Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim Dersleri: Evrimin Temelleri, Hardy-Weinberg Dengesi, Filogenetik Haritalar ve Evrim Mekanizmaları

4 dakika
3,179
İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim Dersleri: Evrimin Temelleri, Hardy-Weinberg Dengesi, Filogenetik Haritalar ve Evrim Mekanizmaları Deviantart
Tüm Reklamları Kapat

Akademik bir üniversite dersinin Türkçe versiyonu olacak olan bu eğitim dizimizde, evrimin detaylarına girerek popüler bilim tarafından sıyrılarak özünü öğreneceğiz. Evrim Ağacı'nın kendi iç eğitimlerinden herkesin faydalanabilmesi için çektiğimiz bu videoları takip ederek, evrimin özüne yönelik bilgileri kolaylıkla edinebilirsiniz.

Ders-1: Evrimin Temelleri, İsimler, Kavramlar ve Tarih

İlk dersimizde evrimin temellerinden, bazı meşhur isimlerden, derslerin geri kalanını daha rahat anlamanızı sağlayacak kavramlardan ve evrimsel biyolojinin tarihinden bahsedeceğiz. Bu kısmen "yumuşak" bir giriş olacak; ancak daha sonraki derslere temel oluşturabilmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu videoda dersin genel konularından ve ele alacağımız başlıklardan da bahsedeceğimiz için nelerle karşılaşacağınızı öğrenmeniz açısından izlemenizin faydalı olacağını düşünüyoruz.

İyi seyirler.

Tüm Reklamları Kapat

Ders 2: Evrimle İlgili Temel Yanılgılar, Hatalar ve Gerçekler

Evrimsel biyoloji, halk arasında en çok tartışılan konulardan bir tanesi. Halbuki bilimsel arenada gerçekliği tartışılmayan, yalın bir doğa yasası. Bu durumda, bilim ile halk arasındaki köprünün inşa edilebilmesi için, evrimle ilgili temel yanılgılardan ve hatalardan bahsetmek, gerçekleri anlatarak bunları düzeltmek durumundayız. İşte bu videoda temel olarak yapacağımız bu olacak.

Bu derste öğrendiklerimiz, bundan sonraki derslerde gireceğimiz teknik tartışmaların temeli olması açısından büyük önem arz ediyor.

Ders-3: Filogenetik Ağaçlara Giriş ve Temel Kavramlar

Bu dersimizde filogenetik ağaçları inşa edebilmek için bilmemiz gereken ön kavramları ve terimleri öğreneceğiz. Ayrıca bu dersin en önemli çıkarımlarından birisi, kendini tekrar eden kuvvetlerin nasıl kaostan düzen yaratabildiğini anlamak olacak. Daha sonra, dersin sonlarına doğru, bu bildiklerimizden yola çıkarak ilk filogeni ağacımızı (Evrim Ağacı'mızı) inşa edeceğiz. Bu derste tam olarak nasıl olduğunu anlamayabilirsiniz, ilk defa karşılaşacağınız için. Ancak bir sonraki dersimizde, sadece bu konuyu ele alarak bilgilerimizi derinleştireceğiz. Fakat burada göreceğimiz terimler ve ne anlama geldikleri, neden önemli oldukları, ilerleyen kısımlardaki konuları anlamamız için anahtar önem taşıyor.

Ders 4: Filogenetik Haritalandırma, Zorluklar ve Çözümler

Bu dersimizde, bir önceki dersin sonunda giriş yaptığımız filogenetik haritalandırma yöntemlerine daha detaylıca göz atacağız. Sonrasında bu haritaları (Evrim Ağacı'nı) çıkarırken, evrimsel süreçte bildiğimiz, araştırmacılara zorluk çıkarabilecek bazı noktaları inceleyeceğiz. En sonundaysa bu zorlukları nasıl çözebileceğimizi, türlerde ne gibi izler tespit ederek ağaçlarımızı güçlendirebileceğimizi göreceğiz. Böylece kendi başınıza bir Evrim Ağacı oluşturmak için gereken tüm temel bilgilere, karşınıza çıkabilecek tüm zorluklara ve bu zorlukların aşılabilmesi veya sorunların düzeltilebilmesi için gereken metotlara sahip olmuş olacaksınız.

Tüm Reklamları Kapat

Ders 5-6: Moleküler Saatler, Canlılığın Başlangıcı ve Evrim Tarihi

Bu dersimizde öncelikle moleküler saatlerin nasıl çalıştığına göz atacağız, böylece evrimsel biyolojinin öngörü gücüne ufak bir örnek görmüş olacağız. Sonrasında ise uzun evrim tarihine olabildiğince hızlı ve kısa bir bakış atacağız. Bu süreçte birçok yeni bilgi öğreneceğiz. Canlılığın başlangıcından kısaca söz edecek, sonrasında günümüze kadar gelen 3.8 milyar yıllık yaşam tarihinin önemli köşebaşı taşlarına odaklanacağız.

