Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hamileliğin 2. Haftasında Neler Olur? Ovulasyon Nedir ve Ne Zaman Gerçekleşir?

3 dakika
685
Hamileliğin 2. Haftasında Neler Olur? Ovulasyon Nedir ve Ne Zaman Gerçekleşir? Flo
Tüm Reklamları Kapat

Hamileliğin ikinci haftası, son adetin ilk gününden bir hafta geçmesiyle başlar. Bu noktada kişi henüz tam anlamıyla hamile değildir, çünkü döllenme gerçekleşmemiştir. Buna karşın bu haftanın sonlarında döllenme gerçekleşirse kişi iki haftalık hamile kabul edilir.

2. Haftada Yaşanan Önemli Değişimler

İkinci haftada yaşanan en önemli olay, ovulasyon yani yumurtlamadır. Kişinin gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar tahmini ovulasyon döneminin 3 ila 4 gün öncesi ve sonrasındaki günlerdir. Doğurganlık evresi adı verilen bu dönem, ortalama olarak gebeliğin ikinci haftasının sonu ve üçüncü haftasının başlangıcına denk gelir.

Doğurganlık evresinin yaklaşık 1 hafta sürmesinin nedeni, yumurtanın ovulasyondan itibaren yaklaşık 24 saat, spermin ise rahimde 48 ila 72 saat canlı kalabilmesidir. Doğurgan evrede olduğunuzun belirtileri; kişiden kişiye değişmekle birlikte fark edilmeyecek düzeyde de olabilir. Bu dönemde vajinal akıntının miktarı ve kıvamında değişiklikler görülebilir, ağrı ve kanama gözlenebilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bebeğinizin 2. Haftadaki Gelişimi

Henüz bir bebek diyemeyeceğimiz yumurta bir folikül içinde bulunur. Bu folikülün büyüklüğü, ovulasyon esnasında 18 ila 22 milimetre kadardır.[2] Ovulasyona kadar yumurtalıkta bulunan yumurta, östrojen etkisiyle büyümektedir. Bu sırada olası bir döllenmeye hazırlık için rahmin iç duvarı kalınlaşmaktadır.

Ovulasyon sürecinde birçok hormon birlikte çalışır. FSH adlı hormon, folikül stimülasyonundan sorumludur ve yumurtalıktaki birden fazla folikülün olgunlaşmaya başlamasını sağlar. Lüteinleştirici Hormon (LH), foliküllerin olgunlaşmasında rol alır ve her ay tek bir folikülün yumurtalıktan atılmasından sorumludur. Bunlar gerçekleşirken rahim duvarının kalınlaşmasını ise progesteron adlı hormon sağlar.

2. Hafta 2D ve 3D Ultrason Görüntüleri

Henüz döllenme gerçekleşmediğinden, ultrasonda bir bebek görmek için çok erkendir. Ancak yumurtalıktaki folikül, ultrasonda görülebilecek boyuttadır.

2D ultrason görüntüsündeki siyah yuvarlakların her biri bir foliküldür. Bunların bir tanesinin içerdiği yumurta, mevcut döngüde olgunlaşarak ovule olacaktır.
2D ultrason görüntüsündeki siyah yuvarlakların her biri bir foliküldür. Bunların bir tanesinin içerdiği yumurta, mevcut döngüde olgunlaşarak ovule olacaktır.
The Lucky Egg

2. Haftada Annede Yaşanan Değişimler ve Hamilelik Semptomları

İkinci hafta, hamilelik semptomlarının gözlenmesi için çok erken bir dönemdir. Ancak kişi bazı ovulasyon semptomları yaşayabilir. Ovulasyon semptomları herkeste görülmeyebilir ve şiddetleri kişiden kişiye değişebilir, ancak en sık gözlenenler şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Vajinal Akıntı: Bazen çamaşırınızda karşılaştığınız vajinal akıntılara servikal mukus adı verilir. Ovulasyon döneminde vajinal akıntı yumurta beyazı gibi şeffaf, kaygan ve esnek yapıdadır.[3]
  • Ağrı: Adet gören kişilerin %40 kadarı, ovulasyon esnasında karın veya bel bölgesinde ağrı hissedebilir. Ovulasyon ağrısı adı verilen bu ağrı, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.[1]
  • Seks İsteğinde Artış: Doğurgan evrede kişinin cinsel istekleri doruk noktasına ulaşabilir ve salgılanan feromonlar nedeniyle partneriniz de size karşı daha istekli olabilir.
  • Memelerde Hassasiyet: Bazı kişiler ovulasyon döneminde memelerde veya meme uçlarında hassasiyet yaşayabilir.[4]
  • Bazal Vücut Sıcaklığında Artış: Ovulasyonun yaşandığı 24 saat içinde bazal vücut sıcaklığı 0.5 °C'ye kadar artış gösterebilir. Bunun sebebi progesteron salınımıdır.

