İnsanları Obez Yapan Genler Köpeklerde de Keşfedildi!

- Basın Bildirisi
- Beslenme Bilimi
- Bilim Haberciliği
İngiliz Labrador retriever cinsi köpekler üzerinde çalışan araştırmacılar, Science dergisinde yayınladıkları makalede köpek obezitesiyle bağlantılı birden fazla gen bulunduğunu ayrıca bu genlerin insanlardaki obeziteyle de ilişkili olduğunu ortaya koydu.[1]
DENND1B geninin ise vücuttaki enerji dengesini düzenlemekten sorumlu leptin melanokortin yolu adlı beyin yolunu doğrudan etkilediği gözlemlendi. Araştırmacılar, köpek obezitesiyle bağlantılı olan ancak DENND1B'den daha düşük etkiye sahip dört ek geni de doğrudan insan genleriyle eşleştirmeyi başardı. Cambridge Üniversitesi Fizyoloji, Gelişim ve Sinirbilim Bölümü'nde görev yapan çalışmanın ortak yazarı Alyce McClellan şöyle söylüyor:
Bu genler, kilo verme ilaçları için doğrudan hedef oluşturmuyor çünkü vücutta müdahale edilmemesi gereken diğer kritik biyolojik süreçleri yönetiyorlar. Ancak bulgular, iştah ve vücut ağırlığının kontrolünde temel beyin yollarının ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Aynı bölümden makalenin yazarlarından Natalie Wallis ise şunları söylüyor:
Genetik olarak obezite riski yüksek olan köpeklerin yiyeceklerle daha fazla ilgilendiğini gördük. Köpeklerin sahiplerinden ne kadar sıklıkla yiyecek istediğini ve seçici yiyip yemediklerini ölçtük. Yüksek genetik risk taşıyan köpekler, tıpkı insanlarda olduğu gibi, daha yüksek iştah belirtileri gösterdiler.
Araştırma sonuçları, köpeklerinin beslenme ve egzersizini sıkı şekilde düzenleyen sahiplerin, yüksek genetik risk taşıyan köpekleri bile obeziteden koruyabildiğini gösterdi. Ancak bu başarı, çok daha yoğun bir çaba ve sürekli takip gerektiriyor. Tıpkı, yüksek genetik obezite riski taşıyan insanların da katı bir diyet ve egzersiz rejimi uyguladıklarında olduğu gibi.
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de obezite, tek bir gen tarafından değil; birden fazla genetik varyantın birleşik etkisiyle risk düzeyi belirleniyor. Çalışmayı yöneten Cambridge Üniversitesi Fizyoloji, Gelişim ve Sinirbilim Bölümü'nden araştırmacı Dr. Eleanor Raffan şöyle açıklıyor:
Köpekleri incelemek bize çarpıcı bir gerçeği gösterdi: Zayıf köpek sahipleri ahlaki olarak üstün değil. Bu durum, zayıf insanlar için de geçerli. Yüksek genetik obezite riskiniz varsa ve çevrenizde bol yiyecek bulunuyorsa, aşırı yemeye ve kilo almaya eğilimli olursunuz. Doğal olarak da bunu engellemek için olağanüstü bir çaba sarf etmezseniz.
Köpekleri inceleyerek, sahiplerin diyet ve egzersiz üzerindeki kontrollerinden bağımsız olarak onların yiyecek arzusunu ölçebildik. İnsan çalışmalarında ise genetik kaynaklı iştahın zayıf kalabilmek için ne kadar fazla irade gerektirdiğini araştırmak daha zor, çünkü her iki faktör de tek bir bireyde iç içe geçmiş durumda.
Tüm Reklamları Kapat
İnsanlardaki obezite salgını, köpeklerdeki obezite salgınıyla paralellik gösteriyor: Evcil köpeklerin yaklaşık %40-60'ı fazla kilolu veya obez olduğundan bu durum, tıpkı insanlarda olduğu gibi, bir dizi sağlık problemine davetiye çıkarıyor.
İnsanlarla benzer çevresel faktörlerle obezite geliştirdikleri için köpekler obezite araştırmalarında sıklıkla tercih edilir. Ayrıca, aynı cins içindeki köpeklerin genetik benzerliği yüksek olduğundan, genlerin hastalıkla ilişkilendirilmesi daha kolaylaşır.
Araştırmacılar, bulguları ortaya çıkarmak için evcil köpek sahiplerini çalışmaya dahil etti. Köpeklerin vücut yağını ölçtüler, yiyecek istek düzeyini puanladılar ve DNA analizi için tükürük örnekleri topladılar. Ardından her köpeğin genetik yapısını incelediler. Köpeklerin obezite durumu ile DNA'larını karşılaştırarak, köpek obezitesiyle bağlantılı genleri belirlediler.
Obezite ile en çok ilişkili genetik varyant olan DENND1B'yi taşıyan köpekler, taşımayanlara göre yaklaşık %8 daha fazla vücut yağına sahipti.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Araştırmacılar, köpeklerde belirledikleri genlerin insan obezitesiyle bağlantılı olup olmadığını araştırdı. Bu kapsamda hem geniş popülasyon temelli çalışmaları hem de tek bir genetik değişikliğin kilo alımına yol açtığı düşünülen, erken yaşta şiddetli obezite görülen hasta gruplarını incelediler. Araştırmacılar, köpek sahiplerinin evcil hayvanlarını sürekli açlık hissinden uzak tutmak için şu yöntemleri önerebileceğini belirtiyor:
- Günlük mama miktarını oyunlu mama kapları veya mamayı bahçeye dağıtma gibi yollarla parçalara bölerek vermek.
- Daha tok tutucu ve besin açısından zengin mama seçimleri yapmak.
Bu yöntemler, köpeklerin hem zihinsel olarak aktif kalmasını hem de fazla yemesinin önüne geçilmesini sağlıyor. Dr. Eleanor Raffan sözlerini şöyle bitiriyor:
Bu çalışma, köpeklerin genetik olarak insanlarla ne kadar benzeştiğini ortaya koyuyor. Köpekleri incelemek, spesifik olarak bu gene odaklanmamızı sağladı. Bu sayede, beynimizin yeme davranışımızı ve enerji kullanımımızı nasıl kontrol ettiğini anlamada önemli bir adım atmış olduk.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ N. J. Wallis, et al. (2025). Canine Genome-Wide Association Study Identifies Dennd1B As An Obesity Gene In Dogs And Humans. American Association for the Advancement of Science (AAAS). doi: 10.1126/science.ads2145. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/04/2025 14:10:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20023
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.