Ders 7: Mutasyonlar, Crossing-Over, Varyasyonlar ve Rastgelelik

Bu dersimizde, matematiksel analizlere girmeden önce mutasyonların ne olduğunu, neden rastgele olduklarını ve evrimin buna rağmen neden "rastgele" ya da "tesadüfi" olarak görülemeyeceğini inceleyeceğiz. Bunu yaparken varyasyonları (çeşitliliği) öğrenecek, yeni alelleri oluşturan kaynaklara bakacağız. Mutasyonların sıklıklarını, nerelerde ve nasıl meydana geldiklerini, yararlı veya zararlı olma durumlarını, nötralliklerini ve daha nice özelliğini öğreneceğiz. Böylelikle bir sonraki dersimizden itibaren göreceğimiz matematiksel analizlerin temellerini oluşturacağız.

Ders 8: Hardy-Weinberg Dengesi

Bu dersimizde, evrimsel analizin matematiksel altyapısının en önemli parçalarından biri olan Hardy-Weinberg Dengesi'ne, ne şekilde kullanabileceğimize ve temellerine göz atacağız. Böylece, evrim mekanizmalarını tek tek incelerken, bunların popülasyonlara matematiksel olarak nasıl etki ettiğini anlama imkanımız olacak.

Bundan sonraki ders videolarımızı izlemeyi düşünenler için kritik bir ders bu. Çünkü evrimsel analize temel girişi yapmış oluyoruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ders 9: Mutasyonların Evrimle İlişkisi ve Hardy-Weinberg Dengesi Analizi

Bu dersimizde mutasyonların ne olduğuna, ne sıklıkta meydana geldiğine, nasıl çeşitlilik yarattığına ve hepsinden önemlisi, evrimle ilişkisine bakacağız. Mutasyonların evrime kendi başlarına neden olup olamayacağını inceleyeceğiz ve dersin sonunda, Hardy-Weinberg Dengesi açısından analiz ederek, mutasyonların evrime tek başına ne kadar etki ettiğini matematiksel olarak göstereceğiz.

Kısa notlar:

  • Spesifik bir nükleotit üzerinde mutasyon meydana gelme olasılığı çok ama çok düşüktür.
  • Organizma bazında mutasyon meydana gelme oranı son derece yüksektir; ancak bunların hepsi evrimsel anlama sahip değildir. 
  • Mutasyonların çoğu zararlı değil; etkisiz (nötr) veya nötre yakındır. Nötr mutasyonlar bir araya gelerek yumuşak değişimlere neden olabilirler ve seçilime zaman tanırlar. Geri kalan, ani etki yapabilen mutasyonlar, genel mutasyonların çok ufak bir yüzdesidir. Bu ani etkililerin çoğu zararlıdır, bir kısmı yararlıdır.
  • Mutasyonlar evrimsel değişimin değil, çeşitliliğin ana mekanizmasıdır. Mutasyonlar tek başına evrime neden olamazlar (veya umursanmayacak kadar az etkilidirler).
  • Mutasyonlar, çeşitliliğin ana kaynağıdırlar. Çeşitliliği mutasyonlar ve diğer çeşitlilik mekanizmaları sürekli, ortamdan bağımsız olarak yaratırlar. Seçilim mekanizmaları bunlardan en uyumlu olanları seçer, uyumsuz olanları elerler. Evrim, çeşitlilik mekanizmalarının yarattığı varyasyonların, seçilim mekanizmaları sonucunda nesiller boyunca seçilip elenmesiyle meydana gelen bir süreçtir.
  • Mutasyonlar bir popülasyona tek başına etki edebilecek olsaydı, toplam etkisi olumsuz olurdu. Ancak işin içine seçilim girdiği anda, mutasyonların etkisi bambaşka bir hal almaktadır ve uygun varyantlar (çeşitler) seçilerek, mutasyonun tek başına yapamayacağı kadar müthiş bir hızla popülasyona yayılabilmektedirler. 
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:14:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5424

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim Dersleri: Evrimin Temelleri, Hardy-Weinberg Dengesi, Filogenetik Haritalar ve Evrim Mekanizmaları. (2 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5424
Bakırcı, Ç. M. (2017, November 02). İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim Dersleri: Evrimin Temelleri, Hardy-Weinberg Dengesi, Filogenetik Haritalar ve Evrim Mekanizmaları. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5424
Ç. M. Bakırcı. “İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim Dersleri: Evrimin Temelleri, Hardy-Weinberg Dengesi, Filogenetik Haritalar ve Evrim Mekanizmaları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Nov. 2017, https://evrimagaci.org/s/5424.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim Dersleri: Evrimin Temelleri, Hardy-Weinberg Dengesi, Filogenetik Haritalar ve Evrim Mekanizmaları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 02, 2017. https://evrimagaci.org/s/5424.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close