Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzayda Yaşam Bulundu Yalanı

6 dakika
3,766
Uzayda Yaşam Bulundu Yalanı
Tüm Reklamları Kapat

Evet, sonunda bu da oldu. Evrim Ağacı olarak, bilime olan tüm saygımız dahilinde, kendi yazdığımız ve yayınladığımız haberi, yurtdışında yayınlanan benzerleriyle birlikte, toptan bir şekilde yalanlayacağız. Çünkü bilim budur. Bilim, hatayı affetmez. Bilimde hata boldur, hata yapılmıyorsa hata var demektir. Bilim, hata yapmak ve bu hataların düzeltilmesi için verilen çabalarla ilerler. Önemli olan "Hata yaptık." diyebilmektir. Evrim Ağacı, diğer tüm saygın bilim camiasında olduğu gibi, hatasını kabul etmekten asla gocunmamıştır ve gocunmayacaktır da. 

Evrim Ağacı olarak bizler de, biraz aceleci ve heyecanlı bir haber yaptık ve aşağıda görebileceğiniz haberi dün akşam saatlerinde sizlere sunduk:

Uzayda Yaşam Sonunda Bulundu Mu? Yoksa Yine...

Tüm Reklamları Kapat

Sonradan kaynağın güvenilmezliğini ve diğer muhtemel opsiyonları ekibimiz içerisinde fark ederek, işin diğer boyutlarını haberimize ekledik (yukarıda, haberin altında 2 yorum olarak görebilirsiniz). 

Tabii, Evrim Ağacı'nın minik ve komik bir kopyası konumunda olmaktan kurtulamayan, zaman zaman bizden çalıntı haberlere kendi isimlerini yazarak, kendileri yazmış gibi takipçilerine pazarlayarak prim yapan çeşitli sayfalar, haberi bizden çaldıktan sonra dönüp tekrar bakmadıkları için, bilimsel olarak yapılan karşı analizimizi okurlarına sunmadan heyecana boğdular. Çalıntı haberciliğin, bilimsel hırsızlığın (intihal) ve emek hırsızlığının bir örneğini aşağıda görebilirsiniz:

Yeni Düşen Karbonlu Meteorit Üzerinde Yaşam İzlerine Rastlandı: Fosil Diatomlar! (Yaşamın Kökeni Sayfası)

Her neyse, işin aslı sonradan anlaşıldı. Haberimize sonradan eklediğimiz gibi, makalenin yazarı da, makalenin çıktığı dergi de, son derece güvenilmez kaynaklar olduğu anlaşıldı. Bu haberler tutmakta, çünkü herkes uzayda yaşam bulunmasını istemekte ve arzulamakta. İstemese bile, bu haberler çocuk-yaşlı herkesin dikkatini çekmekte. Bazı sahtekarlar ve bilim insanı ünvanı almış kişiler de, bu heyecanlarına yenik düşerek sahte olduğunu bile bile haber yapabiliyor. Buradaki de bunun bir örneğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Makalenin yazarı ve aynı makalenin çıktığı dergi olan Journal of Cosmology dergisinin kurucusu ve editörü olan Nalin Chandra Wickramasinghe panspermia teorisinin (canlılığın uzayda gök cisimleri ile yayılabileceğini ileri süren teori) ateşli bir savunucusudur. Zaten makalenin, yazarın kendi dergisinde yayınlanması, güvenilirliği yerle bir etmektedir. Hele ki bu kadar önemli bir haberin Science ya da Nature gibi bir dergide çıkmaması akıl almazdır. Panspermia teorisi oldukça güçlü bir teoridir; ancak Wickramasinghe bunun savunuculuğunu biraz abartmaktadır. Kendisi, nezlenin uzaydan geldiğini savunmaktadır. SARS virüsünün uzaydan geldiğini söylemiştir. Ayrıca stratosfer tabakasında bulunan canlı formlarının da uzaydan geldiğini iddia etmiştir. Bunların hiçbirine dair tek bilimsel veri olmamasına karşılık, tam tersine, hepsinin Dünya'dan kaynaklı olduğu net bir şekilde bilinmektedir. Ancak fanatizm, bilimde dahi gözleri kör edebilmektedir. Wickramasinghe'nin durumunda olan da budur.

