Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Farklı Maddeler Arasında Kuantum Veri Transferi İlk Kez Gerçekleştirildi!

2 dakika
246
Farklı Maddeler Arasında Kuantum Veri Transferi İlk Kez Gerçekleştirildi! Entrepreneur
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları fotonları kullanarak soğuk atomik gaz ve katı kristal arasında kuantum bilgi aktarımı sağladılar. Bu gelişme, kuantum bilgisayar teknolojisi ve kuantum internet çalışmaları için büyük bir adım.

İspanya'daki Fotonik Bilimler Enstitüsüne (The Institut de Ciències Fotòniques) göre, bunun gibi hibrit bir sistem, düğümlerin (İng: "node") sağladığı her türden yararı birleştecektir. Nicolas Maring, konu hakkında şunları söylüyor:

Bu sanki iki farklı dil konuşan düğümler olması gibi. Aralarında iletişimi sağlamak için tek fotonun özelliklerini dönüştürmek gerekli. Böylece bütün bilgi verimli bir şekilde bu farklı düğümler arasında aktarılabilir.

Farklı dalga boylarında ve bant genişliklerinde faaliyet gösterdiklerinden daha önce hiç kimse iki farklı düğüm arasında kuantum bilgi geçişini başaramadı.

Tüm Reklamları Kapat

Fotonu, aralarında parazit olmadan ve yeterince güçlü bir sinyalle aktarmak inanılmaz derecede zorlu bir işlemdir. Araştırmacılar bu deneyi yaparken kübitlerle iletişimde ve parazit önlemede uygun olan, fakat kübitlerin birbirleriyle etkileşiminde o kadar başarılı olmayan time-bin encoding (zaman-kutu şifreleme) yöntemini kullandılar.

Lazerle soğutulmuş rubidyum atom bulutuyla işe başladılar. Bu bulut, çok dar bant genişliği ve 780 nanometre dalga boyu olan tek fotonda şifrelenmiş bir kübit üretmektedir. Bu, daha sonra dalga boyu 606 nanometreye dönüştürülerek başarıyla alıcı düğüme, yani praseodim ile katkılanmış bir kristale geçirildi.

Gönderici ve alıcı düğümler arasında, foton tekrar 1552 dalga boyuna dönüştürüldü. Bu işlemin amacı deneysel şebekeyi günün birinde mevcut telekomünikasyon altyapımıza entegre edebilmeyi sağlamaktı. Kübit 2,5 mikrosaniye civarında tutuldu ve aslına uygun olarak geri alındı.

Süperpozisyon konumunda olabilen bu kübitler kuantum hesaplamanın yapı taşıdır. Normal bilgisayar bitleri ise bildiğiniz üzere ya 1 ya da 0 durumunda bulunmak zorundadır.

Bu kübitleri güvenilir ve başarılı bir şekilde nasıl manipüle edeceğimizi bir kez çözersek bu, işlemlerde büyük bir sıçrama sağlayacaktır. Daha çok yolumuz var ama artık mevcut kablolar ile verimli bir şekilde veri gönderecek hibrit kuantum bilgisayarlar yapmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Farklı düğüm çeşitleri şifreleme ve depolama gibi farklı görevlerde daha iyi olduğu için, hibrit şebekeler kuantum hesaplamayı tüm gücüyle kullanıp kontrol etmeyi amaçlayan daha ileri çalışmalar için önemli bir yol. Araştırmacılardan Hugues de Rietmatten, durumu şöyle açıklıyor:

Farklı işlev ve yararları olan kuantum düğümler ile gönderici kuantum bitleri aralarındaki tekli fotonlar vasıtasıyla bağlantılandırmak, hibrit kuantum şebekelerin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:02:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12814

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Can, et al. Farklı Maddeler Arasında Kuantum Veri Transferi İlk Kez Gerçekleştirildi!. (11 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12814
Can, M., Kayalı, Ö. (2020, October 11). Farklı Maddeler Arasında Kuantum Veri Transferi İlk Kez Gerçekleştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12814
M. Can, et al. “Farklı Maddeler Arasında Kuantum Veri Transferi İlk Kez Gerçekleştirildi!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/12814.
Can, Mümin. Kayalı, Ögetay. “Farklı Maddeler Arasında Kuantum Veri Transferi İlk Kez Gerçekleştirildi!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, October 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/12814.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close