Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrenin En Erken Dönemlerinde Uyuyan Devasa Bir Karadelik Keşfedildi!

3 dakika
216
Evrenin En Erken Dönemlerinde Uyuyan Devasa Bir Karadelik Keşfedildi! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Muhtemelen ağır bir yemeğin ardından kanepede gözlerinizi kapatıp kendinizi bir anda uyuklarken bulduğunuz olmuştur. NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan bir grup bilim insanı 18 Aralık'ta Nature dergisinde yayınladıkları bir araştırmada benzer bir durumun, evrenin erken dönemlerinde tespit edilen bir karadelik için de gözlemlendiğini belirtti.[1]

Uyuyan karadelik, Büyük Patlama'dan yalnızca 800 milyon yıl sonra var olan erken evrende bulunuyor ve inanılmaz bir büyüklüğe sahip. Güneşimizin kütlesinin 400 milyon katı büyüklüğündeki bu kozmik yapı, James Webb'in evrenin gelişiminin bu aşamasında tespit ettiği en büyüklerden biri: Tek başına ev sahibi galaksisinin toplam kütlesinin yaklaşık %40'ını oluşturuyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, yerel galaksilerdeki karadelikler genellikle ev sahibi galaksilerinin yalnızca %0,1'i kadar bir kütleye sahip.

Bu muazzam boyuta rağmen, karadelik aslında çok düşük bir hızda gaz yutuyor. Araştırma ekibi, teorik maksimum sınırının yaklaşık 100 kat altında olduğunu belirtiyor. Başka bir deyişle, neredeyse tamamen uykuda. Bu kadar büyük bir karadeliğin, evrenin bu kadar erken döneminde bulunmasına rağmen büyümemesi ve madde toplamaması, karadeliklerin gelişimini açıklayan modellere meydan okuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tipik olarak karadelikler, dönen bir akresyon diskinin belirgin bir şekilde ışımasıyla tespit edilir. Karadeliğin kenarlarına yakın bir bölgede oluşan bu disk, içindeki gazın aşırı ısınmasıyla parlamaya başlar ve ultraviyole enerji yayar.

Ekip, buradaki en olası senaryonun, karadeliklerin kısa süreli aşırı hızlı büyüme patlamalarının ardından uzun süreli uyku dönemine girmeleri olduğuna inanıyor. Karadelikler uyurken daha az parlak olur. Bu da onları, James Webb gibi son derece hassas uzay teleskoplarıyla bile tespit etmeyi zorlaştırıyor. Ancak bu karadelik, yeterince büyük olduğu için fark edilebildi. Çalışmanın ortak yazarı ve Cambridge Üniversitesi astrofizikçisi Ignas Juodžbalis yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Bu karadelik uykuda olmasına rağmen, devasa boyutu onu tespit etmemizi sağladı. Uyku hali, ev sahibi galaksinin kütlesi hakkında da bilgi edinmemize olanak tanıdı. Erken evren, nispeten küçük galaksilerde bile mutlak devler üretmeyi başarmış.

Mevcut astronomik modellere göre, karadelikler ölü yıldızların çöken kalıntılarından oluşur. Daha sonra madde çekerek Eddington sınırı adı verilen verdiği bir limite kadar büyürler. Bu noktada, radyasyon ve madde basıncı, karadeliğin kütle çekim gücünü yener.

Bu durumda, hareketsiz karadeliğin muazzam boyutu, bu büyüklükteki deliklerin nasıl oluştuğunu ve büyüdüğünü standart modellerimizin tam olarak açıklayamıyor olabileceğini düşündürüyor. Çalışmanın ortak yazarı ve Cambridge Üniversitesinde astrofizikçi olan Roberto Maiolino şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Karadeliklerin "büyük doğmuş" olması mümkün, bu da Webb'in erken evrende bu kadar büyük karadelikleri neden tespit ettiğini açıklayabilir. Ancak bir diğer olasılık da karadeliklerin aşırı aktif dönemler geçirip ardından uzun süreli hareketsizlik dönemlerine girmesi.

Ekip, bu hareketsiz karadeliğin evrenin bu kadar erken bir döneminde bu denli büyük bir boyuta nasıl ulaşmış olabileceğini modellemek için bir dizi bilgisayar simülasyonu gerçekleştirdi. Sonuçlar, karadeliklerin kısa süreler için aslında Eddington sınırını aşabildiğini gösteriyor. Bu eşik aşıldığında, karadelikler çok hızlı büyüyor ve ardından uzun bir hareketsizlik dönemi geçiriyor. Araştırmacılar, bu tür karadeliklerin yaklaşık 5 ila 10 milyon yıl boyunca madde çekip ardından 100 milyon yıl boyunca uyuduğuna inanıyor. Maiolino şöyle devam ediyor:

Uyuyan bir karadeliği yüksek hareketlilik dönemleriyle açıklamak kulağa mantığa aykırı gelse de bu kısa patlamalar zamanının çoğunu uyuklayarak geçirirken hızla büyümesini sağlıyor.

Bu uyku dönemleri devasa büyüme dönemlerinden çok daha uzun olduğundan, astronomların karadelikleri uyudukları sırada tespit etme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, az miktarda ışık vermeleri nedeniyle uykuda olan karadelikleri tespit etmek hâlâ oldukça zordur. Ekip, erken evrendeki karadeliklerin zamanlarının çoğunu bu hareketsiz durumda geçiriyor olabileceğini ve bu örneğin, muhtemelen daha büyük bir düzenin parçası olduğunu düşünüyor.

Büyük olasılıkla oradaki karadeliklerin çoğunluğu bu hareketsiz durumda. Bu karadeliği bulduğumuz için şaşkınım, ama bu kadar çok daha fazlasını bulma olasılığı beni heyecanlandırıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
5
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ I. Juodžbalis, et al. (2024). A Dormant Overmassive Black Hole In The Early Universe. Nature, sf: 594-597. doi: 10.1038/s41586-024-08210-5. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/01/2025 18:28:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19450

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sperm
Karar
Veri Bilimi
Diş Sorunları
Cinsel Yönelim
Renk
Uçuş
Vaka
Psikanaliz
Fil
Taksonomi
Canlılık
Hücre
Uterus
Mit
Karanlık
Biyocoğrafya
Nöron
Çocuklar İçin Bilim
Dna
Organ
Algı
Amerika
Köpekbalığı
Türlerin Kökeni
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Evrenin En Erken Dönemlerinde Uyuyan Devasa Bir Karadelik Keşfedildi!. (29 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19450
Derin, U. (2024, December 29). Evrenin En Erken Dönemlerinde Uyuyan Devasa Bir Karadelik Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 02, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19450
U. Derin. “Evrenin En Erken Dönemlerinde Uyuyan Devasa Bir Karadelik Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19450.
Derin, Ufuk. “Evrenin En Erken Dönemlerinde Uyuyan Devasa Bir Karadelik Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/19450.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close