Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evde Stresle Baş Etmenin Yollarından Birisi: Yoga

6 dakika
6,283
Evde Stresle Baş Etmenin Yollarından Birisi: Yoga Pexels
Evde yoga
Tüm Reklamları Kapat

Stres günümüzde sıklıkla yaşadığımız, artık hayatımızın bir parçası diyebileceğimiz bir duygu. Yeni bir işe başlarken, sınavlara hazırlanıp sınavlara girip çıkarken, özellikle bu günlerde dışarıya çıkamazken hissetmemizin çok haklı olduğu da bir duygu. Bir miktar stres sınav gibi durumlarda işimize yararken fazlası hayatımızı paralize edecek bir noktaya kadar gelebiliyor ve bazılarımız için bunu durdurması biraz daha zor oluyor. Peki nedir bu stres? Nasıl ortaya çıkar? Durdurmanın yolları var mıdır?

Stresli olduğumuz zamanlarda vücudumuzun verdiği tepkiyi bir düşünelim. Kalp atışımız ve nefes alış verişimiz hızlanır, kaslarımız gerilir ve belki terlemeye başlarız. Bu reaksiyonlar aslında "savaş ya da kaç" dediğimiz ve bir hayatta kalma mekanizması olarak evrimleşmiş bir tepkidir. Her şeyin çok çabuk bir şekilde, daha siz düşünmeye fırsat bulamadan olmasının sebebi budur. Çok eski zamanlarda muhtemelen çok fazla hayat kurtarmış incelikli bir mekanizma olmasına rağmen, günümüzde haberleri okurken ya da bir sınava girecekken işleri kolaylaştırmak yerine genelde zorlaştırmaktadır.

Her şey, önümüze gelen stresli bir haberin, beynin duyguları işlemekle sorumlu olan bölgesi amigdalaya iletilmesiyle başlar. Eğer amigdala tehlikeli bir durum olduğunu algılarsa, hipotalamus bölgesine sinyal yollar. Hipotalamus vücudun geri kalanıyla otonom sinir sistemi yoluyla haberleşip nefes alıp verme, kan basıncı veya damarların genişleyip daralması gibi istemsiz hareketleri düzenleyen kontrol merkezi olarak stres durumunda da kontrolü eline alır. Kendisine amigdaladan sinyal geldiği gibi sempatik sinir sistemini aktive eder ve böbrek üstü bezlerine adrenalin salgılamaları için gerekli sinyal gitmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Adrenalin, yukarıda saydığımız stres tepkilerini hayata geçirir ve akciğerler daha çok oksijen almaya başlar, bunun bir kısmı beyne gönderilir ve vücut tetik bir duruma geçer. Görme, duyma gibi duyularımız keskinleşir ve bütün bu artan hareketliliği sürdürmek için depolanmış olan glikoz ve yağ kana salgılanır.

Bütün bunların hepsi, tepemizi attıran bir haber okuduğumuz için olmuştur. Eğer bu stresi azaltmak yerine, kendi kendimize söylenip durursak işler bununla kalmaz ve hipotalamus kortikotropin (CRH) salgılatıcı hormon salgılar - ki bu da gidip, hipofiz bezinden -adından anlaşılabileceği gibi- adrenokortikotropik hormonun (ACTH) salgılanmasını sağlar. Bu hormon da, böbrek üstü bezlerinden adrenalin salgılanmasına yol açar ve böylece sempatik sinir sisteminin aktif kalması sağlanmış olur.

Amigdala ve hipokampüsü gösteren beyinşeması
Amigdala ve hipokampüsü gösteren beyinşeması
Harvard Health Publishing

Bunları arada bir yaşamak normal olabilir ama şu anki gibi stres seviyemizin olması gerekenden çok daha yükseldiği zamanlarda buna bir çare bulmamız gerekiyor. Yoksa sürekli kanda dolaşan adrenalin damarlara zarar vermeye başlar, tansiyonumuz yükselir ki bu durum bu kalp krizi riskini arttırır ve kortizol içeren ilaçlar kullanan birçok kişiden duymuş olabileceğiniz gibi kilo aldırır. Bu kadar karamsarlıktan sonra iyice strese girmemize gerek yok çünkü stresle evden savaşabiliriz!