En kibar tanımıyla Wickramasinghe, bir "sınırbilimci"dir. Daha kaba -ama gerçekçi- bir tabirle ise, bir "sahtebilimci"dir. 

Bunun haricinde, dergi de incelendiğinde, basılı olmayan, sadece sanal ortamda bulunan ve hiçbir ispatı olmamasına rağmen, makalelerin başka bilim insanlarınca denetlendiği (peer-reviewed) bir dergidir. Dergide, daha önce de "uzaydan gelen canlılar" ile ilgili bir makale yayınlanmıştır. Bu, diğer biyologlarca incelenmiş ve sayısız farklı kaynak, makalenin hatalarını ortaya çıkarmış ve tezlerini çürütmüştür. Bunlardan biri, Journal of Cosmology dergisi ve Wickramasinghe için, "acınası halde" kelimesini bile kullanmıştır.

Makalede yayınlanan fotoğraflar gerçekten de baş döndürücüdür. Meteoritin içerisinde bulunan düzgün yapılar, gerçekten de diatomlara benzemektedir. Ancak bunu ancak bir uzman göz tanımlayabilir. Bu sebeple, görseller Boulder'da bulunan Colorado Üniversitesinde ekoloji ve evrimsel biyoloji profesörü olan Dr. Patrick Kociolek'e gönderilmiştir. Kociolek'in cevabı çarpıcıdır:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İlk bakışta bile rahatlıkla söyleyebilirim ki, makalede gösterilen formların tamamı olmasa da, büyük bir çoğunluğu gerçekten de diatomdur. Her ne kadar yazarlar, bazı isimlendirmeleri doğru yapmamış olsalar da... Örneğin filamentli olarak tanımladıkları bir yapı, esasında sadece bir parçacıktır. 

Yayınlanan görsellerle ilgili çarpıcı olan: 

1) Harika bir şekilde korunmuşlar. Bunların fosilize olduğuna dair hiçbir iz görünmemektedir. Aslında, makalenin 8. sayfasında yazarlar 'fosil diatomlar, meteoritlerin düştüğü Dünya yüzeyinde bulunmamaktadırlar' demektedir. Ancak etrafta araştırılması gereken yer değildir, sudur. Çünkü meteoritte olduğu söylenen diatom türlerinin tamamı tatlı suculdur.

2) Meteorit üzerinde bulunan çeşitlilik, çok geniş bir evrimsel geçmişi kapsıyor. Öyle ki, doğru olması için, sözde uzaydaki diatom türlerinin Dünya'dakiyle birebir aynı evrimsel süreçten geçmiş olmaları gerekir. Meteorit üzerinde bulunduğu söylenen diatomların hiçbiri soyu tükenmiş türlere ait değildir. Bana sorarsanız, meteoritin bir tatlı sudan kontamine olduğu kesindir.

Wickramasinghe, bir diatom uzmanı değildir. Üstelik, yazarların hiçbiri fikolog (diatom uzmanı) değildir. Bu durumda, nasıl olur da bu makale bu şekilde analiz edilebilir? Bu, akıl almaz bir bilim hatasıdır. 

Peki, bulunan gerçekten de bir meteorit midir? Bu taş parçasının uzaydan geldiğine dair hiçbir delil bulunmamaktadır. Makalede, "taşın analizinin yapıldığı ve karbonlu kondritik meteorit olduğunun tespit edildiği" söylenmekte; ancak analizlerin hiçbirine ve teknik detaylarına yer verilmemektedir. Tam olarak nerede bulundu? Ne tip bir çevreye düştü? Sokağa mı, nehir yatağına mı, bir binanın çatısına mı, nereye düştü? Neyle tutarak kaldırdılar ve nasıl kontamine etmeden laboratuvara ulaştırdılar? Neden olay yerinin (in situ) hiçbir fotoğrafı bulunmamaktadır? Bunların hiçbiri açıklanmamaktadır -ki makalede açıklanması beklenir.

