Hepimiz Akrabayız, İtirazı Olan?

-
Özgün
Özgün Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
- Antropoloji
Atalarımızın ten renginin radikal olarak değişmesi için 15 bin yıl yeterli bir süredir. Irklar üzerine yapılan çalışmalar, ön yargılar dizisinin devamı niteliğindedir. Antropologlar uzunca bir dönem deri renginin farklılıklarına göre sınıflandırmalar yapmıştır. Beyazlar, siyahlar, sarılar. Artık binlerce farklı genetik sistemi biliyoruz. Ama beyazların geni, siyahların geni diye bir şey söz konusu değil. Bütün beyazlarda ya da bütün siyahlarda bulunan ve diğerlerinde bulunmayan hiç bir gen mevcut değil. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, bilim insanları tüm topluluklardaki gen repertuvarının aynı olduğunu anlamıştır. Tesadüfen iki insanı alsanız, aynı topluluğa aitseler, farklı topluluktan olanlardan daha fazla birbirlerine benzeme şansları vardır. Ama bu genetik olarak benzer aileler yaratmaya götürmüyor. Türün kendine özgü genetik yapısı olsa da, her birey kendine özgüdür. Anne babasından gelen özel bir karışım olan genetik orijinalliği var. Göç eden topluluklar etrafa dağılırken içinden çıktıkları toplumu tam olarak temsil etmeyen genetik bir dosya ile dolaşıyorlar. Yavaş yavaş terk ettikleri atalarından farklılaşmaya başlıyorlar. Güneş son derece önemli bir faktör. İsveç kökenli sarışın sörfçüler, çölde yaşayan Aborijinlerden daha fazla cilt kanserine yakalanır. Son 10 ile 30 bin yılları arasında genler çok fazla değişmemiştir. Değişen dış görünüş, dil, kültür, din, ölçü, renk...

Artık tüm dillerin tek bir kökenden geldiğini biliyoruz. Bu görüşümüzü birbiriyle uyuşma katsayısı doğrular. Amerikalı, Noam Chomsky'nin çalışmaları sonucunda dil bilimciler, tüm diller için ortak bir gramer yapısı olduğunu keşfettiler. Kökeni ne olursa olsun tüm bebekler evrensel bir lisan yeteneği taşıdığı bilinir. Tüm insanlar tüm sesleri üretmede ve cümle kurmada ortak paya sahiptir. Konuştuğumuz lisanı belirleyen genler değildir. Bir bebek kökeni ne olursa olsun yetiştiği yerdeki lisanı öğrenir. Lisanlar ve genler arasında böylesine bir paralellik bulunmasının nedeni, 30 bin ile 3 bin yılları arasında insanların Afrika Kıtası'na dört büyük dalga halinde yayılmasıdır. Bu da dört büyük dil ailesine denk gelir.

Paleolitik Dönem'deki atalarımızın gerçekleştirdiği büyük çeşitlenme ve bunu izleyen karışımın sonuçlarıyız. İnsanın çevre ile doğrudan ilişkide olan dış görünümü çok değişken olup, ilk göçlerden sonra hızla evrime uğramıştır. Buna karşılık insanın iskeletini oluşturan 211 kemik, atalarımızdan bu yana pek değişmemiştir. Genetik meteryalimiz ortak bir daireden hareketle oluşmuştur. İnsanlığın başlangıç noktası tek bir yer, tek atalar topluluğu ve tek bir dil... İnsanlar en özel hücrelerine kadar birbirlerine benzer. İlk atalarımızdan bugüne kadar 80 milyar insan geçmiştir. İnsanları sınıflandıramayız ama çeşitliliği ilgi çekicidir. Tüm insanlık tarihinde ne size ne de bize benzer biri olmadı ama hepimiz akrabayız.

Hazırlayan: Mehmet Arif Sökmen
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/03/2023 15:19:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2446
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.