Stresle Mücadelede 3 Öneri

Harvard Sağlık Yayıncılık (İng: Harvard Health Publishing), stresle mücadele etmek konusunda üç öneri sunuyor:

Tüm Reklamları Kapat

İlki, gevşeme müdahalesi. Bu müdahaleye karından alınan nefes, barış ve sakinlik gibi yatıştırıcı sözcüklere odaklanmak veya huzurlu sahneler hayal etmek dahil edilebilir.

İkinci önerileri, fiziksel aktivite. Stresin kaç veya savaş içgüdüsünü tetiklediği düşünüldüğünde, üzerimizdeki bu kas gerginliğini atmak ve daha derin nefesler almak için mantıklı bir yöntem. Normal şartlarda açık havada yürüyüş güzel bir seçenek gibi dursa da ev şartlarında yoga yapılarak bir taşla iki kuş vurulabilir.

Üçüncü seçenek ise sosyal destek almak. Yakın olduğumuz, varlığı bize güç ve sakinlik veren insanlarla konuşmak, onlarla irtibatımızı kesmemek sakin ve sağlıklı kalmak açısından çok önemli.

Yoga, Stresle Mücadelenize Yardım Edebilir!

Şimdi bu üç önerinin en az ikisini kapsadığını düşündüğümüz bir aktiviteye bakalım: yoga!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yoganın tarihi çok eski olsa da şu an bir akım olarak dünyayı özellikle de kendisiyle yeni tanışmış olan batı dünyasını sarmış durumda. Cidden bir faydası var mı yoksa insanlar sadece garip şekillere girip fotoğraf çekilmeyi mi seviyor?

Herhangi bir yoga dersine katılmış ya da izlemiş bir insanın fiziksel faydalarını inkar etmesi zor ve yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Yoganın farklı çeşitleri olsa da fiziksel egzersize daha çok ağırlık vermesi açısından hatha yoga ve vinyasa yoga bu konuda öne çıkıyor.

Hatha yoga üzerine yapılan bir çalışmada sekiz hafta boyunca, haftada iki kere bir buçuk saatlik seanslara katılan katılımcıların oksijen alımının %7, dirsek ekstansiyonu için izokinetik kas gücünün %31, diz ekstansiyonunun %28, diz fleksiyonu için izometrik kas dayanıklılığının ise %57 arttığı ölçülmüş. Güç kazanmanın yanında esnekliği de katkısı olduğunu ayak bileği esnekliğini %13, omuz yüksekliğini %155 ve gövde ekstensiyonunu %188 arttırmasından görebiliriz.

Bu sonuçlardan yoganın güç ve esneklik alanlarında fiziksel faydaları olduğunu görmüş olduk. Peki yoga ilk öneri olan gevşeme müdahaleleri konusunda da etkili mi?

Bir İsveç şirketinde 4 ay süren bilişsel davranışçı terapinin ve yoganın stres üzerindeki etkisinin karşılaştırılması sonucu ikisininde de algılanan streste, stres davranışında ve bitkinlik hissinde belirgin bir düşüşe yol açtığı kaydedildi. Kızgınlık ölçeğinde ise bilişsel davranışçı terapide daha başarılı bir sonuç elde edildi. Fizyolojik ölçümlere gelindiğinde ise noradrenalin seviyesi yoga grubunda ve kalp atış hızı iki grupta da belirgin bir şekilde düşerken, adrenalin ve kortizol seviyesinde anlamlı bir farka rastlanmadı.

