Evcil Kedilerin Kökeni Tunus'a Dayanıyor!

- Basın Bildirisi
- Arkeoloji (Arkeolojik Antropoloji)
- Bilim Haberciliği
Evcil kedilerin kökeni üzerinde çalışan araştırmacılar, uzun süredir kedilerin Neolitik dönemdeki ilk çiftçilere eşlik ederek tarımın yayılmasıyla birlikte Avrupa'ya dağılmış olabileceğini düşünüyordu.
Roma Tor Vergata Üniversitesi'nin 42 kurumla iş birliği içinde yürüttüğü bir araştırma ve Exeter Üniversitesi'nin 37 kurumdan katılımcılarla gerçekleştirdiği diğer bir araştırma, daha önce düşünülenden daha karmaşık bir tarih ortaya koyuyor. Her ikisi de evcil kedinin muhtemel kökeni olarak Tunus'u işaret ediyor.
Kapsamlı genetik verilerini arkeolojik kanıtlarla birleştiren her iki çalışma da Avrupa evcil kedilerinin zaman çizelgesine meydan okuyor ve kedilerin evcilleştirilmesinde kültürel ve dini faktörlerin kilit rol oynamış olabileceğini gösteriyor.
Kediler uzun zamandır arkeologlar için bir zorlu bilmecelerin kaynağı oluyor. İskelet özelliklerinin ve yaygın olarak kullanılan mitokondriyal DNA izleri, vahşi yakın akrabalarıyla önemli ölçüde örtüşmesi arkeologların işlerini zorlaştırabiliyor.
Roma Tor Vergata Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğindeki ekip, Avrupa ve Anadolu'daki 97 arkeolojik alanın yanı sıra İtalya, Bulgaristan ve Kuzey Afrika'daki müze örneklerinden elde edilen antik kedi örnekleri topladı. Araştırmacılar, ön baskı olarak bioRxiv'de yayınladıkları çalışmalarında 70 düşük kapsama antik genom, 17 ilave modern ve müze genomu ile 37 radyokarbon tarihlendirmeli kedi kalıntısını analiz etti.[1]
Nükleer DNA analizlerinden elde edilen sonuçlar, evcil atalara sahip kedilerin Avrupa'da ancak M.S. 1. yüzyıl civarında, geleneksel anlatıların öne sürdüğünden binlerce yıl sonra ortaya çıktığını gösteriyor.
Tor Vergata ekibi ayrıca kedilerin Avrupa'ya iki farklı giriş dalgasıyla geldiğini belirtiyor. İlk dalga, M.Ö. 2. yüzyıla gelindiğinde Kuzeybatı Afrika'daki yaban kedilerini Sardinya'ya taşıyıp adanın günümüz vahşi popülasyonunun temellerini attı. Roma İmparatorluk Dönemi'ndeki ikinci dalga ise modern evcil ırklarla genetik olarak benzeyen kedilerin Avrupa'ya girmesiyle Tunus'u erken evcilleştirmenin kilit noktalarından biri haline getiriyor.
Exeter Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ve yine bioRxiv'de ön baskı olarak yayınlanan başka bir çalışmada ise ise biraz daha farklı bir zaman çizelgesi yer alıyor. Araştırmacılar, 206 alandan 2.416 arkeolojik kemiği analiz ederek ve morfolojik verileri genetik bulgularla karşılaştırarak evcil kedilerin Roma'nın büyümesinin zirve noktasına ulaşmasının öncesinde M.Ö. ilk bin yılın başlarında Avrupa'da zaten ortaya çıktığı sonucuna vardılar.[2]
İngiltere'de M.Ö. 4. ila 2. yüzyıllar arasında belirgin mitokondriyal haplogruplar keşfedilmesi, Demir Çağı'nda gerçekleşen temasları gösteriyor. Ardından Roma, Geç Antik ve Viking dönemlerinde kedilerin Avrupa'ya yayılımını sağlayan birden fazla dalga yaşandı. Tunus, bu çalışmalarda yine evcil kedilerin köken noktası olarak öne çıkıyor.
Evcilleştirme sürecine dair önceki modeller, kedilerin insan popülasyonları ve tahıl depoları etrafında kemirgen kontrolü için insanlarla "ortakçı" bir ilişki kurduğunu varsayıyordu. Ancak her iki çalışma da dini ve kültürel faktörlerin öne çıktığını, insanların kedilere olan ilgisini tetiklediğini ortaya koyuyor.
Mısır'da kediler Bastet gibi tanrıçaların yanında kutsal kabul ediliyordu, bu da kedilerin mumyalanmasını ve dini ağlar aracılığıyla hareketliliğini desteklemiş olabilir. Yunan/Roma dini pratiklerinde ise kediler, Artemis ve Diana'nın sembolleri haline geldiğinden Mısır'a benzer bir durum söz konusu olabilir. Yine benzer şekilde, İskandinav mitolojisinde de tanrıça Freyja ile ilişkilendirilen kediler, ruhani ve ritüel inançların kedilerin daha geniş coğrafyalara yayılmasına katkı sağlamış olabilir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Her iki çalışma da Avrupa'ya gelen evcil kediler ile kıtanın yerli yaban kedileri arasındaki melezleşme ve rekabeti destekleyen bulgular sunuyor. Kanıtlar, yaban kedisi popülasyonlarının M.S. ilk bin yılda azalmaya başladığını gösteriyor. Bu durum, kaynak rekabeti, hastalık ve melezleşme ile ilgili olabilir.
İki araştırma, evcil kedilerin Avrupa'ya varış tarihleri ve yayılma rotaları konusunda farklılıklar gösterse de temel bir sonuçta birleşiyor. Kedilerin evcilleştirilmesi ve yayılımı, daha önce düşünülenden daha yakın bir tarihte ve kültürel dinamiklerin etkisiyle yaşandı.
Bulgular, kedilerin Neolitik yerleşimlerde yaygın olarak bununan bir tür olduğu yönündeki fikre meydan okumanın yanında. mitokondriyal izlere dayanan önceki çalışmaların evcilleştirme sürecini eksik bir şekilde anlattığını vurguluyor.
Tüm bu çalışmalar toplunca değerlendirildiğinde insanlığın en tanıdık dostlarından birinin tarihini yeniden yazdığı söylenebilir. Kediler, Neolitik çiftçilerin sessiz takipçileri olarak hayatımıza girmekten ziyade evcilleştirme sonrasında Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya girdi. Bu sürece insanların kültürel pratikleri, ticaret ağları ve dinin de katkıda bulunduğu anlaşılıyor.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ M. D. Martino, et al. (2025). The Dispersal Of Domestic Cats From Northern Africa And Their Introduction To Europe Over The Last Two Millennia. bioRxiv, sf: 2025.03.28.645893. doi: 10.1101/2025.03.28.645893. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Doherty, et al. (2025). Redefining The Timing And Circumstances Of Cat Domestication, Their Dispersal Trajectories, And The Extirpation Of European Wildcats. bioRxiv, sf: 2025.03.28.645877. doi: 10.1101/2025.03.28.645877. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/05/2025 15:23:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20445
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.