Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Kriziyle Mücadele Etmek İçin İneklere Tuvalet Eğitimi Verebiliriz!

2 dakika
2,596
İklim Kriziyle Mücadele Etmek İçin İneklere Tuvalet Eğitimi Verebiliriz! Unsplash
inecikler
Tüm Reklamları Kapat

Çocuklarınıza ve biraz çaba sarf ederek kedilerinize tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Anlaşılan o ki, tuvaleti kedilerden bile iyi kullanan bir ahır hayvanı olabilir.

Cell dergisinde yayınlanan bir çalışma, genç buzağılara da belirlenen alanlara dışkılama ve idrar yapma eğitiminin başarılı bir şekilde verilebileceğini ortaya koydu.[1] Araştırmacılar, daha geniş bir ölçekte genişletilirse, bu uygulamanın, tarımın en kirli sera gazı ve kirlilik sorunlarından biri olan amonyak atığının kontrolünde büyük bir etkisinin olabileceğini düşünüyor. Araştırmanın yazarlarından, hayvan psikoloğu ve Çiftlik Hayvanı Biyolojisi Enstitüsü’nde Araştırmacı olan Jan Langbein şöyle diyor:

Dışkılama ve idrarlarını kontrol etme yetilerinin olmadığı kabul edilmekte olan sığırlar da diğer pek çok hayvan kadar zeki ve öğrenebilen canlılardır. Öyleyse neden tuvalet kullanmayı öğrenemesinler?

Araştırma için bilim insanları, 16 sığırı gözlem altına alarak, onlara "tuvalet" -daha doğrusu suni çimle oluşturdukları, çitle çevrili alanı tuvalet olarak- kullanmayı öğrettiler. Tuvaleti düzgün bir şekilde kullanmanın ödülü ise arpa veya elektrolit tozu atıştırması ve gürültü ve rahatsız edici su sıçramalarından uzak kalmalarıydı.

Tüm Reklamları Kapat

10 günlük eğitimin sonunda araştırmacılar, 11 ineğin, yazarların "MooLoo" ("loo" İngilizcede "tuvalet" demektir) eğitimi olarak adlandırdığı eğitimi başarılı bir şekilde geçerek, çocukların lazımlık kullanmayı öğrenme performansından hiç de düşük olmayan bir seviyede dışarıdaki çimlik alan yerine suni çimle oluşturulmuş bölümü tuvalet olarak kullandıklarını tespit ettiler.

Çalışmanın yazarlarından ve Auckland Üniversitesi psikoloji araştırmacısı Lindsay Matthews’un, Yeni Zelanda radyosunda yaptığı açıklamada, ortalama 15 ila 20 çiş gibi hızlı bir sürede, inekler tuvalete kendi istekleriyle girdiklerini ve sonuç olarak hayvanların dörtte üçünün, çişlerinin dörtte üçünü tuvalete yaptıklarını belirtiyor.

Bu şirin çiftlik hayvanlarına tuvalet eğitimi vermek, kulağa hoş gelmesinin yanı sıra, oldukça önemli çevresel amaçlara da hizmet etmektedir. Sığırların çevresel etkileri üzerinde durulurken daha çok osuruk ve geğirtilerinin açığa çıkardığı metan gazı araştırılırken, idrar ve dışkılamalarının açığa çıkardığı amonyak göz ardı edilmektedir. İdrar içeriğindeki amonyak (ya da tek başına amonyak) aslında çevresel bir problem değildir; ancak bu madde, ineklerin her gün ayak bastığı toprakla karıştığında, kirdeki mikroplar amonyağı, insan faaliyetlerinden kaynaklanan tüm ABD sera gazı (GHG) emisyonlarının %7'sini oluşturan ve sera gazının baş aktörü olan karbondioksitten yaklaşık 300 kat daha güçlü bir bileşik olan azot oksite dönüştürür. Amonyak emisyonlarının çoğunun etkileri, tarımsal faaliyetlerde bile izlenebilmektedir.

Amonyağın toprağı asidik hale getirmesi ve sızdığı su yolarını kirletebilmesinin yanında hava kirliliğine de katkıda bulunabileceğini söylemeliyiz. CNN’e göre bir çiftlik ineği her gün 30-40 kg kadar dışkı ve 30 litre kadar idrar üretebilmektedir - ki bu atığın kontrol altına alınmasının büyük etkileri olacağı ortadadır. Çalışmanın yazarları, MooLoo gibi bir sistemle, sığır dışkılarının %80’inin kontrol altına alınmasıyla, amonyak emisyonlarının %56 azaltılabileceğini tahmin etmektedirler.

İneklere tuvalet eğitimi vermekle, büyük ölçekte uygulanabilirliği konusunda ve çevreye etkileri konusunda daha öğrenecek pek fazla şey olduğu açıktır. O zamana kadar, sığırların neden olduğu sera gazı emisyonları konusunda endişeleriniz varsa, inek sütü, peynir ve et gibi gıda ürünlerini, bitki bazlı alternatiflerle değiştirmek iyi bir başlangıç olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 18
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. Dirksen, et al. (2021). Learned Control Of Urinary Reflexes In Cattle To Help Reduce Greenhouse Gas Emissions. Current Biology, sf: R1033-R1034. doi: 10.1016/j.cub.2021.07.011. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 13:51:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11007

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. K. Watson, et al. İklim Kriziyle Mücadele Etmek İçin İneklere Tuvalet Eğitimi Verebiliriz!. (22 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11007
Watson, S. K., Demirbaş, Ü., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 22). İklim Kriziyle Mücadele Etmek İçin İneklere Tuvalet Eğitimi Verebiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11007
S. K. Watson, et al. “İklim Kriziyle Mücadele Etmek İçin İneklere Tuvalet Eğitimi Verebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş, Evrim Ağacı, 22 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/11007.
Watson, Sara Kiley. Demirbaş, Ünsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “İklim Kriziyle Mücadele Etmek İçin İneklere Tuvalet Eğitimi Verebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş. Evrim Ağacı, September 22, 2021. https://evrimagaci.org/s/11007.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close