Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fukushima Daiichi'de Kalan Reaktör Yakıtı Kalıntıları, Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?

4 dakika
842
Fukushima Daiichi'de Kalan Reaktör Yakıtı Kalıntıları, Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'nde (FDNPP) hizmetten çıkarma ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Ama birçok sorun çözümsüz bırakılıyor. Bu sorunların başında, yakıt kalıntılarının toplanması ve yönetimi geliyor. Yakıt kalıntısı, erimiş nükleer yakıtın ve şu anda hasarlı reaktörlerin (reaktör Üniteleri 1 - 3) temelinde yer alan diğer malzemelerin katılaşmış karışımına verilen addır. Bu malzeme oldukça radyoaktiftir ve ardışık nükleer fisyon reaksiyonlarını tetiklemek için yeterli nötron üretme potansiyeline sahiptir (uranyum-235, nötronları yakaladıktan sonra iki elemente ayrılır, muazzam miktarda enerji, radyasyon ve daha fazla nötron yayar). Ardışık fisyon reaksiyonları, ciddi bir güvenlik ve malzeme yönetimi riski oluşturmaktadır.

Nükleer reaktörlerde uranyum-235 ile etkileşime giren nötron sayısını azaltabilen malzemelerden biri de bor karbürdür (B4C). Bu, FDNPP reaktörlerinde kontrol çubuğu malzemesi olarak kullanılır ve yakıt kalıntısı içinde kalabilir. Eğer kalırsa da, yakıt kalıntısı içindeki fisyon olaylarını sınırlayabilir.

Yakıt Kalıntıları Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?

11 Mart 2011'de, depremden hemen sonra fisyon reaksiyonlarını durdurmak için kontrol çubukları FDNPP reaktörlerine yerleştirildi; ancak sonraki tsunami, reaktör soğutma sistemlerini yok etti. Yakıt sıcaklıkları kısa sürede reaktörün erimesine neden olacak kadar yüksek (>2000 °C) hale geldi.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda, reaktörlerdeki yakıt kalıntısı malzemesi soğutulmuş ve stabildir. Bununla birlikte, yalnızca radyoaktif element envanterleri değil, aynı zamanda bir nötron soğurucusu olan bor içeriği de dahil olmak üzere, bu malzemelerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi, yakıt enkazının çıkarılması sırasında art arda fisyon reaksiyonlarının ve ilişkili nötron akışının meydana gelip gelmeyeceğini belirlemek için gereklidir.

Geriye birçok önemli soru kalıyor: Erime sırasında kontrol çubuklarından çıkan bor, yüksek sıcaklık nedeniyle mi kayboldu? Eğer öyleyse, bu malzeme içindeki ardışık fisyon reaksiyonlarını sınırlamak için yakıt enkazında yeterli bor kalıyor mu? Reaktörleri hizmetten güvenli bir şekilde çıkarabilmek için, bu soruların yanıtlanması gerekir.

Kontrol Çubukları Buharlaşmış Olabilir!

Bu konunun önemine rağmen, FDNPP kontrol çubuğu malzemesinin durumu ve güvenilirliği şimdiye kadar bilinmiyordu. Bununla birlikte, Journal of Hazardous Materials dergisinde yayınlanan bir çalışma, kontrol çubuğu boronunun çoğunun hasarlı FDNPP reaktörlerinden en az ikisinde (Birim 2 ve/veya 3) kaldığını gösteren önemli kanıtlar sunmaktadır.

Yayınlanan makale; Japonya, Finlandiya, Fransa ve ABD'den bilim insanlarını içeren uluslararası bir araştırmaya dayanıyor. Kyushu Üniversitesi'nden Dr. Satoshi Utsunomiya ve yüksek lisans öğrencisi Kazuki Fueda çalışmayı yönetti. Ekip, elektron mikroskobu ve ikincil iyon kütle spektrometrisi (SIMS) kullanarak, radyoaktif sezyum açısından zengin mikropartiküllerden (kısaca "CsMP'ler") bor ve lityum örnekleri topladı ve kimyasal analizini yaptı.

