Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimde "De Novo" Gen Oluşumu: Evrim, Genleri Sıfırdan Nasıl Oluşturur?

Sanılanın Aksine, Evrimsel Süreçte Sadece Eski Genlerin Kopyaları Değiştirilmiyor; Yepyeni Genler Oluşabiliyor!

11 dakika
4,855
Evrimde "De Novo" Gen Oluşumu: Evrim, Genleri Sıfırdan Nasıl Oluşturur? Earth
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları uzun zamandır evrimin mevcut genleri tamir ederek yeni bir gen ortaya çıkardığını düşünüyorlardı. Ama evrimin çok daha yaratıcı olduğu anlaşıldı.

Morina balığının bazı türleri, donmayı önleyen yeni bir gene sahip. Kışın en soğuk günlerinde buz kaplı Arktik okyanusunda (kuzey kutbu) suyun sıcaklığı 0’ın altına düşebilir. Bu sıcaklık birçok balığı dondurabilir ama morina balığını değil. Kanındaki ve dokularındaki bir protein, minik buz kristallerine bağlanır ve buz kristallerinin büyümesini önler.

Biyolog Helle Tessand Baalsrud bu ilgi çekici yeteneğin doğasını açıklamak istedi. O ve Oslo Üniversitesi'ndeki ekibi, antifriz genini taşıyan akrabalarını bulabileceklerini düşünerek, Atlantik morinalarının (Gadus morhua) ve en yakın akrabalarının genomlarını taradılar. Aama gene rastlayamadılar. Araştırma sırasında yeni anne olan Baalsrud, uykusuzluğu yüzünden bir şeylerin gözünden kaçtığını düşündü.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak daha sonra “genlerin her zaman var olanlardan evrimleşmediği” fikri ile karşılaştı. Bazıları genomun boş kısımlarından biçimlendirilebilirdi. Balık genomlarını tekrar incelediğinde, balıkların yaşamda kalmaları için elzem olan bu proteinin, sıfırdan oluşmuş olabileceği fikrine vardı. Ondan bağımsız olarak bazı diğer araştırmacılar da aynı sonuca varmıştı.

Morina balığı bu konuda yalnız da değildi. Araştırmacılar son 5 yılda araştırdıkları her soyda bu yeni karşılaşılan de novo genlerin (E.N. Latincede "sıfırdan", "yeniden" anlamına gelen bir sözcüktür; bu bağlamda, bir diğer genin kopyası olmadan, sıfırdan üretilen genlerdir) sayısız özelliği ile karşılaştılar. Meyve sinekleri, fareler, çeşitli mahsul bitkileri ve insanlar da bu örneklerin içerisindedir (genler beyin ve testis dokusunda, bazıları ise çeşitli kanser türlerinde görülmüştür).

De novo genler, Evrim Teorisi'nin bazı kısımlarının yeniden düşünülmesine bile yol açmaktadır. Geleneksel olarak mevcut genlerin tesadüfen, kopyalama sırasındaki bir hata ile, başka bir genle harmanlanması ile veya parçalanma sonucu yeni genlerin ortaya çıktığı düşünülüyordu; ancak şimdi bazı araştırmacılar de novo genlerin oldukça yaygın olabileceğini düşünüyor: Bazı çalışmalar, genlerin en az onda birinin de novo olabileceğini öne sürüyor. Dahası; gen çoğalmasından ziyade, daha fazla genin de novo olarak, sıfırdan ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu genlerin varlığı, bizim bir gen nasıl oluşur anlayışımızı sorgulatmakta ve bazı genlerin henüz kodlanmamış DNA parçasından oluştuğunu göstermektedir. İnsan beynindeki de novo genlerin rolünü inceleyen bir genetikçi olan ve Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nden Yong Zhang şöyle diyor:

Organizmaların bu şekilde yeni genler kazanabilme yeteneği, evrimin “imkansız gibi görünen bir şeyi mümkün kılmak için esnekliğinin” kanıtıdır.

Ancak araştırmacılar henüz bir genin, kesin bir şekilde de novo olarak nasıl tanımlanacağını çözemediler ve hala ne kadar ve ne sıklıkta doğdukları konusu bilinmiyor. Bilim insanları, bu kadar genetik materyal varken, evrimin neden sıfırdan genler ürettiğini de merak ediyor. Bu sorular, bu alanda daha ne kadar işin başında olduğumuzun da bir işareti. Baalsrud, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

De novo genlerin evrimleşebileceğinin reddedildiği dönemler pek de eski değil.

