Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genetik Kod Nasıl Ortaya Çıktığı ve Evrimleştiği Giderek Daha İyi Anlaşılıyor!

4 dakika
470
Genetik Kod Nasıl Ortaya Çıktığı ve Evrimleştiği Giderek Daha İyi Anlaşılıyor! Maricopa Agricultural Center
Tüm Reklamları Kapat

Büyüleyici bir çeşitliliğe sahip olmasına rağmen, bakterilerden mavi balinalara kadar neredeyse her canlı, aynı genetik kodu paylaşır. Bu kodun nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı ise bilim camiasında uzun süredir tartışmalara konu olmuştur.

Arizona Üniversitesi Genetik Lisansüstü Disiplinlerarası Programında doktora öğrencisi olan Sawsan Wehbi, bu kadim soruna farklı bir perspektiften yaklaşarak yeni bulgular ortaya çıkardı. Wehbi, genetik kodun nasıl evrimleşmiş olabileceğine dair ders kitaplarında yer alan açıklamaların güncellenmesini gerektiğini öne sürüyor. Bu iddialı çalışmanın baş yazarı olan Wehbi, PNAS dergisinde yayınladığı araştırmasında amino asitlerin genetik süreçlere dahil edilme sırasının genetik kodun evrimi konusunda yaygın olarak kabul edilen fikir birliği ile çeliştiğini öne sürüyor.[1] Çalışmanın kıdemli yazarı Arizona Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü profesörü Joanna Masel şöyle anlatıyor:

Genetik kod, DNA veya RNA'daki dört nükleotit dizisinin, 20 farklı amino asit kullanılarak protein dizilerine çevrildiği inanılmaz bir sistem. Aklı almaz karmaşık bir süreç olmasının yanında oldukça iyi işliyor. Oldukça optimal işleyen bu sürecin aşamalar halinde evrimleşmiş olması gerektiğini düşünüyoruz.

Araştırma, erken dönemdeki yaşam formlarının daha büyük ve karmaşık moleküllerden ziyade küçük amino asit moleküllerini tercih ettiğini ortaya koydu. Daha karmaşık amino asitler koda daha sonra dahil edilirken metallere bağlanan amino asitler ise önceden düşünülenden çok daha erken bir dönemde koda dahil edilmişti. Araştırmacılar ayrıca şimdi sahip olduğumuz genetik koddan önce de başka genetik kodlar olmuş olabileceğini, bizim kullandığımız genetik kodun muhtemelen bunlardan daha sonra ortaya çıktığını da tespit etti.

Tüm Reklamları Kapat

Yazarlar, genetik kodun nasıl evrimleştiğine dair mevcut anlayışın sağlam kanıtlar yerine çıkarımları net olmayan laboratuvar deneylerine dayandığını savunuyor. Örneğin, genetik kodun evrimine ilişkin geleneksel görüşlerin temel taşlarından biri, yaşamın erken dönemlerindeki Dünya koşullarını simüle etmeye çalışan 1952 tarihli ünlü Urey-Miller deneyidir.

Deney, cansız maddelerin basit kimyasal reaksiyonlarla amino asitler de dahil olmak üzere yaşamın yapı taşlarını oluşturabileceğini göstermesi bakımından önemli olsa da deneyin bazı ayrıntılarından çıkarılan sonuçlar birçok bilim insanı tarafından eleştirilmiştir. Örneğin deney, erken dönemdeki Dünya koşullarında bol miktarda bulunmasına rağmen kükürt içeren amino asitler üretmemiştir. Bu nedenle bilim insanları kükürtlü amino asitlerin genetik koda daha sonra dahil olduğu düşünüyordu. Ancak deneyin bileşenleri arasına kükürdün dahil edilmemiş olması göz önüne alındığında bu sonuç pek de şaşırtıcı değildir.

Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı'ndan Gezegen Bilimi ve Kozmokimya Profesörü Dante Lauretta'ya göre yaşamın erken dönemlerindeki kükürt zenginliği, Dünya dışı gezegenlerin ne kadar yaşanabilir olduğu gibi konular dahil olmak üzere astrobiyolojideki bazı biyoimzaları daha iyi anlamamıza yardım ediyor. Çalışmanın ortak yazarı Dante Lauretta, şöyle anlatıyor:

Bu bilgiler; Mars, Enceladus ve Europa gibi kükürtlü bileşiklerin yaygın olduğu gök cisimlerinde benzer biyojeokimyasal süreçleri veya mikrobiyal metabolizmalar gibi belirli biyoimzaları ararken bize rehberlik edebilir. Belki bizim dışımızdaki gezegenlerde kükürt açısından zengin veya benzer kimyasallarda gelişen yaşam formlarını tespit bile edebiliriz.

Araştırma ekibi, yaşam ağacı boyunca amino asit dizilerini analiz etmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu analizler, tüm yaşamın ortak atası olarak kabul edilen ve yaklaşık 4 milyar yıl önce yaşamış olduğu varsayılan son evrensel ortak ata (LUCA) dönemine kadar uzanıyor. Wehbi ve ekibi, önceki çalışmalardan farklı olarak tam uzunluktaki protein dizileri yerine amino asitlerin daha kısa bölümlerini oluşturan protein bölgelerine odaklandı. Wehbi, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bir proteini araba olarak düşünürsek bir bu bölgeler tekerlektir. Birçok farklı arabada kullanılabilir bir parça olan tekerlekler, arabalar henüz ortalıkta yokken bile vardır.

Ekip, belirli bir amino asidin genetik koda ne zaman dahil edilmiş olabileceğini anlamak için istatistiksel veri analiz araçlarından yararlandılar. LUCA'ya ve hatta daha gerisine kadar uzanan protein dizilerindeki her bir amino asidin ne kadar sıklıkta ortaya çıktığını karşılaştırdıklarında erken dönemde koda dahil edilen amino asitleri tespit edebildiler. Eski dizilerde sıkça görülen bir amino asidin büyük olasılıkla daha erken dönemde genetik koda dahil edildiği düşünülebilir. Buna karşın, LUCA'daki dizilerde nadiren görülen amino asitler daha modern protein dizileri ortaya çıktığında koda dahil olmuştu.

Araştırma ekibi, LUCA'ya kadar uzanan 400'den fazla dizi ailesi belirledi 100'den fazlası LUCA'dan daha önce ortaya çıkmış ve farklı türlere ayrılmıştı. İlginç bir şekilde bu eski dizilerde genetik koda sonradan dahil olduğu bilinen aromatik halka yapıları içerikli triptofan ve tirozin gibi amino asitler bolca bulunuyordu. Masel, şöyle bitiriyor:

Bu bulgular, bizim genetik kodumuzdan önce var olup jeolojik zamanın derinliklerinde kaybolan başka genetik kodların varlığına işaret ediyor. Erken dönemdeki yaşam formları, halkalı yapıdaki amino asitleri oldukça sevmiş gibi duruyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:07:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19273

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Genetik Kod Nasıl Ortaya Çıktığı ve Evrimleştiği Giderek Daha İyi Anlaşılıyor!. (14 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19273
Derin, U. (2024, December 14). Genetik Kod Nasıl Ortaya Çıktığı ve Evrimleştiği Giderek Daha İyi Anlaşılıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19273
U. Derin. “Genetik Kod Nasıl Ortaya Çıktığı ve Evrimleştiği Giderek Daha İyi Anlaşılıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 14 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19273.
Derin, Ufuk. “Genetik Kod Nasıl Ortaya Çıktığı ve Evrimleştiği Giderek Daha İyi Anlaşılıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 14, 2024. https://evrimagaci.org/s/19273.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close