Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

IBM, Üretilen İlk 1.000 Kuantum Bitlik Kuantum Çipi Tanıttı!

IBM, Üretilen İlk 1.000 Kuantum Bitlik Kuantum Çipi Tanıttı! IBM
2 dakika
1,275
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

IBM, sıradan bir bilgisayardaki dijital bitlere eş değer olan 1.000'den fazla kuantum bite sahip ilk kuantum bilgisayarını tanıttı. Ancak şirket, alınan son kararlar ile strateji değiştireceğini ve bilgisayarlarını daha büyük yapmak yerine hatalara karşı daha dayanıklı hale getirmeye çalışacağını söylüyor.

IBM, her yıl kuantum bit sayısını iki katına çıkaran bir kuantum bilişim planı izliyor. Condor adı verilen, 4 Aralık 2023 tarihinde tanıtılan ve bal peteği şeklinde düzenlenmiş çip, 1.121 süperiletken kuantum bit bulunduruyor. Son üretilen çip; IBM'in 2021 yılında piyasaya sürdüğü Eagle adlı 127 kuantum bitlik çipi ve geçen yıl duyurulan Osprey ismine sahip 433 kuantum bitlik çipi de dahil olmak üzere, ismini kuşlardan alan bu rekor kıran çiplerini takip ediyor.

Kuantum bilgisayarlar, sıradan bilgisayarların ulaşamayacağı belirli hesaplamaları yapmayı vaat etmektedir. Bu, birden fazla kuantum bitin aynı anda birden fazla ortaklaşa durumda bulunmasına izin veren kuantum dolanıklılık ve süperpozisyon gibi eşsiz kuantum fenomenlerinden faydalanarak yapılacak.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, bu kuantum durumları da çoğu kişinin bildiği gibi kararsız ve hataya açıktır. Fizikçiler, her biri süperiletken bir devrede ya da tek bir iyonda kodlanmış olan birkaç fiziksel kuantum biti; bir bilgi kuantum bitini ya da "mantıksal kuantum bitini" temsil edecek şekilde bir araya getirerek bu sorunun üstesinden gelmeye çalıştılar.

Şirket; son alınan kararlarla beraber izleyecekleri stratejinin bir parçası olarak, 133 kuantum bite sahip olan fakat IBM'in önceki kuantum çipinden üç kat daha düşük hata oranına sahip Heron adlı çipini de tanıttı.

Araştırmacılar, genel olarak en başarılı hata düzeltme yöntemlerinin, her mantıksal kuantum bit için 1.000'den fazla fiziksel kuantum bit gerektireceğini söylüyor. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, faydalı hesaplamalar yapabilen bir makinenin milyonlarca fiziksel kuantum bite sahip olması gerektiği sonucu çıkıyor.

Ancak son aylarda fizikçiler, kuantum düşük yoğunluklu eşlik kontrolü (qLDPC) ismi verilen alternatif bir hata düzeltme şeması konusunda heyecanlanmaya başladılar. IBM araştırmacıları tarafından sunulan bir ön baskı çalışmasına göre bu şema, hata oranını 10 kat veya daha fazla azaltmayı vaat ediyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Cambridge, Massachusetts'teki Harvard Üniversitesinden fizikçi Mikhail Lukin, IBM'in ön baskı çalışmasının harika bir teorik çalışma olduğunu söylüyor ve konu hakkında şunları ekliyor:

Bununla birlikte, bunu süperiletken kuantum bitlere uygulamak son derece zor görünüyor. Bu platformda bir kavram kanıtlama deneyine girişilmesi bile muhtemelen yıllar sürecek.

Lukin ve ekip arkadaşları, süperiletken döngüler yerine tekil atomları kullanarak kuantum düşük yoğunluklu eşlik kontrolünü (qLDPC) uygulama olasılığı üzerine benzer bir çalışma sürdürdüler.[2]

Buradaki sorun, qLDPC yönteminin her kuantum bitin doğrudan en az altı kuantum bite bağlanmasını gerektirmesidir. Standart süperiletken çiplerde her kuantum bit sadece, komşusu olan iki ya da üç kuantum bite bağlanır. Ancak, IBM'in Yorktown Heights, New York'ta yer alan Thomas J. Watson Araştırma Merkezinde yoğun madde fizikçisi ve IBM Kuantum'un baş teknoloji sorumlusu olan Oliver Dial; şirketin buna yönelik bir planı olduğunu söylüyor. Kuantum çiplerin tasarımına, qLDPC şemasının zorunlu kıldığı fazladan bağlantılara olanak sağlayacak bir katman eklenecek.

IBM'in kuantum araştırmaları için açıklanan yeni yol haritası, önümüzdeki on yılın sonuna kadar katalizör moleküllerin işleyişini simüle etmek gibi faydalı hesaplamaları ulaşılabilir yapmayı öngörüyor. Dial konu hakkında şunları söylüyor:

Bu her zaman bir hayaldi, her zaman uzak bir hayaldi... Aslına bakılırsa şu anda bulunduğumuz noktadan yolu görebileceğimiz kadar yaklaşmış olmak benim için muazzam bir şey.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 4
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ S. Bravyi, et al. High-Threshold And Low-Overhead Fault-Tolerant Quantum Memory. (15 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2023. Alındığı Yer: arXiv doi: 10.48550/arXiv.2308.07915. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Q. Xu, et al. Constant-Overhead Fault-Tolerant Quantum Computation With Reconfigurable Atom Arrays. (16 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2023. Alındığı Yer: arXiv doi: 10.48550/arXiv.2308.08648. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 08:42:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16204

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Civan. IBM, Üretilen İlk 1.000 Kuantum Bitlik Kuantum Çipi Tanıttı!. (10 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16204
Civan, Ç. (2023, December 10). IBM, Üretilen İlk 1.000 Kuantum Bitlik Kuantum Çipi Tanıttı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16204
Ç. Civan. “IBM, Üretilen İlk 1.000 Kuantum Bitlik Kuantum Çipi Tanıttı!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 10 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16204.
Civan, Çınar. “IBM, Üretilen İlk 1.000 Kuantum Bitlik Kuantum Çipi Tanıttı!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, December 10, 2023. https://evrimagaci.org/s/16204.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close