Yeni Bilgiler

1970'lerde, genetikçiler evrimi oldukça muhafazakar bir süreç olarak görüyorlardı. Susumu Ohno, çoğu genin “kopyalama” yoluyla evrimleştiği hipotezini ortaya koyduğunda, “evrimde ‘de novo’ [sıfırdan, yepyeni bir şekilde] hiçbir şey oluşamayacağını, her yeni gen’in zaten var olan bir genden kaynaklanmış olmalısı gerektiğini” yazmıştır.

Gen duplikasyonu (kromozoma veya gene ait bir parçanın aynı kromozom/gen üzerinde birden fazla kopyasının bulunması) hatası DNA çoklanması (ikileşmesi) sırasında oluşur. Nesiller boyunca, genler değişim geçirir ve birbirinden uzaklaşır, böylece sonunda her biri kendi işlevine sahip farklı molekülleri kodlar hale gelirler. 1970'lerden bu yana araştırmacılar, evrimin genlerle nasıl değişimi tetiklediğine dair onlarca örneğe ulaşmıştır: Var olan genler türler arasında parçalanabiliyor veya “yanal olarak transfer edilebiliyor. Ancak tüm bu yöntemlerin ana malzemesi, halihazırda var olan kodlardır.

Ama genomlar (bir organizmanın DNA moleküllerinin bütünü), sadece genlerden fazlasıdır: Örneğin insan genomunun ancak yüzde birkaçı “gen kodlamak” için çalışmaktadır. DNA’nın önemli bir kısmı da “hurda DNA” (önemsiz, işe yaramaz DNA) olarak adlandırılmaktadır. Bunlarında bazıları gen olarak işlevleri olmadığı halde, protein kodlayan genlerle aynı özellikleri taşırlar.

Bilim insanları, 21. yüzyıl öncesinde de, DNA'nın kodlamayan bölümlerinin proteinler için yeni fonksiyonel kodlara yol açabileceği konusunda ipuçlarını görmeye başladılar. Araştırmacılar; genetik dizilim yakın akrabaların tüm genomlarını karşılaştırabilecekleri noktaya geldikçe, genlerin evrim sırasında hızlı bir şekilde kaybolacağına dair kanıt bulmaya başladılar. Bu, genlerin bu kadar hızlı bir şekilde nasıl ortaya çıktıkları sorusunu merak etmelerini sağladı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

2006 ve 2007'de, Kaliforniya Üniversitesi'nden evrim genetikçisi David Begun’un “meyve sineklerinde de novo gen oluşumu” üzerine makalesi, birçok kişi için bu alandaki ilk makale sayılmaktadır. Çalışmalar, bu genlerin erkek üremesinde görülmesini sağladı: Begun, bu genlerin testislerde ve testis bezinde konumlandığını, yeni bir genin doğumunda, cinsel seçilimin evrimsel gücünün harekete geçirici olduğunu açıkladı.

Bundan kısa bir süre önce, İspanya, Barselona'daki Hospital del Mar Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ndeki evrim genomisti Mar Albà, genç bir genin, daha hızlı evrimleşme eğiliminde olduğunu göstermiştir. Genç genler tarafından kodlanan moleküllerin daha fazla kusurlu ve ayarlama ihtiyacı göstermesi nedeniyle bunların de novo genlerden oluştuğunu düşünmüştür (daha yaşlı genler tarafından kodlanan moleküller önceki yapılarına daha kusursuz bir biçimde bağlı kalıyordu). Hem Albà hem de Begun konuyla ilgili ilk çalışmalarını yayınlamanın zor olduğunu hatırlıyor. Albà şöyle diyor:

Çok fazla şüphecilik vardı. O günlerden bu günlere nasıl gelindi, şaşırtıcı.

Çalışmalar, de novo genlerin ne yaptığını da ortaya çıkarmaya başladı. Bir gen, örneğin Fare Kulağı Teresinin (Arabidopsis thaliana) nişasta üretmesine izin verir, diğeri ise maya hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Konakları için neler yaptıklarını anlamak, neden var olduklarını açıklamaya yardımcı olmaktadır - neden mevcut malzemelerden gelişmek yerine sıfırdan yaratmanın avantajlı olduğunu da. Begun şöyle diyor:

Ne yaptıklarını anlamadığımız takdirde, bu genlerin neden geliştiğini anlamayacağız.

