Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Galaksimiz İçerisinde, Dünya'ya Benzer 8.8 Milyar Gezegen Bulunuyor Olabilir!

Galaksimiz İçerisinde, Dünya'ya Benzer 8.8 Milyar Gezegen Bulunuyor Olabilir! Mehmet Ergün
Mekan: La Palma (Kanarya adalari), Ekipman: Nikon D750 Tamron 15-30 f2.8
2 dakika
10,035
Podcast
4:42
Su Erk
Seslendiren
15
  • İndir
Tüm Reklamları Kapat

Uzay sınırsız; ancak bu boşlukta yalnız olmayabiliriz: yeni bir araştırma, Samanyolu Galaksisi içerisinde Dünya büyüklüğünde olup, bizim Güneş'imiz gibi bir yıldız etrafında dönen ve yaşam için ne çok sıcak ne de çok soğuk olan Goldilocks Bölgeleri içerisinde kalan milyarlarca gezegen olabileceğini ortaya koydu.

NASA'dan elde edilen verileri kullanan astronomlar, sadece bizim galaksimiz içerisinde bile Dünya büyüklüğünde olan ve yaşam için uygun sıcaklığa sahip 8.8 milyar gezegen olduğunu ileri sürdüler. Araştırma Proceedings of National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Tüm Reklamları Kapat

8.8 milyar sayısını daha anlamlı kılabilmek adına şöyle bir benzetme yapabiliriz: sadece bizim galaksimiz içerisinde, Dünya'daki insan sayısından daha fazla sayıda yaşanabilir gezegen bulunuyor olabilir. Bu gezegenlerdeki yaşam olasılığıyla ilgili olarak araştırmanın yazarlarından ve Berkeley'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nden Geoff Marcy şunları söylüyor:

Bu sayı, sadece bizim Samanyolu Galaksi'miz içerisinde yaşamın biyolojik zarının 8.8 milyar defa atılması anlamına geliyor.
NASA

Araştırmacılara göre bundan sonraki adım, şimdiye kadar inşa edilmiş en güçlü teleskopları inşa edip bu gezegenlerin atmosferlerine bakmak. Bu sayede bu gezegenlerin gerçekten yaşanabilir olup olmadıkları bilgisi netleştirilebilecek. Bu araştırma, yüzyılların sorusunu yeniden canlandırıyor: Eğer bu kadar fazla yaşanabilir gezegen varsa, galaksimiz neden sağır edecek kadar sessiz ve her yer neden gelişmiş uygarlıklar kaynamıyor?

Tüm Reklamları Kapat

Samanyolu Galaksisi içerisinde, bizim Güneş'imizin boyutlarında, renginde ve yaşında olan her 5 yıldızdan 1 tanesinin etrafında dönen gezegenlerden bazıları, yaşam için gerekli olan suyun sıvı halde bulunabileceği sıcaklık aralığındadır. Bu veriler, günümüzde işlevleri aksayan Kepler Teleskobu ile 4 yıl boyunca NASA'nın topladığı bilgilere dayanmaktadır.

Bu teleskop, galaksimizin çok ufak bir kısmını oluşturan 42.000 yıldızı tarayarak, bunların etrafında Dünya'ya benzer gezegenler olup olmadığını inceledi. Daha sonra bu bilgiler istatistiki yöntemlerle genele vuruldu ve yüz milyarlarca yıldızın etrafında bulunabilecek olan yaşanabilir bölge içerisindeki gezegenlerin sayısı hesaplandı.

Bugüne kadar ilk defa yapılan hesaplamalara göre (bu defa tahminlere göre değil), galaksimiz içerisindeki yıldızların yüzde 22'sinin etrafında Dünya'mıza benzeyen gezegenler bulunuyor ve bu hesaplamanın hata payı artı-eksi yüzde 8 civarındadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Hesaplara göre galaksimizdeki 200 milyar civarında yıldızın 40 milyarı bizim Güneş'imize benzemektedir ve bunlara Güneş'imize tam olarak benzememesine rağmen yaşamı barındırabilecek gezegenlere sahip olan yıldızlar eklendiğinde 50 milyara yakın bir sayı elde edilir. Bu durumda, 11 milyara yakın gezegende yaşam olma veya yaşamın barınma ihtimali vardır. Buna hata payını ekleyince, 8.8 milyar civarında bir sayıya ulaşırız. Yine hesaplara göre, Dünya'ya en yakın olan yaşanabilir gezegen 113 trilyon kilometre uzaklıktadır. 

Kepler bilim konferansında uzay teleskopları kullanılarak 833 yaşamaya aday yeni gezegen keşfediliği ilan edildi. Böylece aday sayısı 3538'e yükseldi. Geoff Marcy'nin araştırmayı özetleyen sözleriyse, oldukça etkileyici:

Üstelik bu sadece bizim galaksimiz. Evren'de milyarlarca galaksi bulunuyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 23
  • Tebrikler! 21
  • Muhteşem! 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Daily Herald | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2023 17:42:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1627

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tüy
Sosyal Mesafelendirme
İfade
Canlı Cansız
Tarih
Antik
Dalga
Atom
İspat
Stres
Uçuş
Ufo
Evrenin Genişlemesi
Damar
Patojen
Bilim Felsefesi
Felsefe
Oyun Teorisi
Bilim
Gezegen
İnsanın Evrimi
Mistik
Mantar
Uzay Aracı
Eczacılık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Bu Motor, Nasıl Havada Asılı Durabiliyor?
Bu Motor, Nasıl Havada Asılı Durabiliyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Satranç Oynayarak Günde 6000 Kalori Yakmak Mümkün mü?
Satranç Oynayarak Günde 6000 Kalori Yakmak Mümkün mü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Press, et al. Galaksimiz İçerisinde, Dünya'ya Benzer 8.8 Milyar Gezegen Bulunuyor Olabilir!. (7 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1627
Press, A., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 07). Galaksimiz İçerisinde, Dünya'ya Benzer 8.8 Milyar Gezegen Bulunuyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 09, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1627
A. Press, et al. “Galaksimiz İçerisinde, Dünya'ya Benzer 8.8 Milyar Gezegen Bulunuyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 07 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1627.
Press, Associated. Bakırcı, Çağrı Mert. “Galaksimiz İçerisinde, Dünya'ya Benzer 8.8 Milyar Gezegen Bulunuyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 07, 2013. https://evrimagaci.org/s/1627.
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close