Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Sohbetini Takip Edip, Konuştuğu Kişiyle Birlikte Gülebilen Robot Üretildi!

2 dakika
906
İnsan Sohbetini Takip Edip, Konuştuğu Kişiyle Birlikte Gülebilen Robot Üretildi! Digital Tips
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gülen bir robot ürkütücü bulabilirsiniz, ancak bir konuşma sırasında doğru zamanda gülerse, yine de ürkütücü bulur muydunuz? Bu, bilim insanlarının son zamanlarda test ettiği bir teori. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, konuşmalara odaklanan bir yapay zeka sistemi tarafından desteklenen Erica adlı gülen bir robotun maketini yaptı.

Kahkaha, insan diyaloğunun normal bir parçası olduğundan, araştırmacılar insanların kıkırdamayı paylaşabilecekleri konuşkan robotlara nasıl tepki verdiğini görmenin faydalı olabileceğini düşündüler. Sonuçları Frontiers in Robotics and AI dergisinde yayınladılar.[1]

Peki yapay zeka, mantıkta olduğu kadar gülme konusunda da iyi midir? Pek sayılmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Her şeyden önce, araştırmacılar insanların gülmesinin arkasında farklı nedenler olduğunu fark ettiler ve bu da işleri daha karmaşık hale getirdi. Yapay zeka sisteminin işini kolaylaştırmak için kahkahayı iki kategoriye ayırdılar:

  1. Yapay zeka bir insanın gülmesine yanıt olarak güldüğünde atılan "sosyal kahkahalar" ve
  2. Robot bir konuya yanıt olarak veya konuşurken güldüğünde atılan "neşeli kahkahalar".

Araştırmacılar, yapay zeka modelinin, erkek üniversite öğrencileriyle bir tür "hızlı randevu"ya çıkmasına izin vererek, yapay zekayı nasıl ve ne zaman gülecekleri konusunda eğitti. Erica, mikrofona konuşan ve başını sallama gibi diğer fiziksel hareketleri kontrol eden bir kadın oyuncu tarafından, uzaktan çalıştırıldı.

Sohbetler 10-15 dakika sürdü ve 82 sohbetten veri toplandı. Araştırmacılar, konuşmaları mikrofonlar ve kameralarla kaydettiler ve insanlara sosyal kahkahaların ve yalnız atılan kahkahaların ne zaman gerçekleştiğine ve bu kahkahaların nasıl farklılaştığını incelediler. Bu veriler, daha sonra yapay zeka sisteminin ne zaman ve ne şekilde gülmesi gerektiğini öğretmek için kullanıldı. Daha sonra, paylaşılan gülme algoritmasını mevcut konuşma yazılımına uyguladılar ve 130 gönüllüden dinlemelerini ve robotun empati, anlayış ve insan benzerliğini ne kadar iyi simüle ettiğini değerlendirmelerini istediler.

Araştırmacılar, genel olarak paylaşılan kahkahaların uygun olduğu durumlarda, Erica ve algoritmasının, insanları söylenenlere dikkat ettiğine ikna etmede iyi bir iş çıkardığını kaydetti. Erica kahkahalara tepki vermekte iyiydi ama ne zaman kendi kendine güleceğini bilmiyordu. Araştırmacılar, makalelerinin tartışma kısmında bunun, bir komut istemine yanıt vermeyi öğrenmenin, konuşmadaki içeriğin neden komik olabileceğini gerçekten anlamaktan daha basit olmasından kaynaklanabileceğini yazdılar.

Tüm Reklamları Kapat

Erica'nın gerçekten insan mizahı alıp almadığı, robotikçilerin ve mühendislerin üstlendiği robotlara sosyal yetenekler verme projesinin yalnızca bir parçasıdır. Bilim insanları 2017'den beri bir robotu ikna edici bir şekilde nasıl güldürecekleri üzerinde çalışıyorlar. Microsoft, IBM ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri de bu konuyla ilgileniyorlar.[2], [3], [4] Örneğin 2022 yılında İtalyan mühendisler, piyasaya, ayaküstü konuşmalar yapabilen bir "barmen robot" sürdü; ancak mahremiyet endişeleri nedeniyle öngörülebilir gelecek için rafa kaldırıldı. Buradaki fikir; robotlara yüz ifadeleri, beden dili, konuşma ve insanların taleplerini anlama ve bunlara tepki verme yeteneği vermenin onları daha ilgi çekici yapması ve günlük etkileşimlerde daha iyi hale getirmesidir.

Ancak nihayetinde, doğal görünen bir sosyal değişimden riskli durumlara doğru da gidiyor olabiliriz. Robotlarla ilgili fazlaca inandırıcı etik kaygılar da bulunmaktadır.[5] Yine de bu alanda çalışmaya devam etmek için pratik nedenler vardır. Uzmanlar, konuşan robotları daha az ürkütücü ve daha ulaşılabilir hale getirerek onlara doğru bir şekilde insan benzeri özellikler vermenin robotları bir gün sağlık, konaklama veya diğer hizmet odaklı endüstrilere entegre etmede faydalı olacağına inanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 05:08:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13164

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Hu, et al. İnsan Sohbetini Takip Edip, Konuştuğu Kişiyle Birlikte Gülebilen Robot Üretildi!. (2 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13164
Hu, C., Selamet, G., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 02). İnsan Sohbetini Takip Edip, Konuştuğu Kişiyle Birlikte Gülebilen Robot Üretildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13164
C. Hu, et al. “İnsan Sohbetini Takip Edip, Konuştuğu Kişiyle Birlikte Gülebilen Robot Üretildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gökalp Selamet, Evrim Ağacı, 02 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13164.
Hu, Charlotte. Selamet, Gökalp. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsan Sohbetini Takip Edip, Konuştuğu Kişiyle Birlikte Gülebilen Robot Üretildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gökalp Selamet. Evrim Ağacı, November 02, 2022. https://evrimagaci.org/s/13164.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close