Her ne kadar bu semptomlar ovulasyon döneminde olup olmadığınızı tahmin etmenize yardımcı olsa da bir çalışmaya göre bu semptomların hiçbiri ovulasyon zamanını tam doğrulukla tespit edememektedir.[5]

2. Haftada Beslenme ve Sağlık

Henüz tam anlamıyla gebe olmadığınızdan, bir doktor randevusu almamış olabilirsiniz. Ancak Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji'nin önerileri doğrultusunda, hamile kalmayı planlamaya başladığınızda bir doktorla görüşmeye başlamanız en sağlıklı seçim olacaktır.[6] Bu randevularda doktorunuz muhtemelen bir folik asit takviyesi almanızı önerecektir. Önerilen doz, günlük en az 400 mikrogramdır.[7]

Doğum Öncesi Takip

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamile kalmayı planlıyorsanız henüz hamile kalmadan doktora görünmeniz tavsiye edilmektedir. Böylece hamilelik testinde fark edilemeyecek kadar erken dönemdeki hamileliklerde bile ilk haftalarda gereken takviyeleri almış olursunuz.

Ayrıca gebe kalmanızı engelleyen tıbbi bir durumunuz varsa doktorunuz bu konuda gerekli aksiyonu da alacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sonuç

Hamileliğin ikinci haftası, ovulasyonun gerçekleştiği ve kişinin tam anlamıyla hamile olmadığı bir dönemdir. Haftanın sonuna doğru döllenme gerçekleşirse kişi artık hamile kabul edilebilir. İkinci hafta, ultrason görüntülemesi için çok erken olsa da bir doktorla görüşerek gerekli takviyeleri almak anne adayı için en sağlıklı seçim olacaktır. Bu hafta içerisinde ovulasyon kaynaklı bazı semptomlar gözlenebilir, ancak bunlar herkeste farklı şekilde yaşanır ve hamilelik semptomları adı altında değerlendirilmez. Bir sonraki hafta olan üçüncü hafta, yumurtanın dölleneceği ve kişinin tam anlamıyla gebe kabul edilebileceği haftadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Kişinin gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar tahmini ovulasyon döneminin 3 ila 4 gün öncesi ve sonrasındaki günlerdir. Bu zaman dilimine doğurgan evre adı verilir.

Yumurtlama adı da verilen ovulasyon, yumurtanın yumurtalıktan fallopi tüplerine atılması olayıdır.

Ovulasyon semptomları herkeste görülmeyebilir ve şiddetleri kişiden kişiye değişebilir, ancak en sık gözlenenler şu şekildedir: Yumurta beyazı kıvamında akıntı, seks isteğinde artış, pelviste ağrı, bazal vücut sıcaklığında artış.

Hamileliğin birinci günü, son adetin başladığı gündür. Bu günün üstünden bir hafta geçtiğinde 1 haftalık hamile sayılırsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:43:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16958

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Hamileliğin 2. Haftasında Neler Olur? Ovulasyon Nedir ve Ne Zaman Gerçekleşir?. (29 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16958
Alparslan, E. (2024, February 29). Hamileliğin 2. Haftasında Neler Olur? Ovulasyon Nedir ve Ne Zaman Gerçekleşir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/16958
E. Alparslan. “Hamileliğin 2. Haftasında Neler Olur? Ovulasyon Nedir ve Ne Zaman Gerçekleşir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 29 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16958.
Alparslan, Eda. “Hamileliğin 2. Haftasında Neler Olur? Ovulasyon Nedir ve Ne Zaman Gerçekleşir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, February 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/16958.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close