Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel Yapay Zeka: Yapay Zeka, Kendi Kendine Evrimleşebiliyor!

4 dakika
6,008
Evrimsel Yapay Zeka: Yapay Zeka, Kendi Kendine Evrimleşebiliyor! Science Mag
Evrim Ağacı Akademi: Evrimsel Robotik & Evrimsel Algoritmalar Yazı Dizisi

Bu yazı, Evrimsel Robotik & Evrimsel Algoritmalar yazı dizisinin 1 . yazısıdır.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka, kelimenin tam anlamıyla evrim geçiriyor. Araştırmacılar "en güçlünün hayatta kalması" da dahil olmak üzere Darwinsel konseptlerden faydalanan ve insan müdahalesi olmaksızın kendi kendine evrilen bir yapay zeka programı üretti. Ürettikleri bu program, üzerinde on yıllardır çalışılan yapay zeka araştırmalarını yalnızca birkaç gün içerisinde sıfırdan tekrarlayabiliyor. Tasarımcıları ise bu programın bir gün yapay zeka çalışmalarına yeni ufuklar kazandırabileceği görüşünde.

Austin'de Teksas Üniversitesi’nde çalışan Bilgisayar Bilimcisi Risto Miikkulainen, bahsettiğimiz araştırmada görev almadığı halde bu araştırmayı şöyle yorumluyor:

Birçok insan küçük adımlarla ilerlerken, bu programın araştırmacıları bilinmeyene doğru devasa bir adım attı. Yazdıkları makale ise ileride tonlarca araştırmaya vesile olacak.

Yapay zeka algoritması geliştirmek uzun vakit isteyen bir süreç. Örneğin, dil çevirisi ve insansız araba gibi yapay öğrenmede sıklıkla kullanılan sinir ağlarını ele alalım. Bu ağlar, beyin yapısı baz alınarak inşa ediliyor ve öğrenme tarzları da beyni taklit ediyor: Program, eğitim için yüklenen veriyi yapay nöronlar arası bağlantıların kuvvetindeki değişikliği takip ederek öğreniyor. Yapay nöronlar da kendi içlerinde belirli görevleri olan küçük alt gruplara ayrılıyor. Bir örnek vermemiz gerekecek olursa, insansız arabalardaki bir alt grubun görevi trafik işaretlerini okumak olabilir. Araştırmacılar ise bu alt grupları bir araya getirdiklerinde ortaya çıkan karmaşık sistemin pürüzsüzce çalışabilmesi için aylar harcayabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz yıllarda bilim insanları, bazı adımları otomatik hale getirerek, aylar alan bu süreci hızlandırdılar. Fakat şu anda bu sistemler, insanlar tarafından tasarlanmış devrelerin bir araya getirilmesi yöntemiyle üretiliyor. Bu da yapay zekanın üretebileceği çıktıların, bu devreleri tasarlayan mühendislerin hayal gücü ve fikirleriyle kısıtlı olduğu anlamına geliyor.

Google'da bilgisayar bilimi üzerine çalışan So Quoc Le ve meslektaşları, lise eğitimi seviyesinde basit bir matematik kullanarak AutoML-Zero isminde, insan müdahalesi gerektirmeden kendi kendine yapay zeka programları geliştirebilen bir program üretti. Şöyle açıklıyorlar:

Asıl amacımız araştırmacıların dahi henüz keşfetmediği yepyeni yapay öğrenim programları geliştirmek.

Evrimleşen Yapay Zeka Nasıl Çalışıyor?

Geliştirdikleri bu programın yaptığı ise, evrimsel tahmine dayalı algoritmalar üretmek. Program, ilk olarak matematiksel operasyonları rastgele bir araya getirerek 100 aday algoritmadan oluşan bir popülasyon yaratıyor. Devamında ise bu popülasyondaki algoritmalara basit görevler vererek test ediyor. Bu görevlere bir örnek, bir görüntü tanıma testi olabilir. Bu tarz testlerde algoritmalara yükledikleri fotoğrafın bir kedi mi yoksa kamyon mu olduğu gibi basit sorularla hata oranlarını test edebiliyorlar.

