Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güney Afrikalılar, 49.000 Yıl Önce Süt İçeren Boyalar Kullanarak Kendilerini Süslediler!

Güney Afrikalılar, 49.000 Yıl Önce Süt İçeren Boyalar Kullanarak Kendilerini Süslediler!
2 dakika
1,039
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Colorado Üniversitesi ile Günay Afrika, Johannesburg'taki Witwatersrand Üniversitesi önderliğinde uluslararası bir araştırma ekibi, 49,000 yıl önce bölgede yaşayan insanların süt ve aşı boyasıyla kendilerini süslediğini, taşları ve odunları dekore ettiklerini keşfettiler.

Colorado Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi yöneticisi ve çalışmanın öncü yazarı olan Paola Villa, aşı boyası kullanımı Avrupa'da ve Afrika'da 250,000 yıl öncesine kadar tarihlenebilmekte olduğunu fakat öncül insanlarda süt ve aşı boyasının birlikte boya olarak kullanımına dair ilk buluntuların Güney Afrika'da olduğunu belirtmektedir. Sütün ise büyük bir ihtimalle bufalo, Afrika antilobu, impala, Afrika ceylanı gibi Boynuzlugiller (Bovidae) familyası üyelerinin öldürülerek elde edildiğini söylemektedir. Villa, şöyle diyor:

Boya olarak kullanımı hala tam olarak kesin olmasa da, bu bulgu, sütün aşı boyasıyla birlikte kullanılmasının Güney Afrika'ya evcilleştirilmiş sığırların gelmesinden çok daha önce olması açısından oldukça şaşırtıcıdır. Süt veren yabani Boynuzlugiller'den süt elde etmek, aynı zamanda bu insanların bu ürüne özel bir önem ve değer verdiğini de göstermektedir

Villa, modern insanlar tarafından yaşam alanı olarak kullanılan Güney Afrika'da KwaZulu-Natal'da bulunan Sibudu Mağarası'nda, toz haline getirilmiş boya karışımına rastlandığını ve bunun Orta Paleolitik Çağ'a yaklaşık 38,000 ila 77,000 yıl öncesi döneme tarihlendiğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Toz halindeki aşı boyası karışımlarına Güney Afrika'daki bir kaç bölgede daha rastlanmış olmasına rağmen bu bulguya kadar sütün bir kimyasal bağlayıcı olarak kullanımına dair bir kanıta rastlanmamıştı.

Çalışmanın makalesi PLOS ONE dergisinde yayınlandı.[2] Makalenin yazarları, İtalya'dan Roma'daki İtalyan Paleontoloji Enstitüsü, Monte St. Angelo Üniversitesi ve Pisa Üniversitesi'nden, İsviçre'den Cenevre Üniversitesi'nden, İngiltere'den Oxford Üniversitesi'nden araştırıcılar ile kazı çalışmalarının direktörü olan Witwatersrand Üniversitesi'nden Prof. Lyn Wadley'den oluşmaktadır.

Villa, sığırın Güney Afrika'da 1000-2000 yıl öncesine kadar evcilleştirilemediğini söylemektedir. Güney Afrika'daki yabani boynuzlugiller doğum yaptıklarında sürülerinden ayrılmaları ve yavrularını saklama girişiminde bulunmaları ile bilinirler, bu davranış biçimi de tecrübeli Orta Paleolitik avcıları için kolay av olmalarına neden olmuş olabilir.

Villa'ya göre, kurumuş boya bileşeninin üzerinde korunduğu taş yonga, süt ve aşı boyasını karıştırmak için veya boyayı yüzeylere sürmek için kullanılmış olabilir. Araştırıcılar ileri teknoloji kimyasal ve element analizleri sonucu, sütün ana proteini olan kaseinin yonga üzerinde bulunuyor olduğunu doğruladılar.

Hem Afrika'daki, hem de Avrupa'daki arkeolojik alanlarda, araştırıcılar 250,000 yıl öncesine kadar aşı boyası (demir oksit içeren sarı ve turuncudan kırmızı ve kahverengiye kadar çeşitlilik gösteren doğal pigment) kanıtları bulmuşlardır. 125,000 yıl önce ise aşı boyasının öğütelerek boya tozu haline getirildiğine dair kanıtlar bulunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Daha önce aşı boyasının zaman zaman tarihöncesi Afrikalılar tarafından reçine veya doğal sakızla karıştırılarak, taş veya kemik aletleri saplarına yapıştırmak amacıyla yapışkan malzeme üretmek için kullanıldıkları öne sürülmüştür. Ayrıca bu madde hayvan postlarını muhafaza etmek için veya vücut boyası olarak da kullanılmış olabilir. Güney Afrika'daki Blombos Mağarası'nda 100,000 yıl kadar önceki döneme tarihlenmiş, zengin aşı boyası içeren hayvan iliği ile karışımına rastlanmıştır.

Vücut boyama adeti, Güney Afrika'nın yerli San halkınca yoğun şekilde uygulanmakta ve bunun tasvirine tarihöncesi kaya sanatında da rastlanmaktadır. Aşı boyası ve sütün karıştırılmasıyla ilgili etnografik veri olmasa da, Namibia'da bulunan Himba halkı aşı boyasını tereyağı ile karıştırarak, derilerini, saçlarını ve kuş tüyü kıyafetlerini renklendirecek boyalar üretmektedirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 05:31:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7044

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. C. a. Boulder, et al. Güney Afrikalılar, 49.000 Yıl Önce Süt İçeren Boyalar Kullanarak Kendilerini Süslediler!. (13 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7044
Boulder, U. o. C. a., Özdoğan, K. T. (2015, July 13). Güney Afrikalılar, 49.000 Yıl Önce Süt İçeren Boyalar Kullanarak Kendilerini Süslediler!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7044
U. o. C. a. Boulder, et al. “Güney Afrikalılar, 49.000 Yıl Önce Süt İçeren Boyalar Kullanarak Kendilerini Süslediler!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 13 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/7044.
Boulder, University of Colorado at. Özdoğan, Kadir Toykan. “Güney Afrikalılar, 49.000 Yıl Önce Süt İçeren Boyalar Kullanarak Kendilerini Süslediler!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, July 13, 2015. https://evrimagaci.org/s/7044.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close