Fraktallar: Göz Kamaştıran Geometrik Şekiller

Fraktallar, büyükten küçüğe birbirine benzeyen birçok geometrik şeklin oluşturduğu, sonsuzluğa doğru giden, kompleks ve göz kamaştırıcı şekillerdir. Fraktal kelimesi Latince’deki ‘’fractus’’ kelimesinden türetilmiştir, kırılmış ve parçalanmış anlamına gelmektedir. Fraktal, bir geometri sistemidir; fraktallar yakından incelendiğinde büyük şekli oluşturan ve orantılı olarak küçülerek oluşan küçük şekillerin büyük şekle benzediği ve bu kendini tekrar etme olayının sonsuzluğa uzandığı görülür.
Fraktallarla İlgili İlk Çalışmalar
Fraktal şekillerle ilgili ilk çalışmalar Fransız matematikçiler Gaston Julia (1893-1978) ve Pierre Fatou (1878-1929) tarafından yapılmıştır fakat onların yaşadığı zaman diliminde bilgisayarlar henüz bu fraktalları gösterebilecek kadar gelişmediğinden, Gaston Julia kendi oluşturduğu fraktal kümesinin (Julia kümesi) şeklini bilgisayarda görememiştir.
Fraktal terimi ilk defa Polonya asıllı matematikçi Benoit Mandelbrot (1924-2010) tarafından 1975 yılında ortaya atılmıştır. Mandelbrot’un geliştirdiği Mandelbrot kümesi, sanal karmaşık sayıların kullanılmasıyla elde edilen fonksiyonları bilgisayar ortamında muhteşem fraktallara dönüştürülebilen kümedir.


Doğadaki Fraktal Örnekleri
Mandelbrot’un öncülüğünü yaptığı, bilgisayar ortamında ortaya çıkan muhteşem fraktal örneklerini incelemeden önce doğadaki fraktal örneklerine bir bakalım. Doğadaki fraktallar karmaşık ve düzensizdir. Daha önce hiç fraktal örneği görmemiş olsanız bile fraktal tanımına uygun örnekleri hemen bulabilirsiniz. Örneğin brokoli , karnabahar, kar tanesi veya eğrelti otunda gördüğümüz şekiller fraktal örnekleridir.
Bu şekillere baktığımızda ne kadar estetik olduklarını düşünürüz. Mandelbrot’a fraktalın ne olduğu sorulduğunda ağaç örneğini vermiştir. Ağacın dallarının ağacın kendisine benzediğini ve dallandıkça kendine benzeyen küçük ağaçcıklara dönüştüğünü anlatır Mandelbrot. Buradan fraktalın ortaya çıkışının doğadan esinlenerek gerçekleştiği düşünülebilir. Tabii ki, daha önce söylediğimiz gibi doğadaki fraktal örnekleri bilgisayarda şekillendirilen fraktal örnekleri kadar mükemmel değildir. Doğadaki birbirini tekrarlamalar birbirine çok benzese de, birbirinin aynısı olamaz.


Julia ve Mandelbrot Kümesi
Gelelim bilgisayar ortamında oluşturulan fraktallara. Yazının başında da söylediğimiz gibi Fransız matematikçi Gaston Julia ilk olarak fraktal geometrisi ile uğraşan kişilerden biridir ama oluşturduğu Julia kümesinin şeklini görme şansı olmamıştır.

Fraktal terimi Benoit Mandelbrot tarafından 1975 yılında ortaya atılmıştır. Mandelbrot kümesinin fraktal şekli, 1979 yılında IBM bilgisayarlarına erişince oluşturulabilmiştir. Mandelbrot kümesi, bir dizi karmaşık sayının oluşturduğu fraktal şekildir. Mandelbrot, bu kümenin oluşumuna dair formülü kullanarak birbirinin benzeri şekillerin küçülerek sonsuza kadar oluştuğunu gözlemiştir.
Bu şekiller renklendirildiğinde görsel olarak büyüleyici şekiller oluşur. Bilgisayar ortamında oluşturulan Mandelbrot kümesi son derece basit bir denklemden üretilir. Karmaşık sayılar düzleminde f(z) olarak tanımlanan fonksiyonda z’nin karesi alınıp bir sabitin eklenmesiyle oluşur. Mandelbrot kümesi, zn + 1 = zn2 + c denklemiyle gösterilir. Bu denklemde c ve z karmaşık sayılardır, n ise sıfır veya pozitif bir tamsayıdır.
Mandelbrot Kümesinin Oluşturduğu Göz Kamaştıran Şekillerden Bazıları
Şimdi sırasıyla yayınlayacağımız şekiller, Mandelbrot kümesinin oluşturduğu başlangıç şekli üst üste büyütülerek elde edilmiştir. Mandelbrot bu çalışması sayesinde sanat ve bilim çevrelerinin hayranlığını kazanmıştır.








Gördüğünüz gibi ne kadar odaklanırsak o kadar ayrıntılı şekillere ulaşırız. Bu şekiller birbirini takip eden şekillerdir. Karşımıza Mandelbrot kümesinin başlangıcında yer alan siyah şekiller, denizatı vadileri, denizatları ve denizatlarının kuyrukları çıkar. Ortaya çıkan bu karmaşık şekiller adeta görsel bir şölen gibidir. Mandelbrot bir söyleşisinde şunları söylemiştir:
Bizi şaşırtan şey, hem Julia kümesi hem de Mandelbrot kümesindeki girifliğin, nasıl desek, keyfi olmamasıydı ve neredeyse herkeste bu şekillerin harikulade güzel olduğu izlenimi uyanmıştı. Bu şekiller çok basit bir fonksiyonun, z2+c’nin ciddiye alınması ve görselleştirilmesiyle ortaya çıktı. İnsanlar ilk başta bunun tamamen dünya dışına ait bir şey olduğunu düşündüler ama sonra, çok kısa bir süre sonra geri gelip şöyle dediler: "Biliyor musunuz, bunlar bana bir şey hatırlatıyor. Bence bunlar doğal. Kâbus ya da rüya gibiler ama doğallar." Ve bu kombinasyon; yeni olmaları, çünkü onları daha önce hiç kimse görmemişti ama diğer yandan da çok bilindik olmaları, bana hâlâ olağanüstü şaşırtıcı geliyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 20
- 15
- 11
- 11
- 7
- 4
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia, et al. Mandelbrot Set. (17 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Jack Challoner. How Mandelbrot's Fractals Changed The World. (18 Ocak 2010). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2018. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia, et al. Fractal. (17 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikiquote, et al. Benoît Mandelbrot. (17 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2018. Alındığı Yer: Wikiquote | Arşiv Bağlantısı
- Simeon Hein. What Are The Fractals?. (18 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2018. Alındığı Yer: Gaia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/12/2023 14:30:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7518
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.