Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Grolar: Kutup Ayısı ve Boz Ayı Çiftleşirse Ne Olur?

2 dakika
17,913
Grolar: Kutup Ayısı ve Boz Ayı Çiftleşirse Ne Olur?
Podcast
Tolga Çakır
Seslendiren 26 Kasım 2019 5:37
18
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel süreçte türleşme bir anda oluvermez. Genellikle bir grup izolasyon (zigot öncesi veya zigot sonrası bariyerler dolayısıyla) devreye girer ve aynı türe ait farklı popülasyonlar birbirlerinden ayrılırlar. Uzun bir süre boyunca bu iki popülasyon aynı tür içerisinde kalırlar; ancak artık ufak ufak farklılaşmaya başlamışlardır (çünkü asla iki popülasyon üzerindeki evrim mekanizmaları %100 aynı işleyemez, aradaki farklar, farklı yönlere evrime neden olur).

Uzun vadede bu iki popülasyon, artık birbirinden ve başlangıçta ait oldukları ata türden o kadar farklılaşmışlardır ki, türleşme meydana gelir ve 2 yeni tür oluşur. Kimi zaman popülasyonlardan biri ata türden pek fazla uzaklaşmaz ve onun soy hattını sürdürür; bu durumda sadece diğer soy hattı yeni bir türe evrimleşir.

Üstelik türleşme sürecinin kendisinin de keskin bir sınırı yoktur. Kimi zaman, ayrı türler olarak nitelendirebileceğimiz kadar genetik, morfolojik, anatomik, fizyolojik ve davranışsal olarak farklılaşan canlılar, halen birbirleriyle çiftleşebilir ve melezler oluşturabilirler. Bu melezler kimi zaman kısır olabileceği gibi, kimi zaman ebeveynleri olan iki ayrı türden bile verimli olabilirler. Liselerde gösterilenin aksine modern tür tanımında (filogenetik/evrimsel tür tanımı) çiftleşebilirlik, aynı tür olunduğunu göstermez. Farklı türler de verimli döller verebilirler. Yavruların verimliliği, türleşmenin seviyesi ve miktarı ile ilgilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunların en güzel örneğini boz ayılar (Ursus arctos spp.) ve onlardan evrimleşmiş olan kutup ayılarında (Ursus maritimus) görmekteyiz. Kutup ayıları, yaklaşık 4.2 milyon yıl kadar önce boz ayılardan izole olarak Kuzey Kutbu'nda evrimleştiler. Ancak tam izolasyonun günümüzden 150.000 yıl öncesine kadar gerçekleşmediği düşünülmektedir, dolayısıyla popülasyonlar birbirlerinden farklılaşmaya başlamış olsa da, aralarında gen akışı kesilmemiştir.

Yine de, son 4 milyon yıldır bu iki soy hattı birbirinden çok ciddi anlamda farklılaşmıştır (tamamen ayrı türler olarak isimlendirilmektedirler). Buna rağmen bu iki ayrı tür, halen birbirleriyle çiftleşip melezler verebilir. İngilizcede "grolar" (grizzly+polar, boz+kutup) veya "pizzly" (polar+grizzly) olarak adlandırılan bu melezlere Türkçede "bolar" ya da "kutuz" ayısı diyebiliriz sanırız. Günümüzde hem vahşi yaşamda, hem de kontrollü ortamlarda elde edilebilmiştir. 

Ne yazık ki bu melezlere dair çok detaylı analizler bulunmamaktadır. Melezlerin, tam da umulduğu gibi iki canlının bir karışımı gibi gözüktükleri ve evrimsel süreçteki bir ara basamağı temsil ettikleri görülmektedir. Elbette melezler, her zaman doğrudan iki tür arasındaki ara basamak olmak zorunda değildirler; çünkü kimi zaman çiftleşen türler, birbirleriyle o kadar yakın akraba bile olmazlar (hayvanlarda genelde yakın akraba türler melez verebilirler; ancak bitkilerde işler daha farklıdır). Bolar ayıların vücut büyüklükleri kutup ayılarından küçük, boz ayılardan büyüktür. Kafaları ise boz ayılardan yassı, kutup ayılarından geniştir. Kutup ayıları gibi uzun boyunları vardır; ancak boz ayılar gibi omuzları kısadır. Pençeleri kılsız olan boz ayılara göre kıllı, kıllarla kaplı kutup ayılarına göre seyrek kıllıdır. Kıl rengi kutup ayılarıyla boz ayıların tam ortasındadır.

Muhtemelen merak ettiğiniz soruyu da yanıtlayalım: evet, melez olan bolar ayılar verimlidirler. Birbirleriyle üreyerek çoğalabilirler. Küresel ısınma sebebiyle buzulların erimesi, kutup ayılarının yaşam alanlarını daraltmakta ve onları Amerika kıtasına gitmeye zorlamaktadır. Bu sebeple, kutup ayıları ile yakın kuzenleri boz ayılar daha sık karşılaşmakta ve melezlenmektedirler. İlerleyen yıllarda melezlerin ayrı bir tür olarak bu gruptan ayrılması ve evrimleşmesi çok muhtemeldir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Clisset. Pizzly Bears. (7 Mayıs 2010). Alındığı Tarih: 11 Kasım 2019. Alındığı Yer: Slate | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/01/2025 07:55:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2238

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir
Ahlak
Sürüngen
İntihar
Google
Deney
Roma
Fobi
Süt
Yiyecek
Stephen Hawking
Orman
Burun
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Tahmin
Yer
Görme
Antarktika
Süpernova
Embriyoloji
Vegan
Canlılık Cansızlık
Kamuflaj
Taksonomik Sınıflandırma
Tespit
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Grolar: Kutup Ayısı ve Boz Ayı Çiftleşirse Ne Olur?. (23 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2238
Bakırcı, Ç. M. (2014, April 23). Grolar: Kutup Ayısı ve Boz Ayı Çiftleşirse Ne Olur?. Evrim Ağacı. Retrieved January 09, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2238
Ç. M. Bakırcı. “Grolar: Kutup Ayısı ve Boz Ayı Çiftleşirse Ne Olur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2238.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Grolar: Kutup Ayısı ve Boz Ayı Çiftleşirse Ne Olur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2238.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close