Eşlik Eden Genler

De novo genlerin incelenmesi, parça genetiği, parça düşünce deneyi olarak ortaya çıkıyor. Pennsylvania'daki Pittsburgh Üniversitesi'nden Anne-Ruxandra Carvunis, şöyle diyor:

Alanımız neden bu kadar zor? Felsefi meseleler yüzünden.

Carvunis'in aklında on yıldır sorduğu bir soru var: Gen nedir? Bir gen, genel olarak fonksiyonel bir molekülü kodlayan bir DNA veya RNA dizisi olarak tanımlanır. Ancak örneğin maya genomu, teorik olarak proteinlere çevrilebilecek açık okuma çerçeveleri (ORF'ler) olarak bilinen yüz binlerce diziye sahiptir, ancak genetikçiler bunların benzerlerine oranla çok daha kısa ve farklı olduklarını düşünmektedirler.

Carvunis doktora çalışması için maya ORF'lerini okuduğunda, bu bölümlerin tamamının uykuda kalmadığından şüphelenmeye başladı. 2012 yılında yayınlanan bir çalışmada, bu ORF'lerin RNA'ya kopyalanıp dönüştürülmediğine ve proteinlere çevrilip çevrilmediğine baktı (genler gibi çoğu da oradaydı). Her ne kadar proteinlerin maya için faydalı olup olmadığı veya bir işleve hizmet etmek için yeterince yüksek seviyelere çevrilip çevrilmedikleri belirgin olmamasına rağmen. Carvunis şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Peki bir gen nedir? Bilmiyorum.

Yine de bulduğunu düşündüğü şey, "evrim için bir ham madde, bir rezervuar".

Beklemede olan bu genlerin bazıları -Carvunis ve meslektaşları proto-genler diye isimlendirmişlerdir- DNA'yı proteinlere dönüştürmek için gereken daha uzun dizilere ve daha fazla talimata sahiptirler. Proto-genler, kodlanmayan materyali gerçek genlere dönüştürme denemeleri için verimli bir test alanı sağlayabilir. Trinity College Dublin'de moleküler evrim üzerinde çalışan Aoife McLysaght şöyle diyor:

Bu bir beta lansmanı gibi...

Hatta bazı araştırmacılar, kodlanmayan materyali ifade etme konusunda gözlemlerin ötesine geçerek organizmaları manipüle etme noktasına gelmişlerdir. Michael Knopp ve İsveç Uppsala Üniversitesi'ndeki meslektaşları, rastgele oluşturulmuş ORF'lerin Escherichia coli'ye yerleştirilmesinin, bakterinin antibiyotiklere direncini artırabildiğini, bir sekansın 48 kat dirençli bir peptid ürettiğini gösterdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer bir yaklaşım kullanarak, Diethard Tautz ve Plön, Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'ndeki ekibi, sekansların yarısının bakterinin büyümesini yavaşlattığını ve çeyreğinin de hızlandığını gösterdi - ama onların sonuçları halen tartışılmaktadır. Bu tür çalışmalar rastgele dizilerden gelen peptitlerin şaşırtıcı biçimde işlevsel olabileceğini göstermektedir. Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Joanna Masel şöyle diyor:

Ancak DNA'nın rastgele dizileri, reaktif ve tehlikeli olarak toplanıp kötü şeyler yapma eğiliminde olan peptidleri de kodlayabilir.

Bu dizileri düşük seviyelerde ifade etmek, doğal seçilimin potansiyel olarak tehlikeli kısımları (dağınık ya da yanlış katlanmış proteinler yaratan kısımlar) dışarıda bırakmasına yardımcı olabilir, böylece kalanlar muhtemelen iyi huylu olacaktırlar. Albà şöyle diyor:

Kodlama yapmayan bölgelerden gen üretmenin, diğer gen üretme yöntemlerine göre daha fazla fayda sağlayabilir. Gen kopyalama, atalarıyla birebir benzer proteinler üreten “çok muhafazakar bir mekanizma”dır; bunun aksine de novo genlerin belirgin şekilde farklı moleküller üretmesi muhtemeldir.

Bu, de novo genlerin, köklü gen ve protein şablonlarına uymalarını zorlaştırabilir - ancak bazı yeni görevlere daha uygun olabilirler.

