Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

ExoMars2020: Koronavirüs, Mars Görevinin Ertelenmesine Sebep Oldu!

ExoMars2020: Koronavirüs, Mars Görevinin Ertelenmesine Sebep Oldu!
3 dakika
1,091
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mars'a uzay aracı göndermeye başladığımız bu beş yıl içinde, Kızıl Gezegen'in keşfi pek de başarılı sonuçlanmamıştı. Keşifteki başarıların sayısının, başarısızlıklarımızdan daha fazla olmasını bekler hale gelmemiz sadece son birkaç yıl içinde gerçekleşti.

Bu nedenle ExoMars2020'nin fırlatılmasını iki yıl erteleme kararı oldukça mantıklıydı. Tabii ki, Avrupa Uzay Ajansı (AUA veya ESA "European Space Agency") ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos'un ortak programı olan bu görevin ertelenmesi hayal kırıklığı yarattı. Ancak, fırlatma ertelenmeseydi ve uzay aracı, Oxia Planum'daki iniş alanına çakılarak Mars'ın "enkaz listesi"ne eklenseydi, bahsedilen hayal kırıklığı çok daha büyük olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

ExoMars2020 iki sistemin birleşiminden oluşuyor: Rosalind Franklin gezgini ve "küçük Kazak (little Cossack)" anlamına gelen Kazachok adlı bir yüzey platformu.

Gezgin, gezegende yaşam belirtileri ararken seyahat edeceği araziyi analiz etmek ve kaydetmek için tasarlanmış dokuz cihazdan oluşan bir paket, ve daha da önemlisi, Mars'ın yüzeyini iki metreden daha fazla delme kapasitesine sahip bir montaj takımı taşıyacak. Kullanılan malzemenin, yüzeyi sterilize eden şiddetli güneş radyasyonundan korunduğu bir derinlikten bahsediliyor. Bu, geçmiş (veya şimdiki?) yaşamın işaretleriyle karşılaşılabileceği anlamına geliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Kazachok, radyasyon seviyeleri ve yerel hava durumu da dahil olmak üzere, iniş sahasında çevreyi kaydedecek 13 cihaz taşıyacak.

ExoMars gezginini inşa eden bir takım. Stevenage, İngiltere.
ExoMars gezginini inşa eden bir takım. Stevenage, İngiltere.

Sorun Ne?

Peki, hem Rosalind Franklin gezgini hem de Kazachok zaten inşa edilmişken fırlatmayı erteleme kararı alınmasının sebebi neydi? Cevap bunun tek bir hatadan değil, birçok sorundan kaynaklandığını gösteriyor. İlk olarak, Rus iniş sisteminde, gezgini Mars'ın yüzeyine yerleştirecek ve Avrupa uçuş yazılımına aktaracak bölümlerde bazı teknik arızalar mevcut. 

Gezgin üzerindeki güneş panelleriyle ilgili bir donanım endişesi de var. Gezgin, İngiltere'nin Stevenage kasabasında inşa edildi (Bu başarılı inşanın kutlamasından bu yana sadece altı ay geçti!). Ardından, Cannes aktarmasından önce termal testlerden ve vakum testlerinden geçtiği Fransa'nın Toulouse şehrine gönderildi. Ayrıca Fransa'da, Kazachok'la entegre edilmesi planlanıyordu. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ancak iki hafta önce, güneş panelleriyle braketleri bir arada tutan tutkalla ilgili bir arıza tespit edildi. Bu büyük bir sorun değil. Gezgin ve platform, fırlatma için Kazakistan'ın Baykonur bölgesinden önce, nihai test için İtalya'nın Torino şehrine gönderildiğinde bu arıza giderilebilirdi.

Tutkalla ilgili bu sorun, görevi sekteye uğratabilecek çok daha büyük aksamalara göre nispeten önemsiz. Çünkü ExoMars2020'nin Mars'ın yüzeyine inişini sağlayacak paraşütlerin açılış dizisinde birtakım sorunlar olduğu bir yılı aşkın bir süredir biliniyor.

Bu sorun da paraşütlere açılış testi yapılınca açıklığa kavuştu: Sorun paraşütlerde değildi, paraşütlerin paketlendiği torbalar kanopilerin yırtılmasına sebep oluyordu. 2019 yılı boyunca yapılan bir dizi test, torbaların ve paraşüt açma mekanizmasının yeniden tasarlanmasıyla sorunun çözüldüğünü gösterdi. Mart ayı sonu için iki ayrı açılış testi daha planlandı, daha sonra paraşütlerin ExoMars uzay aracına entegrasyonu için ABD'den Avrupa'ya aktarılabileceği umuluyordu.

Yazılım sorunları da, donanım sorunları da çözülebilirdi ama sorunların çözümü halinde, kalan süre nihai testleri yapmak için yeterli olmayabilirdi.

Ancak sonra, tüm bu sorunlarla birlikte yeni bir sorun daha ortaya çıktı: Yeni Koronavirüs.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, lütfen yazının başına dönüp ExoMars2020'nin inşasına katkıda bulunan ülkelere tekrar bakın.

Fırlatma evresine geçmeden önceki son durak: Kuzey İtalya, Torino. Koronavirüsün ülkeyi resmen kapattığı ve sınırlar boyunca tüm hareketliliğin durduğu yer.

Nihai test için İtalya'daki mühendislere ek olarak İngiltere'den, Fransa'dan, Rusya'dan ve ABD'den gelen mühendislere de ihtiyaç olacaktı. Seyahat ve personel hareketi ile ilgili kısıtlamalar göz önüne alındığında, fırlatmanın ileri bir tarihe ertelenmesi kaçınılmaz hale geldi.

NASA'nın geçen hafta, Mars 2020 görevinin bir parçası olarak piyasaya sürülecek olan gezginin adını "Azim (Perseverance)" olarak duyurması da biraz ikonik oldu. Daha ikonik olansa, başka bir gezegende yaşam belirtisi aramak için özel olarak planlanan bir görevin Dünya üzerindeki bir virüs tarafından alt edilmesi.

Öyle görünüyor ki Avrupa Uzay Ajansı ve Roscosmos için sadece "azim" yeterli değil.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
5
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 5
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 3
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/06/2023 11:32:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8352

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jüpiter
Kas
Kamuflaj
Allah
İnternet
Diyet
Hastalık Yayılımı
İnsan
Biliş
Hidrojen
Kalp
Yaşlılık
Neandertal
Video
Enfeksiyon
Nöroloji
Plastik
Zehirli Mantar
Mers
Koaservat
Böcek
Sahtebilim
Uluslararası Uzay İstasyonu
Siyaset
Amerika Birleşik Devletleri
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Grady, et al. ExoMars2020: Koronavirüs, Mars Görevinin Ertelenmesine Sebep Oldu!. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8352
Grady, M., Bozkurt, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 18). ExoMars2020: Koronavirüs, Mars Görevinin Ertelenmesine Sebep Oldu!. Evrim Ağacı. Retrieved June 09, 2023. from https://evrimagaci.org/s/8352
M. Grady, et al. “ExoMars2020: Koronavirüs, Mars Görevinin Ertelenmesine Sebep Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt, Evrim Ağacı, 18 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8352.
Grady, Monica. Bozkurt, Kübra. Bakırcı, Çağrı Mert. “ExoMars2020: Koronavirüs, Mars Görevinin Ertelenmesine Sebep Oldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt. Evrim Ağacı, March 18, 2020. https://evrimagaci.org/s/8352.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close