Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İçine Kapanık İnsanlar Sosyal Psikolog Olmaya "Doğuştan" Yatkınlar!

2 dakika
36,742
İçine Kapanık İnsanlar Sosyal Psikolog Olmaya "Doğuştan" Yatkınlar! Wallhere
Evrim Ağacı Akademi: Sosyal Psikoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Sosyal Psikoloji yazı dizisinin 6 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Sosyal Etki Nedir? Başkalarının Varlığı Davranışlarınızı Nasıl Etkiliyor?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal psikoloji araştırmacıları insan davranışlarının kökenini keşfetmek için geniş çaplı eğitimden ve karmaşık deneysel araçlardan faydalanmaktadırlar. Ancak Yale Üniversitesi psikologları tarafından yapılan bir araştırma, psikoloji alanında hiçbir resmi eğitime ve bu türden araçlara sahip olmayan, rastgele şekilde bir araya gelmiş bir grup insanın, insanların sosyal doğası hakkındaki gerçekleri isabetli bir şekilde değerlendirebildiğini ortaya çıkardı. Araştırmanın bulguları, Social Psychology dergisinde yayımlandı.

Peki kim bu muhteşem "amatör sosyal psikologlar"? Araştırma sonuçlarına göre melankoliye yatkın, içine kapanık insanlar grup içerisinde nasıl davrandığımızı çözümlemede diğer sosyal akranlarına göre daha becerikli görünüyorlar. Yale psikoloğu ve araştırmanın yardımcı yazarı Anton Gollwitzer şöyle diyor:

Bu durum, insanın 'acılarıyla yoğrulma' olayı gibi görünüyor. Bu tip insanlar, dışa dönük ve neşeli insanların yaptığı gibi dünyaya pembe gözlüklerle bakmıyorlar.

Gollwitzer ve yardımcı yazar John Bargh 1.000’den fazla deneğe sosyal psikologlar tarafından geniş çaplı bir araştırmayla belirlenen sorular sordular. Bu sorular, insanların sosyal ortamda yaklaşık olarak nasıl hissettikleri ve düşündükleri hakkındaydı. Örneğin, sorulardan bazıları şöyleydi:

Tüm Reklamları Kapat

  • "İnsanlar grup içinde mi yoksa tek başlarına mı daha sıkı çalışırlar?"
  • "İnsanlar kendilerini grup içindeki davranışlarından mı yoksa bireysel davranışlarından mı daha sorumlu hissederler?"
  • "Eğer sinirliysem, sinirimi oyuncak bir bebekten çıkarmak beni daha iyi hissettirir mi?" [Duygusal boşalma (katarsis) işe yarar mı?]

Araştırma, ortalama olarak, insanların bir grup içerisinde çalışmaktan ziyade tek başlarına daha iyi çalıştıklarını ortaya koydu. Bu durum, kişilerin grup içerisinde yaptıklarından daha az sorumlu hissetmesini sağlayan ve soykırım gibi vahşet olaylarını da açıklayabilen “sosyal kaytarma” olarak bilinen bir olguyla alakalıydı. Sonuçlar, ayrıca, hıncını oyuncak bir bebekten çıkarmanın aslında bir duygusal boşalma sağlamadığını da gösteriyordu.

Psikologlar daha sonra sorulara doğru cevap verenlerin kişisel özelliklerini belirlemek için bir dizi deney yaptılar. Araştırmacıların söylediğine göre, beklendiği gibi zeka ve karmaşık problemlerle uğraşmak için istekli olmak kilit noktaydı. Ancak aynı zamanda düşük özgüvenli ve daha yalnız oldukları rapor edilmiş içine kapanık deneklerin dışa dönüklere kıyasla doğru cevap vermeye daha yatkın oldukları da ortaya konuldu. Gollwitzer şöyle diyor:

Bu, muhtemelen melankolik ve içine kapanık insanların, diğer insanlarla etkileşim kurmakla meşgul olan dışa dönüklere kıyasla insan doğasını gözlemlemek için daha fazla zaman harcamalarından kaynaklanıyor. Ya da belki içine kapanık insanlar güdüsel önyargıya daha az sahip olduklarından içgözlemlerde daha hatasızlar. Öyle ya da böyle, bu içine kapanık insanların takdir edilmeyen güçlü yönlerini kanıtlamış oluyor.

Gollwitzer, insan doğası üzerine yapılan testlerde yüksek puan almış bireylerin, konuya eğitimli sosyal psikologların bilgi ve yetenekleri kadar hakim olmadıklarını da vurguluyor. Ancak aynı zamanda “doğuştan” sosyal psikologların asıl psikologların yerini almayacak olsalar da gerçek dünyada önemli aktörler olabileceklerinin dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Son olarak Gollwitzer şunları ekliyor:

Bu ‘doğuştan’ sosyal psikologlar sosyal olguları anlamakta daha iyi oldukları için toplumumuzdaki sosyal değişimleri yorumlayabilir ve hatta tahmin bile edebilirler. Belki de onlar tam anlamıyla şu an gücü elinde bulunduranlarda ve yönetimdekilerde eksik olan şeye sahiplerdir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sosyal Psikoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Sosyal Psikoloji yazı dizisinin 6 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Sosyal Etki Nedir? Başkalarının Varlığı Davranışlarınızı Nasıl Etkiliyor?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
82
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 70
  • Muhteşem! 34
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 26
  • Merak Uyandırıcı! 22
  • Umut Verici! 9
  • Bilim Budur! 8
  • İnanılmaz 7
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Yale News | Arşiv Bağlantısı
  • B. Hathaway. Study: Sad, Lonely People More Likely To Be ‘Natural’ Social Psychologists. (15 Mart 2018). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Yale University | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:49:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7320

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. C. Toprakçı, et al. İçine Kapanık İnsanlar Sosyal Psikolog Olmaya "Doğuştan" Yatkınlar!. (27 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7320
Toprakçı, K. C., Özdil, A. Ş. (2018, July 27). İçine Kapanık İnsanlar Sosyal Psikolog Olmaya "Doğuştan" Yatkınlar!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7320
K. C. Toprakçı, et al. “İçine Kapanık İnsanlar Sosyal Psikolog Olmaya "Doğuştan" Yatkınlar!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Kemal Cihat Toprakçı, Evrim Ağacı, 27 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7320.
Toprakçı, Kemal Cihat. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “İçine Kapanık İnsanlar Sosyal Psikolog Olmaya "Doğuştan" Yatkınlar!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Kemal Cihat Toprakçı. Evrim Ağacı, July 27, 2018. https://evrimagaci.org/s/7320.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close