Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İlk Hücreler Nasıl Stabil Hâle Geldi?

3 dakika
445
İlk Hücreler Nasıl Stabil Hâle Geldi? Microsoft Copilot
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşamın kökenleri hâlâ büyük bir gizem olmaya devam ediyor. Karmaşık moleküller nasıl oluşabildi ve parçalanmadan uzun süre boyunca bozulmadan kalabildi? Münih merkezli bir ekip, ilk Ribonükleik asit (RNA) moleküllerinin ilkel çorbada stabilize olmasını sağlayabilecek bir mekanizma olduğunu ortaya koydu. İki RNA ipliği birleştiğinde, kararlılıkları ve ömürleri önemli ölçüde artıyor.[1]

Büyük olasılıkla, Dünya'daki yaşam suda başladı. Hatta başladığı yer belki de alçak gelgitte deniz suyundan ayrılan ancak yüksek gelgitte dalgalarla dolup taşan bir gelgit havuzuydu. Milyarlarca yıl boyunca, ilk hücreler ortaya çıkmadan önce, bu ortamda DNA, RNA ve proteinler gibi karmaşık moleküller oluştu. Ancak bugüne kadar, bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini kimse açıklayamadı. Münih Teknik Üniversitesi'nde Supramoleküler Kimya Profesörü olan Job Boekhoven şöyle anlatıyor:

İlkel Dünya şartlarında hangi moleküllerin var olduğunu biliyoruz. Asıl soru şu: Bunu kullanarak laboratuvarda yaşamın kökenlerini tekrar oluşturabilir miyiz?

Boekhoven liderliğindeki ekip, araştırmalarında önceliği RNA'ya veriyor:

Tüm Reklamları Kapat

RNA büyüleyici bir molekül. Bilgi depolayabilir ve biyokimyasal reaksiyonları katalize edebilir.

Bu nedenle bilim insanları, RNA'nın tüm karmaşık moleküller arasında ilk oluşan molekül olması gerektiğine inanıyor. Ancak sorun şu ki, aktif RNA molekülleri yüzlerce hatta binlerce bazdan oluşuyor ve bunlar çok kararsız. Suya daldırıldıklarında RNA iplikleri hidroliz ile kendilerini oluşturan parçalara ayrılır. Peki, RNA ilkel çorbada nasıl hayatta kalmış olabilir?

Araştırmacılar, laboratuvar testlerinde günümüzde hücrelerimizde doğal olarak bulunan ama bazlardan daha kolay birleşen bir RNA tabanlı bir model kullandılar. Boekhoven, şöyle diyor:

Milyonlarca yılımız yoktu ve hızlı bir cevap istiyorduk.

Ekip, bu hızlı birleşen RNA bazlarını sulu bir çözeltiye ekledi, bir enerji kaynağı sağladı ve oluşan RNA moleküllerinin uzunluğunu inceledi. Bulguları can sıkıcıydı, beş baz çiftine kadar oluşan iplikler sadece birkaç dakika hayatta kalabilmişti.

Ancak, araştırmacılar denkleme önceden oluşmuş kısa RNA iplikler eklemeye başladıklarında sonuçlar farklıydı. Serbest tamamlayıcı bazlar, hibridizasyon adı verilen bir süreçte hızla RNA ile birleşmişti. Oluşan üç ila beş baz çifti uzunluğunda çift iplik birkaç saat boyunca stabil kalmayı başardı. Çift iplikli RNA'nın iki avantajı vardır. İlkel çorbada uzun bir ömre sahiptir ve katalitik olarak aktif RNA için temel oluşturur. Boekhoven, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Heyecan verici olan kısım, çift ipliklerin RNA'nın katlanmasını sağlaması. Bu da RNA'yı katalitik olarak aktif hale getirebilir.

Peki ilkel çorbada çift iplik nasıl oluşabilirdi? Boekhoven, şu anda RNA'ların kendi tamamlayıcı iplikliğini oluşturup oluşturamayacağını araştırdıklarını belirtiyor. Üç bazdan oluşan bir molekülün üç tamamlayıcı bazdan oluşan bir molekülle birleştiği fikri üzerinde durulabilir. Bu, kararlı bir çift iplik oluştururdu. Uzun ömrü sayesinde başka bazlar da onunla birleşebilir ve iplik büyüyebilir.

Çift iplikli RNA'nın bir başka özelliği de yaşamın kökeninin ortaya çıkmasına yardımcı olmuş olabilir. Öncelikle RNA moleküllerinin protohücreler oluşturabileceğini vurgulamak önemlidir. Bunlar, iç kısmı dış dünyadan tamamen izole olmuş küçük damlacıklardır. Ancak, bu protohücrelerin kararlı bir hücre zarı yoktur, bu nedenle diğer protohücrelerle kolayca birleşebilirler. Bu sayede iç kısımdaki malzemeler birbirine karışır. Bu, evrim için elverişli değildir çünkü protohücrelerin benzersiz bir kimlik geliştirmesini engeller. Ancak bu protohücrelerin sınırları çift iplikli DNA'dan oluşuyorsa, hücreler daha kararlı hâle gelir ve birleşmenin önüne geçilmiş olur.

Job Boekhoven, sonraki çalışmalarında ilk RNA moleküllerinin oluşumu ve stabilizasyonu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve bu konudaki anlayışı geliştirmeyi umuyor. Boekhoven, şöyle bitiriyor:

Bazı insanlar bu araştırmayı bir tür hobi olarak görüyor. Ancak Covid-19 pandemisi sırasında herkes RNA moleküllerinin aşılar dahil ne kadar önemli olabileceğini gördü. Yani, araştırmamız bilimin en eski sorularından birine cevap vermeye çalışırken bununla yetinmiyor. Aynı zamanda bugün birçok insana fayda sağlayabilecek RNA hakkında yeni bilgileri de ortaya çıkarıyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. M. E. Kriebisch, et al. (2024). Template-Based Copying In Chemically Fuelled Dynamic Combinatorial Libraries. Nature Chemistry, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41557-024-01570-5. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:40:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18287

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İlk Hücreler Nasıl Stabil Hâle Geldi?. (2 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18287
Derin, U. (2024, August 02). İlk Hücreler Nasıl Stabil Hâle Geldi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18287
U. Derin. “İlk Hücreler Nasıl Stabil Hâle Geldi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18287.
Derin, Ufuk. “İlk Hücreler Nasıl Stabil Hâle Geldi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/18287.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close