Örneğin yeni bir gen, organizmanın bulunduğu ortamdaki bir değişikliğe hızlı bir şekilde cevap vermesini sağlayabilir. Bu duruma örnek, Kuzey Yarımküre yaklaşık 15 milyon yıl önce soğuduğunda antifriz proteinini edinen morina için geçerli gibi görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Bir Şey Olduğu Yok

Fang Ailesi’nin Yazarından

Yılın En İyi Kitabı seçkilerinde

New York Times * Washington Post * People * Time * Buzzfeed

Lillian ve Madison’ın yatılı okulda başlayan beklenmedik dostlukları, Lillian’ın olaylı bir şekilde okulu terk etmesiyle mektuplara kalmıştı. Ta ki yıllar sonra yine bir mektupla gelen yardım çağrısına kadar.

Madison, Lillian’dan üvey ikizlerine bakıcılık yapmasını istiyor. Ama bir detay var: İkizler kızıp üzülünce alev alıyorlar. Gerçekten, alev alıyorlar. Kendilerine zarar vermeyen ama etraflarında ne varsa yakıp yıkan, korkutucu ve bir o kadar da göz alıcı alevler.

Bocalamakla geçen hayatında kaybedecek pek de bir şeyi olmayan Lillian, yazı çocuklarla geçirmeyi kabul ediyor. Üçü artık birbirlerine güvenmeyi, başkalarını umursamamayı –ve Madison’ın politikacı kocasından uzak durmayı– öğrenmek zorundalar. Peki ama Lillian gece uykusunda bile onlar yüzünden yanabileceği gerçeğiyle ne yapacak? Bir an önce onlardan uzaklaşmanın yollarını mı arayacak yoksa bu tuhaf güzellikteki çocuklarla el ele verip dünyanın karşısına mı dikilecek?

Birbirlerini anlamaya, dünyadaki küçük yerlerini bulmaya çalışan sıra dışı karakterlerin buluştuğu bu tuhaf, yumuşak ve eğlenceli roman, Kevin Wilson’ın olağanüstü ile olağanı aşılamadaki muazzam becerisini bir kez daha doğruluyor.

“Bu kitabın güzelliğini aklım almıyor. Her şeyiyle özgün, bir o kadar da muhteşem.” Taffy Brodesser-Akner, New York Times

“Benzerini okumuştum diyeceğiniz tek bir satır yok. O kadar taze bir ses.” Entertainment Weekly

Devamını Göster
₺258.00
Bir Şey Olduğu Yok

Doğum Oranı

De novo genlerin hangi organizmanın genlerinden üretildiğini bulmak için, araştırmacılar organizma ve yakın akrabalarına ait kapsamlı dizilere ihtiyaç duyarlar. Pirinç, bu çalışma için uygun bir bitkidir. Çin'in güneyinde bulunan tropik bir ada olan Hainan'ın, yüksek sıcaklık yüzünden zorlu çalışma koşullarına sahip olsada, aynı sıcaklık pirinç yetiştirmek için de mükemmel ortamı sağlamaktadır. Chicago Üniversitesi, Illinois Üniversitesi'nden evrimsel genetikçi Manyuan Long şöyle diyor:

Burası korkunçtur. O kadar sıcak ki, kum üzerinde yumurta pişirebilirsin!

Long’un ekibi, Oryza sativa japonicane alt türünden olan pirinçlerde ne kadar de novo gen oluştuğunu ve bu genlerin hangi proteinleri üretebileceğini öğrenmek istedi. Böylece ekip bu pirinç türünün genomunu ve yakın akrabalarının genomlarını karşılaştırarak sıraladı ve gen içeren bölgeleri seçmek için bir algoritma kullandı, bazılarında bu genlerin olmadığını gördü. Bu, araştırmacıların söz konusu ‘gene’ yol açan kodlanmayan DNA'yı belirlemelerine ve bir gen olma yolundaki yolculuğunu izlemelerine olanak verdi. Ayrıca, (Oryza sativa japonicane) pirinç türünde ortaya çıkan de novo genlerin sayısını da arttırabilirler: 3.4 milyon yıllık evrimde 175 gen (aynı dönemde, tür, dublikasyondan 8 kez daha fazla gen kazandı).

Çalışma, alanın en büyük sorusunun cevabını arıyor: bir genin gerçekten de novo olup olmadığını nasıl söyleyeceğimize. Cevaplar sıra dışı bir şekilde değişmekte ve yaklaşımlar hala gelişmektedir. Örneğin, ilk çalışmaların birinde, bir primatta 15 de novo gen buldu; daha sonraki bir çalışmada da, insanda 60 de novo gen bulundu.

