Foklara Dair Neler Biliyoruz?
Foklar, Köpekbalığı Saldırılarından Kurtulmak İçin Burunlarına Oturabilirler!
Foklar, ya da bilimsel adıyla Phocidae ailesi, Yüzgeçayaklılar (Pinnipedia) kladı altındaki üç büyük gruptan birisidirler. Bunlara "gerçek foklar" denir; çünkü foklar kulaklarının varlığına göre ayırt edilirler ve kulakları olmayan foklar, "gerçek foklardır". Diğer iki gruptaki walruslar, yünlü foklar ve deniz aslanlarının kulakları bulunur. Foklar oldukça geniş bir ailedir ve altında çok sayıda tür bulunur. Gelin bu ilginç canlıların bazı sıra dışı özelliklerine bir bakış atalım.
Foklar, Köpekbalığı Saldırılarından Kurtulmak İçin Burunlarına Oturabilirler!
Güney Afrika sahillerinde yaptığı bir gezi sırasında yukarıdaki fotoğrafı çeken David Jenkins, bu olayı "işte şanslı bir ufaklık" olarak tanımlıyor. Yakalanan karede bir fok, onu avlamaya çalışan köpekbalığının burnu üzerinde dengede kalarak, sivri ve ölümcül dişlerinden korunuyor. Jenkins'in gördüğüne göre fok bu saldırıdan kurtulmayı ve köpekbalığından kaçmayı başarmış. Halbuki bu, sadece "şans" ile ilgili bir konu değil.
Köpekbalıklarının en tipik av hamlelerinden birisi, avlarını okyanus yüzeyine sürüp, bir nevi "kıstırmaktır". Sıkışan avların gideceği yer kalmadığı için, köpekbalığı son hamlesini yaparak yüzeye yakın bir noktada avı yakalar. Köpekbalıkları, bunu yapmak için saatte 25 kilometreyi bulan hızlara erişebilirler!
Tabii evrimsel süreçte avların da eli armut toplamamıştır. Fokların en ilginç hamlelerinden birisi, köpekbalığı saldırısı sırasında burunlarına oturmaktır. Evet! Fok, son anda köpekbalığının burun kısmına konuşlanarak, onunla birlikte yüzeye sıçrar. Böylece bir anlığına sivri dişlerden kaçmayı başarırsa, suya geri dalarak uzaklaşabilir.
Tabii bu her zaman çalışmaz ve foklar, köpekbalıkları için leziz avlar olabilir. Dahası, bu yöntem her zaman denk gelen bir kaçış yöntemi değildir. Foklar, daha sıklıkla ani sıçrama yöntemini kullanırlar. Bunun bir örneğini aşağıda görebilirsiniz:
Foklar, küçük ve atik bedenleri sayesinde, sıçradıktan sonra köpekbalıklarından çok daha hızlı yön değiştirerek farklı bir tarafa doğru kaçabilirler. Buradaki videoda da bunun bir örneği görülüyor.
Fok Dişileri, Gebelik Öncesi ve Sonrası Yüzlerce Kilo Alır ve Verir!
Fil foku dişileri gerçekten büyüktür: Dişilerin ağırlığı 800 kilograma kadar ulaşabilir! Gerçi bu bile erkekleri yanında oldukça ufaktır; çünkü erkekler bunun 4 katı ağırlığa ulaşırlar... Ama yine de dişilerin yavruları için yaptıkları son derece ilginçtir:
Dişi bir fil foku hamile kaldığında, dişilerin ağırlıkları 11 aylık hamilelik dönemi boyunca her gün daha da artar. Bu kısa sürede 300 kilo alabilirler! Doğumdan sonra ise sadece bir ay içerisinde 300 kilo kadarını kaybederler!
Günümüzde özellikle de "Hollywood yıldızları" gibi ünlülerin gebelik sonrası kilo kaybı konusundaki çabaları düşünülecek olursa, fok dişilerinin bu konudaki başarısı akıl almazdır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 00:06:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1512
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.