Bilim insanları, Dünya’nın dönüş hızının gizemli bir şekilde arttığını ve bu durumun 9 Temmuz 2025’in yılın en kısa günlerinden biri olmasına yol açtığını açıkladı. Uluslararası Dünya Dönüşü ve Referans Sistemleri Servisi (IERS), Dünya’nın tam dönüş süresini yüksek hassasiyetle izliyor ve son yıllarda bu sürede belirgin bir hızlanma gözlemliyor.
Normalde 86.400 saniye süren bir gün, 9 Temmuz 2025’te yaklaşık 1.3 milisaniye daha kısa oldu. Benzer şekilde kısa günler 22 Temmuz ve 5 Ağustos'ta da yaşanacak.
Ancak 2020’den bu yana gözlemlenen bu hızlanmanın nedeni henüz bilinmiyor. 2011 Japonya depremi gibi büyük jeolojik olaylar Dünya’nın dönüşünü mikro saniyelik düzeyde etkileyebilse de, mevcut değişim çok daha sürekli bir artış eğilimi gösteriyor.
IERS bu nedenle 2025 yılına fazladan bir “artık saniye” eklememeyi tercih etti. 2029’da ise zamanı dengelemek için bir saniyenin geri alınması gerekebilir.
Bilim insanları bu durumun geçici olduğunu ve Dünya’nın zamanla yine yavaşlama eğilimine döneceğini düşünüyor. Ancak bu sıra dışı hızlanma, gezegenimizin dinamik doğasını ve hâlâ keşfedilmeyi bekleyen pek çok yönü olduğunu gösteriyor.
383 görüntülenme