Aday de novo genleri bulmak için benzer türler üzerinde algoritma ile arama yapılmaktadır. Eğer hiçbir şey görünmezse, o zaman genin de novo olması mümkündür. Ancak bir akraba bulamamak, akrabası olmadığı anlamına gelmez: gen, yol akrabalarından çok uzak bir şekilde şekil değiştirmiş olabilir. Pirinç denemesi, kodlayıcı olmayan DNA parçalarının de novo genler haline dönüştüklerini açıkça göstermiştir. Tautz şöyle diyor:

Uzun evrimsel süreçte (ki pirincin milyon yıllık evrim süreci bunun yanında çok kısa kalır), bir de novo genini ve atalarından çok uzak bir yerde ayrılan bir tanesini ayırt etmek zordur; bu nedenle, kaç genin de novo ile kaç genin duplikasyon yöntemi ile oluştuğunu belirlemek hemen hemen imkansızdır.

Farklı yöntemlerin sonuçlarının ne kadar değişken olabileceğini göstermek için, College Station'daki Texas A&M Üniversitesi'ndeki evrimsel genetikçi Claudio Casola, önceki çalışmaların sonuçlarını yeniden analiz etmek için alternatif yaklaşımlar kullandı ve de novo olarak tespit edilen genlerin %40'ını doğrulayamadı. Casola şöyle diyor:

Bu, testleri standartlaştırma ihtiyacına işaret ediyor. Şu anda, çok tutarsız görünüyor.

İnsan genomundaki de novo genlerin sayılmasında da, aynı soru yaşanmaktadır. Ancak de novo genlerin tespit edildiği yerlerde, araştırmacılar sağlık ve hastalıktaki rollerini keşfetmeye başlıyor. Zhang ve arkadaşları, insanlara özgü bir genin, Alzheimer hastalığı olan insanların beyninde daha yüksek düzeyde ifade edildiğini ve önceki çalışmalarda, genin bazı varyantlarını nikotin bağımlılığına bağladığını bulmuşlardır. Zhang için de novo genler insan beynine bağlayan araştırmalar titizlik gösteriyor. Şöyle diyor:

Bizi insan yapan şeyin beynimiz olduğunu biliyoruz. Beynimizin gelişimini zorlamak için bazı genetik kitlerin olması gerekiyor.

Bu, gelecekteki çalışmalar için bir yol sunuyor. Zhang, araştırmacıların, model organ olarak görev yapan insan organoit kültürlü hücreleri ile deneyler yaparak genetik malzemeyi de araştırabileceğini öne sürüyor.

De novo genler kanseri anlamada işimize yarayabilir. İnsanlara ve şempanzelere özgü bu tür bir gen, farelerde kanserin ilerlemesi ile ilişkilendirilmiştir. Ve insan papilloma virüsünün kansere neden olan versiyonları, kansere neden olmayan formlarda bulunmayan bir geni içerir.

Birçok de novo genin karakteristik özelliği yoktur, bu nedenle sürecin sağlık ve hastalık için potansiyel önemi belirsizdir. Carvunis şöyle diyor:

Bu genlerin, insan sağlığına ve insan türünün kökenine ne ölçüde katkıda bulunduğunu tam olarak anlamamız biraz zaman alacak.

De novo genler gizemli kalsa da, onların varlığı bir şeyi açıklığa kavuşturur: Evrim, basitçe, hiçbir şeyden bir şeyler yapabilir. Casola şöyle diyor:

De novo genlerle çalışmanın en güzel yanlarından biri, genomların stabil değil hareketli olduklarını görmektir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
87
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 03:47:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8148

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Levy, et al. Evrimde "De Novo" Gen Oluşumu: Evrim, Genleri Sıfırdan Nasıl Oluşturur?. (24 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8148
Levy, A., Kaya, E., Bakırcı, Ç. M. (2019, December 24). Evrimde "De Novo" Gen Oluşumu: Evrim, Genleri Sıfırdan Nasıl Oluşturur?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8148
A. Levy, et al. “Evrimde "De Novo" Gen Oluşumu: Evrim, Genleri Sıfırdan Nasıl Oluşturur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erman Kaya, Evrim Ağacı, 24 Dec. 2019, https://evrimagaci.org/s/8148.
Levy, Adam. Kaya, Erman. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrimde "De Novo" Gen Oluşumu: Evrim, Genleri Sıfırdan Nasıl Oluşturur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erman Kaya. Evrim Ağacı, December 24, 2019. https://evrimagaci.org/s/8148.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close