Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Evrimi: Zayıf Kaslar mı, Büyük Beyin mi?

2 dakika
2,868
İnsan Evrimi: Zayıf Kaslar mı, Büyük Beyin mi?
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlarla, şempanzelerin ve diğer primatların karşılaştırıldığı metabolik çalışma, insan evrimi sürecinde, kasların güçsüzleşmesinin, büyük beyinin evriminden daha hızlı gerçekleşmiş olduğunu ortaya çıkardı. Biyolog Roland Roberts şöyle diyor:

Zayıf kaslar, belki de, bilişsel yeteneklerimizin metabolik ihtiyacının bir bedeli olarak evrimleşmiştir.

Bilim insanları uzun zamandır, insanların, şempanze gibi diğer kuyruksuz iri maymunlarla olan temel farkının büyük ve çok fazla enerjiye ihtiyaç duyan beynimiz olduğuna dikkat çekiyorlar. Beynimizin evrimi yaklaşık 6 milyon önce, bizi kuyruksuz iri maymun benzeri ortak atalarımızdan ayrılmaya sürükleyen unsur olmuştur.

Fakat asıl soru, enerjimizin %20’sini harcayan bu büyük beyin, neden ve nasıl evrimleşti? Araştırmayı yöneten Almanya’daki Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nden Katarzyna Bozek şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar ve insan harici primatlar arasındaki, kas kuvveti farkı belki de bu soruya bir açıklama getirebilir.

Araştırmanın sonuçları PloS Biology adlı akademik dergide yayınlandı. Çalışmada, çeşitli organların metabolik ihtiyaçlarının ne hızda evrildiği tespit edilmeye çalışıldı. Bazı bilim insanları, örnek olarak hızlı evrimleşen insan bağırsağı metabolizmasının beynin evrimine katkı sağlayabileceğini düşündüler. Fakat yeni çalışmanın sonuçlarına göre kaslar ve beyin, enerji kullanım oranlarını takas etmiş gibi görünüyorlar.

Araştırmacılar, kasların zayıflaşma yönündeki evriminin vücudun diğer kısımlarından sekiz kat daha hızlı olduğunu saptamışlardır. Erken atalarımız daha çok kuyruksuz iri maymun benzeri bir güce sahiplerdi; en azından iskeletler üzerinden yapılan kas analizleri bunu gösteriyor. Günümüzde, kaslarımız oldukça küçüktür, fakat vücudumuzun diğer dokuları, örneğin, böbrekler, göreceli olarak milyonlarca yıl pek değişmeden kalmıştır.

Aynı dönemde, beyin ise diğer vücut bölümlerinden dört kat hızlı evrilmişlerdir. Roland Roberts şöyle diyor:

İnsan kaslarının, son 6 milyon yılda, farelerin 130 milyon yıl içerisinde geçirdiği değişim kadar değişim gösteriyor.

"İnek Öğrenci" Kuralı

10,000 molekülün analiz edilmesiyle ulaşılan bulgularını doğrulamak için, insanlar, şempanzeler ve makaklar ile güç testi yapıldı. Bütün katılımcılar, tutacağı olan bir ağırlığı kaldıracaklardı. Roberts şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnanılmaz bir şekilde, eğitimsiz şempanze ve makaklar, üniversite seviyesindeki basketbol oyuncuları ve profesyonel dağ tırmanıcılarından daha iyi bir performans gösterdiler. İnsanlar, gerçekten de diğer türlerden yarı yarıya daha kuvvetsizdir.

Bu deneye bir açıklama getirebilmek için, grup ayrıca, makakların iki ay boyunca “couch patato” adı verilen bir yaşam biçimini benimsemesini sağladılar: az hareket, yüksek stres ve besleyici niteliği olmayan yiyecekler...

İki ayın sonunda makağın gücünde çok büyük bir azalma olmadığını gözlediler. Bilim insanları, bu deneyden, insanların zayıf yaşam biçimlerinin bile insanlar ve diğer maymunlar arasındaki güç farkını %3 etkilediği sonucunu çıkardılar.

Bu çalışma, belki de, beyin çalıştırmaya neden olan koltukta oturup kitap okuma veya film izleme gibi, kas gücünün önemsiz olduğu davranışların evrimsel mirasımız olduğu iddiasını doğrular niteliktedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Tebrikler! 5
  • Güldürdü 3
  • Üzücü! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • Dan Vergano. Humans Evolved Weak Muscles To Feed Brain's Growth, Study Suggests. (28 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2018. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • Katarzyna Bozek, et al. (2018). Exceptional Evolutionary Divergence Of Human Muscle And Brain Metabolomes Parallels Human Cognitive And Physical Uniqueness. PLOS Biology. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:08:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/6991

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Vergano, et al. İnsan Evrimi: Zayıf Kaslar mı, Büyük Beyin mi?. (27 Mart 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/6991
Vergano, D., Özdoğan, K. T. (2015, March 27). İnsan Evrimi: Zayıf Kaslar mı, Büyük Beyin mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/6991
D. Vergano, et al. “İnsan Evrimi: Zayıf Kaslar mı, Büyük Beyin mi?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 27 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/6991.
Vergano, Dan. Özdoğan, Kadir Toykan. “İnsan Evrimi: Zayıf Kaslar mı, Büyük Beyin mi?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, March 27, 2015. https://evrimagaci.org/s/6991.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close