Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Foklara Dair Neler Biliyoruz?

Foklar, Köpekbalığı Saldırılarından Kurtulmak İçin Burunlarına Oturabilirler!

2 dakika
11,698
Foklara Dair Neler Biliyoruz? David Jenkins
Tüm Reklamları Kapat

Foklar, ya da bilimsel adıyla Phocidae ailesi, Yüzgeçayaklılar (Pinnipedia) kladı altındaki üç büyük gruptan birisidirler. Bunlara "gerçek foklar" denir; çünkü foklar kulaklarının varlığına göre ayırt edilirler ve kulakları olmayan foklar, "gerçek foklardır". Diğer iki gruptaki walruslar, yünlü foklar ve deniz aslanlarının kulakları bulunur. Foklar oldukça geniş bir ailedir ve altında çok sayıda tür bulunur. Gelin bu ilginç canlıların bazı sıra dışı özelliklerine bir bakış atalım.

Foklar, Köpekbalığı Saldırılarından Kurtulmak İçin Burunlarına Oturabilirler!

Güney Afrika sahillerinde yaptığı bir gezi sırasında yukarıdaki fotoğrafı çeken David Jenkins, bu olayı "işte şanslı bir ufaklık" olarak tanımlıyor. Yakalanan karede bir fok, onu avlamaya çalışan köpekbalığının burnu üzerinde dengede kalarak, sivri ve ölümcül dişlerinden korunuyor. Jenkins'in gördüğüne göre fok bu saldırıdan kurtulmayı ve köpekbalığından kaçmayı başarmış. Halbuki bu, sadece "şans" ile ilgili bir konu değil.

Köpekbalıklarının en tipik av hamlelerinden birisi, avlarını okyanus yüzeyine sürüp, bir nevi "kıstırmaktır". Sıkışan avların gideceği yer kalmadığı için, köpekbalığı son hamlesini yaparak yüzeye yakın bir noktada avı yakalar. Köpekbalıkları, bunu yapmak için saatte 25 kilometreyi bulan hızlara erişebilirler!

Tüm Reklamları Kapat

Tabii evrimsel süreçte avların da eli armut toplamamıştır. Fokların en ilginç hamlelerinden birisi, köpekbalığı saldırısı sırasında burunlarına oturmaktır. Evet! Fok, son anda köpekbalığının burun kısmına konuşlanarak, onunla birlikte yüzeye sıçrar. Böylece bir anlığına sivri dişlerden kaçmayı başarırsa, suya geri dalarak uzaklaşabilir.

Tabii bu her zaman çalışmaz ve foklar, köpekbalıkları için leziz avlar olabilir. Dahası, bu yöntem her zaman denk gelen bir kaçış yöntemi değildir. Foklar, daha sıklıkla ani sıçrama yöntemini kullanırlar. Bunun bir örneğini aşağıda görebilirsiniz:

Foklar, küçük ve atik bedenleri sayesinde, sıçradıktan sonra köpekbalıklarından çok daha hızlı yön değiştirerek farklı bir tarafa doğru kaçabilirler. Buradaki videoda da bunun bir örneği görülüyor.

Bu video da kaçışı hoş bir şekilde gösteriyor; ama bu sırada ufak bir kaza da yaşanıyor.

Fok Dişileri, Gebelik Öncesi ve Sonrası Yüzlerce Kilo Alır ve Verir!

Fil foku dişileri gerçekten büyüktür: Dişilerin ağırlığı 800 kilograma kadar ulaşabilir! Gerçi bu bile erkekleri yanında oldukça ufaktır; çünkü erkekler bunun 4 katı ağırlığa ulaşırlar... Ama yine de dişilerin yavruları için yaptıkları son derece ilginçtir:

Tüm Reklamları Kapat

Dişi bir fil foku hamile kaldığında, dişilerin ağırlıkları 11 aylık hamilelik dönemi boyunca her gün daha da artar. Bu kısa sürede 300 kilo alabilirler! Doğumdan sonra ise sadece bir ay içerisinde 300 kilo kadarını kaybederler!

Günümüzde özellikle de "Hollywood yıldızları" gibi ünlülerin gebelik sonrası kilo kaybı konusundaki çabaları düşünülecek olursa, fok dişilerinin bu konudaki başarısı akıl almazdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 2
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:19:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1512

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Foklara Dair Neler Biliyoruz?. (16 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1512
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 16). Foklara Dair Neler Biliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/1512
Ç. M. Bakırcı. “Foklara Dair Neler Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1512.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Foklara Dair Neler Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 16, 2013. https://evrimagaci.org/s/1512.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close