Güney Avustralya'da yapılan başka bir deney ise yine benzer sonuçlar gösteriyor: Bu sefer hatha yoga ve yoga öğretmenin sesiyle yönlendirilen progresif kas gevşemesi adlı, sonunda bir de meditasyon için 10-15 dakika ayrılan bir teknik karşılaştırıldı. Progresif kas gevşemesi tekniğinde, yoga pozlarından ziyade kasları gevşetecek başka hareketler seçiliyor. Deneyin sonunda iki grup için de stres ve kaygı seviyesinde anlamlı bir azalma görülürken, sağlığa bağlı hayat kalitesi ölçeğinde de bir artış görüldü. Bu iki durum arasında anlamlı bir fark gözlenmemesi ise, ikisinde de temel olarak nefes egzersizleriyle başlama, fiziksel hareketlerle devam etme ve meditasyonla bitirme aşamalarının görülmesiydi.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, yoganın üçüncü öneri olan sosyal bağları sıkı tutma olayını da ucundan nasıl yakalayabileceğine bir bakalım: Her ne kadar nedensellik ilişkisi kuramamış olsa da, yapılan bir çalışmada yoga deneyimi sıfırdan altı yıla kadar uzanan katılımcılar incelendiğinde, yoga yapılan yıl sayısı ile minnettarlık ve hayatın bir anlamı olduğu düşüncesi arasında pozitif bir korelasyon tespit edildi.

Ancak daha önceden de söylediğimiz gibi, korelasyonlar her zaman nedensellik anlamına gelmez. Dolayısıyla yoganın bu duygulara sebep olup olmadığı bilinmiyor. Yani zaten hayatın bir anlamı olduğu düşüncesi ve minnettarlık hissi de, insanları yoga yapmaya yönlendiriyor olabilir ve dolayısıyla yoga yapanlar arasında bu duygular daha yoğun olabilir. Veya şu an hesaba katmadığımız üçüncü bir faktör de olabilir... Her nasıl olursa olsun, düzenli yoganın bu hisleri arttırdığı, olasılıklar arasında bulunuyor.

Sadece stres olarak değil, daha geniş bir perspektiften bakmak istersek, düzenli Sudarshan Kriya Yoganın (SKY) genelleştirilmiş kaygı bozukluğu tanısı konmuş insanlarda kaygı ve depresyonu azaltmakta etkili olduğu görülebilir. Uygulanan SKY tedavisi, bazı yoga hareketleri ve meditasyon teknikleri içerse de, asıl ağırlık nefes egzersizlerine verilmiş durumda. Altı ay boyunca SKY tedavisi gören ve düzenli aralıklarla depresyon ve kaygı testi yapılan kişilerde düzenli bir azalma görülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şunun altını çizmekte fayda var: Zihinsel sağlık sorunlarında uygulanabilecek yoga gibi yan tedaviler, psikiyatr ile görüşmeler sürerken yapılması önerilebilecek seçenekler ve elbette hiçbir zaman tek başlarına tıbbi bir tedavinin yerini tutamazlar.

Sonuç olarak, eve tıkılıp kaldığımız bu günlerde hayatımızdan hareketi eksik etmemek hem beden sağlığımız hem de psikolojimiz için çok önemli. Hem yukarıda bahsettiğimiz bilimsel araştırmalarla etkisi kanıtlanmış olan hem de farklı seviyelere hitap eden yoganın da hareket etme amacında olan insanlara güzel bir seçenek olabileceğini göstermiş olduk.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
50
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 04:33:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8626

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Özata, et al. Evde Stresle Baş Etmenin Yollarından Birisi: Yoga. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8626
Özata, G., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 01). Evde Stresle Baş Etmenin Yollarından Birisi: Yoga. Evrim Ağacı. Retrieved November 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8626
G. Özata, et al. “Evde Stresle Baş Etmenin Yollarından Birisi: Yoga.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8626.
Özata, Gamze. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evde Stresle Baş Etmenin Yollarından Birisi: Yoga.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8626.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close