi? Eğer Mümkünse, Yapay Zeka Nasıl Bilinç Kazanabilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birinin bir sonraki adımda ne yapacağını vücut diline göre tahmin etmek insanlara doğal gelir, ancak bilgisayarlar için durum böyle değil. Başka biriyle tanıştığımızda, bizi merhaba, el sıkışma ve hatta yumruk tokuşturma ile selamlayabileceklerini biliriz. Hangi hareketin kullanılacağını bilemeyebiliriz, ancak durumu okuyabilir ve ona uygun şekilde yanıt verebiliriz.

Columbia Engineering'den araştırmacılar, yeni bir çalışmada, insanlar, hayvanlar ve nesneler arasındaki daha üst düzey ilişkilerden yararlanarak, makinelere daha sonradan ne olacağına dair daha sezgisel bir his veren bir bilgisayarlı görüş tekniği geliştirdiler. Columbia Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi yardımcı doçenti olan Carl Vondrick, 24 Haziran 2021'de Uluslararası Bilgisayarla Görü ve Örüntü Tanıma Konferansı'nda şöyle dedi:

Algoritmamız, makinelerin insan davranışları hakkında daha iyi tahminlerde bulunabilmesi ve böylece eylemlerini bizimkiyle daha iyi koordine edebilmesi için bir adımdır. Sonuçlarımız, insan-robot işbirliği, otonom araçlar ve yardımcı teknoloji için bir dizi olanak sunuyor.

Araştırmacılar, gelecekte birkaç dakikaya kadar olan video eylem olaylarını tahmin etmek için bugüne kadarki en doğru yöntem olduğunu söylüyor. Binlerce saatlik filmi, spor oyunlarını ve The Office gibi dizileri analiz ettikten sonra sistem, el sıkışmadan yumruk tokuşturmaya kadar yüzlerce aktiviteyi tahmin etmeyi öğrendi. Belirli bir eylemi tahmin edemediğinde, onları birbirine bağlayan üst kavramı, bu durumda "selamlaşma" kelimesini bulabildi.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip tarafından yapılanlar da dahil olmak üzere, tahmine dayalı makine öğreniminde geçmişteki girişimler, tek seferde yalnızca 1 eylemi tahmin etmeye odaklanmıştı. Algoritmalar, eylemi sarılmak, beşlik çakmak, el sıkışmak veya hatta "görmezden gelmek" olarak sınıflandırıp sınıflandırmamaya karar verir. Ancak belirsizlik yüksek olduğunda, çoğu makine öğrenimi modeli, olası seçenekler arasında ortak noktaları bulamaz.

Columbia Engineering'deki doktora öğrencileri Didac Suris ve Ruoshi Liu, daha uzun vadeli tahmin problemine farklı bir açıdan bakmaya karar verdiler. Makalenin ortak yazarı Suris şöyle diyor:

Gelecekteki her şey tahmin edilebilir değil. Bir kişi ne olacağını tam olarak öngöremediğinde, güvenli seçeneği seçer ve daha yüksek bir soyutlama düzeyinde tahminde bulunur. Algoritmamız, gelecekteki olaylar hakkında soyut olarak akıl yürütme yeteneğini öğrenen ilk algoritmadır.

Suris ve Liu, Antik Yunanlar'a kadar uzanan matematik sorularını tekrar gözden geçirmek zorunda kaldılar. Lisede öğrenciler, geometrinin tanıdık ve sezgisel kurallarını öğrenirler: düz çizgiler düz gider, paralel çizgiler asla kesişmez gibi... Çoğu makine öğrenimi sistemi de bu kurallara uyar. Ancak diğer geometrilerin tuhaf, sezgisel olmayan özellikleri vardır: düz çizgiler bükülür ve üçgenler şişer. Suris ve Liu, bu sıra dışı geometrileri, üst düzey kavramları organize eden ve gelecekte insan davranışını tahmin eden yapay zeka modelleri oluşturmak için kullandı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde kıdemli araştırma bilimcisi ve Yapay Zeka ve insan bilişselliği konusunda uzman olan ve çalışmaya dahil olmayan MIT-IBM Watson AI Lab'ın eş direktörü Aude Oliva şöyle diyor:

