Finlandiyalı Bilim İnsanları Elektrikten Besin Üretti!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Finlandiyalı araştırmacılar, yenilenebilir enerji ile çalışan bir sistem kullanarak yemek olarak servis etmeye yetecek kadar besin içeren tek hücreli bir protein topluluğu yarattı. Üretim süreci yalnızca elektriğe, karbondioksite, suya ve mikroplara ihtiyaç duyuyor. Yapay besin, Lappeenranta Teknoloji Üniversitesinin ve Finlandiya'daki VTT Teknik Araştırma Merkezinin ortak projesi olan, Elektrikten Besin Projesi'nin bir parçası olarak üretildi.
Ham maddeler bir biyoreaktör içerisinde elektrolize maruz bırakıldığında, yüzde 50'den fazla protein ve yüzde 25 karbonhidrat içeren bir toz oluşturuyor. Oluşan ürün, kullanılan mikrobun türüne göre değişebilir.
VTT'de çalışan bilim insanı Juha-Pekka Pitkänen'e göre bir sonraki aşama sistemi geliştirmek. Çünkü kahve bardağı büyüklüğündeki bir biyoreaktörün, bir gram protein üretmesi yaklaşık iki hafta alıyor. Pitkänen, "Şu anda odaklandığımız şey, reaktörün yapısını ve verimliliğini geliştirmek." diyor. Ayrıca sistemin yaygın olarak kullanılabilmesi için daha verimli bir şekilde yapılandırılmasının yaklaşık on yıl alacağını tahmin ediyor.
Açlığın Olmadığı Bir Dünya!
Elektrik ve diğer yaygın hammaddeler kullanılarak üretilen gıdanın potansiyel etkisi oldukça büyüktür. Şu anda, bu teknolojinin kullanılabileceği iki muhtemel yol vardır.
Tarım üretiminin olmadığı yerlerdeki açlık çeken insanlara besin üretmek, yani ihtiyacı olan insanlara ucuz ve besleyici besin kaynağı sağlamak, kullanılabilecek ilk yoldur. Pitkänen araştırma hakkında şöyle söylüyor:
Bu teknoloji çöl ve diğer besin kıtlığıyla karşı karşıya olan bölgelere götürülebilir.
İkinci olarak ise, hayvancılığa ve hayvanları beslemek için üretilen bitkilere olan talebi azaltmak. Şu anda et endüstrisi, salınan sera gazlarının yüzde 14 ila 18’inden sorumludur. Araştırmacıların geliştirdiği makine ise çevresel faktörlerden bağımsız olarak çalışıyor. Yani, insanları sürekli olarak besleyebilir. Lappeenranta Teknoloji Üniversitesinde çalışan Jero Ahola, şunları söylüyor:
Bu teknoloji; doğru sıcaklık, nem veya belli toprak türü gibi belirli tarımsal koşullara ihtiyaç duymuyor.
Elektrikten Besin Projesi, karınlarımızı doyurmak için ihtiyaç duyduğumuz sürdürülemez tarım kullanımını azaltabilir. Bunu küçük, ucuz ve yenilenebilir yöntemler kullanarak yapar. Bu konu hakkında yapılan diğer çalışmalara ise laboratuvarda yetiştirilen etler ya da yenilebilir böcek çiftçiliği örnek verilebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- LUT University. Power-To-X (P2X) – What Does It Mean For Energy And Food Production? | Lut University. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2024. Alındığı Yer: LUT University | Arşiv Bağlantısı
- Skeptical Science. How Much Does Animal Agriculture And Eating Meat Contribute To Global Warming?. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2024. Alındığı Yer: Skeptical Science | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:18:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12870
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.