Program, her döngüde bilgisayarın rastgele seçtiği algoritmalar ile insanlar tarafından tasarlanmış algoritmaların performansını karşılaştırıyor. Bunun sonucunda en yüksek performansı gösterenler kopyalanıyor ve kopyaların kodları az oranda "mutasyona uğratılarak" (yani kodları silinip, yenisi eklenip, derlenerek) en iyi çalışan algoritmaya oldukça benzeyen türevleri yaratılıyor. Bu türevler, bilgisayarın rastgele ürettiği popülasyona eklenirken, eski programlar ayıklanıyor ve döngü bu şekilde devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sistem, bu popülasyonlardan tek seferde binlerce yaratıyor ve on binlerce algoritmayı bir saniyede analiz edip en iyi sonuç veren algoritmayı saniyeler içerisinde bulabiliyor. Sistem aynı zamanda bazı evrimsel çıkmazlara takılmamak adına popülasyonlardaki algoritmaları birbiriyle rastgele takas etmek ve fazladan kopyası bulunan gereksiz algoritmaları silmek gibi yöntemler kullanarak analiz hızını artırabiliyor.

AutoML-Zero
AutoML-Zero
ArXiV

Daha Gidilecek Yol Var!

Araştırmacılar, Mart 2020'de arXiv'de ön-yayın olarak yayımlanan makalelerinde bu projeye yaklaşımlarının klasik yapay öğrenim sistemi teknikleriyle örtüştüğünü gösteriyor. Bir yandan günümüzdeki en ileri algoritmalarla kıyaslandığında buldukları çözümün basit kaldığını itiraf eden Le, öte yandan bir matematiksel prensibi kanıtlamış olduklarının ve çalışmalarının ileride çok daha karmaşık yapay zekalar inşa etmek için kullanılabileceğinin de altını çiziyor.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi üzerine çalışan Joaquin Vanschoren ise Le'nin çalışmalarının henüz teknoloji harikası sistemlerle kapışabilecek hale gelene kadar bir hayli geliştirilmesi gerektiği görüşünde. Vanschoren'in söylediğine göre Le'nin ürettiği program her seferinde sıfırdan başlamak yerine insanların çoktan keşfettiği yapay öğrenim teknikleri ve püf noktalarını kullanırsa çok daha hızlı gelişebilecek.

Le bunun üzerine çalışmak istediğini söylüyor ve karmaşık algoritmalara odaklanmak yerine küçük problemleri çözmenin faydasını gördüğünü de ekliyor. 6 Nisan'da yayımladıkları başka bir arXiv makalesinde, Le ve grubu birçok sinirsel ağda kullanılan yaygın bir parçayı yeniden tasarlamak için yapay zeka projelerindekine benzer bir yöntem kullandıklarını belirtti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Fakat Le dijital kütüphanelerindeki matematiksel operasyonların sayısını artırmak ve ürettikleri programa daha fazla programlama gücü verebildikleri takdirde yapay zeka araştırmalarında yeni kapılar açılabileceğine de inanıyor:

Temelde bu kadar önemli olduğu halde insanların hala tam olarak anlayamadığı bir konu. Bu yüzden çalışmalarımızı özellikle bu yönde geliştirmek için sabırsızlanıyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Evrimsel Robotik & Evrimsel Algoritmalar Yazı Dizisi

Bu yazı, Evrimsel Robotik & Evrimsel Algoritmalar yazı dizisinin 1 . yazısıdır.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
77
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 44
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • Bilim Budur! 17
  • İnanılmaz 12
  • Umut Verici! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Muhteşem! 7
  • Korkutucu! 4
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Mag | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/11/2024 10:18:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8600

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kataloğu
Canlı
Enfeksiyon
Çiftleşme
Memeli
Gebelik
Jinekoloji
Kertenkele
İfade
Evrim Ağacı
Mars
Kanıt
Şehir Hastanesi
İnsanlık
Erkek
Evrim Tarihi
Newton
Çocuk
Kas
Yas
Ses Kaydı
İngiltere
Bağışıklık Sistemi
Gen İfadesi
Araştırmacılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Gent, et al. Evrimsel Yapay Zeka: Yapay Zeka, Kendi Kendine Evrimleşebiliyor!. (24 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8600
Gent, E., Senveli, Z., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 24). Evrimsel Yapay Zeka: Yapay Zeka, Kendi Kendine Evrimleşebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8600
E. Gent, et al. “Evrimsel Yapay Zeka: Yapay Zeka, Kendi Kendine Evrimleşebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Senveli, Evrim Ağacı, 24 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8600.
Gent, Edd. Senveli, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrimsel Yapay Zeka: Yapay Zeka, Kendi Kendine Evrimleşebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Senveli. Evrim Ağacı, April 24, 2020. https://evrimagaci.org/s/8600.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close