Filmler Sinemalara Nasıl Ulaştırılıyor ve Sinemalarda Nasıl Oynatılıyor?
Modern zamanlarda bir filmi evde izlemek, Netflix'te hoşunuza giden bir filmin başlığına dokunmak veya bir .AVI dosyasına tıklamak kadar kolay olabilir. Ancak eğer eski aşinalıkları sürdürmeyi sevenlerdenseniz ve en azından bazı filmleri sinema salonunda izlemeyi tercih ediyorsanız, dev ekranda film izleyebilmenizi sağlayan teknolojiler, bir sinema salonunda görevli olarak çalışan Reddit kullancısı nutteronabus'un anlattığı gibi, birkaç tıktan birazcık daha karmaşık olabilmektedir.
Sinema salonlarının çalışma prensiplerinin birçok insanın ilgisini çektiğini düşünecek olursak, bir filmin sinema salonlarına nasıl ulaştırıldığı konusunda bazı fotoğraflar göstermenin faydalı olabileceğini düşündüm.
Öncelikle, sinema filmlerini barındıran belleklerin taşındığı kutu ile başlayalım. Aşağıda gördüğünüz, DCP (Dijital Sinema Paketi) adı verilen içerikleri barındıran sabit sürücünün nakledildiği bir Peli 1300 taşıma kutusu.
Üst kısımda, içindeki sabit sürücünün içeriğinin detaylarını bulabilirsiniz. Bu örnekteki filmin adı Candlestick. Buraya ne yazılacağı hakkında özel kurallar yok, fakat ne kadar fazla bilgi olursa, filmin gösterimi sırasında herhangi bir sorun yaşama ihtimali de o kadar az oluyor.
Etiketlerin birinin üzerinde, görüntü oranı, ses formatı ve filmin süresi ile herhangi bir teknik mesele veya oynatım meselesi durumunda iletişim kurulabilecek kişini detayları var (iletişim detayları, bu fotoğrafta kaldırıldı). Görebileceğiniz gibi bu fotoğraftaki etiketler, filmin festival turnesini daha yeni tamamlamış olmasından ötürü biraz aşınmış.
Kutunun içinde standart bir Western Digital 500 GB sabit sürücü ve EXT3 ile biçimlendirilmiş bir Linux içeren CRU DX115 kızağı var. Burada, CRU'nun beraberindeki Move Dock yuvasına yerleştirilmiş.
Kızak (sağda), sinemanın kurulumuna bağlı olarak doğrudan sunucuya yerleştirilebiliyor ve dosyalar aktarılabiliyor. Bazı durumlarda ise aktarılmalarına gerek duyulmadan doğrudan sabit sürücüden oynatılıyor. Eğer sinema salonu görevlileri, sürücüyü doğrudan sunucusuna yerleştiremezse, Move Dock sürücünün bir USB veya SATA bağlantısı aracılığıyla sunucuya bağlanmasına olanak sağlayan ayrı bir dış yuva görevi görüyor.
Kızağın altında, yuvanın çalışması için gereken bütün kablolar var. Sinemada bunların zaten olması gerekiyor, fakat gerektiği zaman el altında bulunsun diye yine de kutuya ekstradan kablolar eklenebiliyor.
Son olarak, DCP klasörünün içeriklerini de yukarıdaki fotoğraftan görebilirsiniz. Bu, Mac türü bilgisayarlarda nasıl görüldüğü. İçindekiler:
- Video (MXF)
- Ses (MSF)
- Paketleme Listesi (XML)
- Kompozisyon Oynatma Listesi (XML)
- İçerikler Haritası
- Ses İndeksi
İşte bir sinema salonuna gittiğinizde filminizi bu şekilde izliyorsunuz. Ancak, Christopher Nolan'ın "Yıldızlararası" filminin 70 mm'lik bir IMAX kopyasını oynatmak isteyenler için durum biraz farklı. Şu canavarın kapınıza getirildiğini bir düşünsenize...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Imgur | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 11:06:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5204
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.