Tüm Reklamları Kapat

Erimeler sırasında FDNPP'nin 2 ve/veya 3 reaktör üniteleri içinde CsMP'ler oluştu. Bu mikroskobik parçacıklar, daha sonra çevreye yayıldı. Bu parçacıklar, erime süreçlerinin kapsamı ve türleri hakkında önemli ipuçları taşıyor. Ekibin boron-11/boron-10 izotop oranları (~4.2) hakkındaki yeni sonuçları, CsMP'lerin içindeki borunun çoğunun diğer kaynaklardan değil de FDNPP kontrol çubuklarından türetildiğini açıkça göstermektedir. Dr. Utsunomiya şöyle diyor:

CsMP'lerde bor varlığı, kontrol çubuklarının uçucu hale geldiğine dair doğrudan kanıt sağlıyor ve bunların erimeler sırasında ciddi şekilde hasar gördüğünü gösteriyor.

Reaktörlerde Bolca Bor Bulunuyor Olabilir!

Ekip ayrıca yeni verilerini CsMP emisyonlarına ilişkin geçmiş bilgilerle birleştirdi. Bundan yola çıkarak, FDNPP reaktörlerinden salınan toplam bor miktarının muhtemelen çok küçük olduğunu tahmin edebildiler: Sadece 0.024-62 gram kadar... Helsinki Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı olan Prof. Gareth Law şöyle diyor:

Bu, reaktörün genel bor envanterinin çok küçük bir kısmıdır ve bu, esasen kontrol çubuğu boronunun tamamının reaktörlerin içinde kaldığı anlamına gelebilir.

Ekip, bunun yakıt enkazındaki aşırı fisyon reaksiyonlarını önlemesini umuyor. Utsunomiya şöyle diyor:

FDNPP'nin hizmetten çıkarılması ve özellikle yakıt kalıntılarının uzaklaştırılması, kapsamlı fisyon reaksiyonlarının meydana gelmemesi için planlanmalıdır. Uluslararası ekibimiz, FDNPP erimeleri sırasında B4C'nin uçuculuğunun ilk doğrudan kanıtını başarıyla sağladı; ancak kritik olarak, yeni verilerimiz, nötronları adsorbe eden büyük miktarlarda borun muhtemelen yakıt döküntüsü içinde kaldığını gösterdi.

Stanford Üniversitesi'nden bir ortak yazar olan Prof. Rod Ewing, bu yeni bulguların önemini kabul ediyor ve şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ekibin ölçümlerinin şimdi, bor türlerinin oluşumu ve dağılımının çok çeşitli enkaz parçaları boyunca karakterize edilmesi gereken takip çalışmalarında genişletilmesi gerekiyor.

SUBATECH, Nantes, Fransa'dan çalışmanın ortak yazarı olan emekli Prof. Dr. Bernd Grambow şöyle diyor:

Çalışma, ekibin ilerideki çalışmalar için bir şablon sağlayan yöntemleriyle FDNPP'de hizmetten çıkarma sırasında enkaz alımının güvenlik değerlendirmesini iyileştirmenin yolunu açıyor.

Utsunomiya ise sözlerini şöyle bitiriyor:

FDNPP felaketinin üzerinden neredeyse 11 yıl geçti. FDNPP'deki mühendislerin yorulmak bilmeyen çabalarına ek olarak, hizmetten çıkarma sırasında karşılaşılacak büyük zorlukların üstesinden gelmek için bilimsel katkılar giderek daha önemli hale geliyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:00:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11425

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Fukushima Daiichi'de Kalan Reaktör Yakıtı Kalıntıları, Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?. (16 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11425
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, February 16). Fukushima Daiichi'de Kalan Reaktör Yakıtı Kalıntıları, Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11425
S. Akman, et al. “Fukushima Daiichi'de Kalan Reaktör Yakıtı Kalıntıları, Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11425.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Fukushima Daiichi'de Kalan Reaktör Yakıtı Kalıntıları, Güvenli Bir Şekilde Temizlenebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 16, 2022. https://evrimagaci.org/s/11425.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close