Tüm Reklamları Kapat

Makaleye konulan "gök taşı" fotoğrafı, açıkçası pek de karbonlu kondritik meteorite benzememektedir. Zira bu tip gök taşları, oldukça yuvarlaktır, kondrül denen küçük odacıklara sahiptir, daha katı görünümlüdür, sıkışmış şekildedir. Kısaca gösterilenden tamamen farklıdır. Makalede gösterilen şudur:

Karbonlu kondritik bir meteorit ise şöyle gözükür:

Kısaca, makaledeki taş, hiç de bu tip bir meteorite benzememektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Toparlayacak olursak... Ortada ne olduğu belirlsiz bir dergide yayınlanan, ne olduğu belirsiz bir kaya parçasından yola çıkan ve ne olduğu belirsiz analizlere dayalı, ne olduğu belirsiz bir yazarın kaleminden çıkmış, ne olduğu belirsiz bir makale bulunmaktadır. Makaledeki deliller ya çok zayıftır, ya düzgün derlenmemiştir ya da bazı iddialara hiç ispat dahi sunulmamıştır. Ancak yazarların değimiyle "çürütülmez" bir şekilde, bulunanlar uzayda yaşamı ispatlamaktadır.

Bulunan canlı formlarının dünyadakiyle birebir aynı olması dahi bu denli şüpheli iken, hiçbir detaylı analiz verilmeksizin böyle bir ilanın yapılması bilim dışıdır. Bu, hem bilim kaynaklarını hiçe saymak, hem bilime saygısızlık, hem halkı yanlış yönlendirmek, hem de bizler gibi aracı olan sayfaları yanlış bilgilendirmektir. Buna kimsenin hakkı bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, yine de bilimsel tarafsızlığımızı koruyarak, makalenin bilimsel analizlerini talep etmekteyiz ve beklemekteyiz. Ne olursa olsun, gerçeğe yine ulaşan bilim olacaktır. Ve zaman, hangi tarafın haklı olduğunu gösterecektir. Ancak eldeki verilerden yola çıkarak, neredeyse kesin bir biçimde, uzayda bulunan canlılık iddiasının en azından bu makale dahilinde bir yalan olduğu söylenebilir.

Hızlı ve bulgulardan ötürü heyecana dayalı yapılmış bu haberimiz sizi yanılttıysa, özür dileriz. Biz de, muhtemelen sahtekar olan sözde bilim insanlarının ağına düşmüş bulunmaktayız. Bundan sonra kaynaklarımızın çok daha didik didik edileceğini ve size en rafine, en dikkatlice seçilmiş, en özenle hazırlanmış ve en önemlisi, sağdan soldan çalınmamış haberler, çalışmalar ve çeviriler sunmaya çalışacağımızı garanti ederiz. Haberlerimiz, yayınlanmadan önce ve sonra geniş bir ekip tarafından denetlenmekte ve gözden geçirilmektedir. Bu haberin hatası da, bu şekilde arkadaşlarımız, dostlarımız, akademik destekçilerimiz ve okurlarımızın özverili çabalarıyla yakalanmış ve en kısa sürede düzeltilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

İlginiz ve anlayışınız için sonsuz teşekkürler.

Teşekkür: Seray Eren, İstem Fer, Duvardaki Tuğla, BE

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • P. Plait. No, Diatoms Have Not Been Found In A Meteorite. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Slate | Arşiv Bağlantısı
  • Panspermia.org. Influenza From Space?. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Panspermia.org | Arşiv Bağlantısı
  • R. Black. Sars 'From The Stars'. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 14:48:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/927

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Uzayda Yaşam Bulundu Yalanı. (15 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/927
Bakırcı, Ç. M. (2013, January 15). Uzayda Yaşam Bulundu Yalanı. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/927
Ç. M. Bakırcı. “Uzayda Yaşam Bulundu Yalanı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/927.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Uzayda Yaşam Bulundu Yalanı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 15, 2013. https://evrimagaci.org/s/927.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close