Tahmin, insan zekasının temelidir. Makineler, soyut olarak akıl yürütme yeteneğimizden yoksun oldukları için, insanların asla yapmayacağı hatalar yapar. Bu çalışma, bu teknolojik boşluğu doldurma yolunda önemli bir adımdır.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen matematiksel çerçeve, makinelerin olayları gelecekte ne kadar öngörülebilir olduklarına göre düzenlemelerini sağlıyor. Örneğin yüzmenin ve koşmanın her ikisinin de egzersiz şekli olduğunu biliyoruz. Yeni teknik, bu aktiviteleri kendi başına nasıl kategorize edeceğini öğreniyor. Sistem, belirsizliğin farkında oluyor ve kesinlik olduğunda daha spesifik eylemler, olmadığında daha genel tahminler sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Algoritmanın Tahmini (Makalenin websitesinde daha fazla örnek mevcut)
Algoritmanın Tahmini (Makalenin websitesinde daha fazla örnek mevcut)
Columbia University

Araştırmacılar, tekniğin bilgisayarları önceden programlanmış bir eylem yerine, bir durumu boyutlandırmaya ve nüanslı bir karar vermeye yaklaştırabileceğini söylüyor. Makalenin başyazarı Liu, bunun insanlar ve bilgisayarlar arasında güven inşa etmede kritik bir adım olduğunu söyledi. Liu, şöyle açıklıyor:

Güven, robotun insanları gerçekten anladığı hissinden gelir. Makineler davranışlarımızı anlayabilir ve tahmin edebilirse, bilgisayarlar insanlara günlük faaliyetlerde sorunsuz bir şekilde yardımcı olabilecek.

Vondrick ise şöyle söylüyor:

Yeni algoritma, tahmin görevlerinde önceki yöntemlerden daha doğru tahminler yaparken, sonraki adımlar bunun laboratuvar dışında da çalışır olduğunu doğruluyor. İnsan davranışı, genellikle şaşırtıcıdır. Algoritmalarımız, makinelerin bir sonraki adımda ne yapacaklarını daha iyi tahmin etmelerini sağlıyor.

Araştırmacılar, sistem farklı ortamlarda çalışabilirse güvenliğimizi, sağlığımızı ve güvenliğimizi artırabilecek makineler ve robotlar kullanabilmek için birçok olasılık olduğunu söylüyor. Grup, daha büyük veri kümeleri, bilgisayarlar ve diğer geometri biçimleriyle algoritmanın performansını iyileştirmeye devam etmeyi planlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Felsefesi Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Felsefesi yazı dizisinin 8 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zekanın Bilinç Kazanması Mümkün Olabilir mi? Eğer Mümkünse, Yapay Zeka Nasıl Bilinç Kazanabilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Korkutucu! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:30:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10688

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Kanara, et al. İnsanların Beklenmedik Selamlaşma Davranışlarını Tahmin Eden Yapay Zeka Üretildi! Bu, Yapay Zekayı Bir Adım Daha "İnsanlaştırıyor"!. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10688
Kanara, K., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 10). İnsanların Beklenmedik Selamlaşma Davranışlarını Tahmin Eden Yapay Zeka Üretildi! Bu, Yapay Zekayı Bir Adım Daha "İnsanlaştırıyor"!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10688
K. Kanara, et al. “İnsanların Beklenmedik Selamlaşma Davranışlarını Tahmin Eden Yapay Zeka Üretildi! Bu, Yapay Zekayı Bir Adım Daha "İnsanlaştırıyor"!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10688.
Kanara, Kaan. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanların Beklenmedik Selamlaşma Davranışlarını Tahmin Eden Yapay Zeka Üretildi! Bu, Yapay Zekayı Bir Adım Daha "İnsanlaştırıyor"!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10688.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close