Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mars'ta Bir Zamanlar 300 Metre Derinliğinde Okyanuslar Vardı!

2 dakika
4,134
Mars'ta Bir Zamanlar 300 Metre Derinliğinde Okyanuslar Vardı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mars, sıklıkla Kızıl Gezegen olarak anılmaktadır. Ama aslında bir zamanlar, mavi renkte ve okyanuslarla kaplıydı. Bu bilgi sayesinde Mars'ın eskiden yaşam barındırıp barındırmadığını öğrenmeye biraz daha yaklaştık.

Çoğu araştırmacı, Mars'ta su bulunduğu konusunda hemfikir ancak hala ne kadar su olduğu tartışılmaktadır. Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce tüm gezegenin 300 metre derinliğinde okyanusla kaplı olmasına yetecek kadar su olduğunu belirtiyor. Yıldız ve Gezegen Oluşum Merkezi'nden Profesör Martin Bizzaro şöyle açıklıyor:

Bu zamanda Mars'a art arda buzla dolu asteroitler yağıyordu. Bu olay, gezegenin evriminin ilk 100 milyon yılında gerçekleşti. Bir başka ilginç açı da asteroitlerin yaşam için biyolojik olarak önemli organik molekülleri de bünyesinde barındırmasıdır.

Buzlu asteroitler, suya ek olarak amino asitler gibi biyolojik olarak gerekli molekülleri de Kızıl Gezegen'e getirdi. Amino asitler, DNA ve RNA bir hücrenin ihtiyaç duyduğu her şeyi içeren bazlar oluşturduğunda kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Mars, Dünya'dan Önce Gerekli Yaşam Koşullarını Barındırmış Olabilir!

Yeni çalışma, tüm gezegeni suyla kaplayan okyanusların en az 300 metre derinliğinde olduğunu gösteriyor. Hatta yer yer 1 kilometre derinliğe bile inmiş olabilir. Martin Bizzarro şöyle açıklıyor:

Mars'a kıyasla Dünya'da aslında çok az su var. Bu durum, Mars'ın ilk 100 milyon yılı içinde gerçekleşti. Bu dönemden sonra, Dünya'daki potansiyel yaşam için yıkıcı bir olay oldu. Dünya ile Mars boyutundaki başka bir gezegen arasında devasa bir çarpışma olduğuna inanılıyor. Bu, Dünya-Ay sistemini oluşturan ve aynı zamanda Dünya'daki tüm potansiyel yaşamı yok eden enerjik bir çarpışmaydı.

Bu nedenle araştırmacılar, yaşamın ortaya çıkmasına olanak sağlayan koşulların Mars'ta Dünya'dan çok önce var olduğuna dair gerçekten güçlü kanıtlara sahipler.

Milyarlarca Yıllık Göktaşı!

Milyarlarca yıllık bir göktaşı sayesinde araştırmacılar, Mars'ın geçmişini inceleyebildiler. Bir zamanlar Mars'ın orijinal yerkabuğunun bir parçası olan göktaşı, Güneş Sistemi'nin oluştuğu sırada neler olduğuna dair eşsiz bir bilgi veriyor.

Bütün sır, bir zamanlar göktaşının da parçası olduğu Mars'ın yüzeyinin oluşma biçiminde gizli, çünkü yüzeyi hiç hareket etmiyor. Bu durum, Dünya'dakinin tam tersidir. Dünya'da, tektonik plakalar sürekli hareket halindedir ve gezegenin iç kısmında geri dönüştürülür. Martin Bizzarro son olarak şunları ekliyor:

Dünya'daki levha tektoniği, gezegenimizin tarihinin ilk 500 milyon yılında neler olduğuna dair tüm kanıtları sildi. Plakalar sürekli hareket edip gezegenimizin içinde geri dönüştürülüyor ve imha ediliyor. Buna karşılık Mars'ta böyle bir levha tektoniği bulunmuyor. Öyle ki gezegenin yüzeyi gezegenin en eski tarihinin kaydını koruyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
82
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 18
  • Bilim Budur! 14
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 6
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 03:46:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13343

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Mars'ta Bir Zamanlar 300 Metre Derinliğinde Okyanuslar Vardı!. (17 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13343
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 17). Mars'ta Bir Zamanlar 300 Metre Derinliğinde Okyanuslar Vardı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13343
S. Küçükkıvanç, et al. “Mars'ta Bir Zamanlar 300 Metre Derinliğinde Okyanuslar Vardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13343.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mars'ta Bir Zamanlar 300 Metre Derinliğinde Okyanuslar Vardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 17, 2022. https://evrimagaci.org/s/13343.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close