Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İçtiğiniz Her Bir Bardak Su İçerisinde Muhtemelen Bir T-rex'in Bizzat İçtiği Su Molekülleri Var!

3 dakika
20,470
İçtiğiniz Her Bir Bardak Su İçerisinde Muhtemelen Bir T-rex'in Bizzat İçtiği Su Molekülleri Var!
Tüm Reklamları Kapat

İlk etapta bunu anlaması zor gelebilir; ancak biraz matematikle oynayacak olursak, bu baş döndürücü sonuca varıyoruz. Gelin biraz sayılarla oynayalım:

İlk olarak bir gerçekle başlayalım: 1 bardak su içerisindeki su moleküllerinin sayısı, Dünya'daki tüm suların sığacağı bardak sayısından binlerce kat fazladır. Nasıl mı? Kimya'daki Avogadro Sayısı'nı (N) hatırlarsınız belki... 6.022×10236.022 × 10^{23}. 1 mol kimyasal içerisindeki molekül sayısı... Örneğin 1 mol su içerisinde 6.022×10236.022 × 10^{23} tane su molekülü bulunmaktadır.

Peki 1 mol su ne kadar su eder? Bunun için de su moleküllerinin atomik kütlelerine bakmak gerekiyor. Su, bildiğiniz üzere H2O ile ifade edilmektedir. Yani 2 Hidrojen, 1 Oksijen. Hidrojenin atomik kütlesi 1.00784 uu'dur (uu: atomik kütle birimi). Oksijeninki ise 15.9994 uu'dur. Bu durumda 1 su molekülü, (2 × 1.00784 uu) + 15.9994 uu = 18.01508 uu kütleye sahiptir. İşte 1 mol su da, aynı miktarda grama eşittir. Yani 18.01508 grama... Aynı zamanda 1 mol içerisinde 6.022×10236.022 × 10^{23} tane su molekülü olduğunu söylemiştik. Bu durumda, 18.01508 gram su içerisinde 6.022×10236.022 × 10^{23} tane su molekülü var demektir.

Tüm Reklamları Kapat

1 bardak suyun 200 gram su taşıdığını varsayacak olursak, basit bir hesapla bunun yaklaşık 6.6855×10246.6855 × 10^{24} adet moleküle denk geldiğini buluruz. Yani bardağınızı her doldurduğunuzda, içine kabaca 6.6855×10246.6855 × 10^{24} adet su molekülü koymaktasınız. 6'nın yanına 24 adet 0 koyacak olursanız, bu sayıyı elde edersiniz. Şöyle gösterelim: her 1 bardak suyunuzun için de 6.685.500.000.000.000.000.000.000 adet su molekülü vardır!

Peki ya Dünya'daki bütün suyu bardak bardak dolduracak olsak, kaç bardağa sığdırabilirdik? Dünya'daki toplam su kütlesi (hidrosferin toplam kütlesi) kabaca 1.4×10241.4 × 10^{24} gramdır. Eğer 200 gram su alabilen bardaklar kullanacak olsaydınız, bunu 7×10217 × 10^{21} tane bardağa sığdırabilirdiniz. Bu yine müthiş bir sayıdır; ancak 1 bardak suyun içerisindeki su moleküllerinin sayısından 1000 kat kadar küçüktür! Bir diğer deyişle, her bir bardak suyunuzun içerisinde, Dünya'daki tüm suların sığabileceği bardak sayısından 1000 kat fazla molekül bulunur!

Dünya üzerindeki su sürekli bir döngü halindedir. Su buharlaşır, yağmur olur yağar, canlıların içine girer, dışkı, idrar ve terle geri çıkar, tekrar buharlaşır ve bu böyle devam eder. Dahası, su molekülleri donar ve buz olur, erir ve su olur, buharlaşır ve buhar olur. Böylece bir noktadaki su, birkaç sene sonra Dünya'nın en uzak diğer noktasına kadar ulaşabilir. 

Günümüzden 65 milyon yıl önce yok olmuş olan dinozorlardan bu yana, onların tükettiği su sürekli Dünya üzerinde devinim halindedir. T. rex gibi meşhur dinozor türlerinin sıklıkla su içmek için uğradığı göller, su birikintileri, nehirlerdeki sular, şu anda Dünya'nın dört bir yanına saçılmış haldedir. Dolayısıyla, istatistiki olarak bakacak olursanız, herhangi bir bardak su doldurdup içtiğinizde tükettiğiniz suyun, daha önceden bir T. rex, ya da Shakespeare, ya da Isaac Newton, ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir nefes kesici varlık tarafından tüketilmiş olma ihtimali pratik olarak yüzde 100'dür. 

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bunun bir sınırı vardır. Çünkü su, sadece fiziksel dönüşümden geçmez. Kimyasal olarak oksijen ve hidrojene de ayrılabilir ve bu durumda artık "o su molekülü" olmaktan çıkar. Bunun en büyük sorumlusu bitkilerdir. Bitkiler, fotosentez için her yıl 12 trilyon kilogram suyu parçalarlar. Ancak bu devasa sayıya rağmen, Dünya üzerindeki tüm su moleküllerinin parçalanması kabaca 100 milyon yıl alır. Bir diğer deyişle, her 100 milyon yılda bir Dünya'daki bütün su molekülleri "yenilenmiş" olur. Eğer 65 milyon yıl öncesine kadar gidecek olursanız, o dönemde yaşayan canlıların tükettikleri suyun yüzde 57 civarı halen günümüzde bizzat bulunmaktadır. Bu %57'lik oranın 65 milyon yıllık bir sürede Dünya coğrafyalarına yayılma miktarını düşündüğünüzde de, her bir bardak suyunuz içinde bir T. rex ya da bir Triceratops'un, bir Ankylosaurus'un, bir Velociraptor'un bizzat tükettiği su molekülleri neredeyse kesin olarak bulunacaktır!

Tabii aklınıza gelebilecek bütün insanların da...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 22
  • Muhteşem! 17
  • Bilim Budur! 11
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 11:06:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3606

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İçtiğiniz Her Bir Bardak Su İçerisinde Muhtemelen Bir T-rex'in Bizzat İçtiği Su Molekülleri Var!. (6 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3606
Bakırcı, Ç. M. (2015, May 06). İçtiğiniz Her Bir Bardak Su İçerisinde Muhtemelen Bir T-rex'in Bizzat İçtiği Su Molekülleri Var!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3606
Ç. M. Bakırcı. “İçtiğiniz Her Bir Bardak Su İçerisinde Muhtemelen Bir T-rex'in Bizzat İçtiği Su Molekülleri Var!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3606.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İçtiğiniz Her Bir Bardak Su İçerisinde Muhtemelen Bir T-rex'in Bizzat İçtiği Su Molekülleri Var!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 06, 2015. https://evrimagaci.org/s/3606.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close