Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Erken İnsansılar Et Yemeye Sanılandan Erken Başlamış Olabilir: Orangutanlar Alet Kullanarak Balık Avlayabiliyor!

3 dakika
5,694
Erken İnsansılar Et Yemeye Sanılandan Erken Başlamış Olabilir: Orangutanlar Alet Kullanarak Balık Avlayabiliyor!
Tüm Reklamları Kapat

Orangutanlar ağaç üzerinde hareket etmek konusunda olduklarının aksine, yüzme konusunda berbattırlar. Buna rağmen, Endonezya adalarında araştırma yapan bilim insanları son derece şaşırtıcı bir gerçekle karşılaştılar: Bu uzun kollu kuyruksuz maymunlar su kenarlarında avlanıyorlar ve hatta "balık tutup" onları yiyorlar!

Toronto'da bulunan York Üniversitesi'nden antropolog Anne Russon'ın 2011'de Amerikan Fiziksel Antropoloji Derneği'nin toplantısında ilan ettiği rapora göre Borneo'da yaşayan orangutanlar kıyılara vuran balıkları veya sığ sulardaki kedibalıklarını yakalayarak yiyorlar.

Russon ve ekibi 2 yıl boyunca bu ormanlarla dolu adalarda orangutanları incelediler ve birkaç sefer onların sopalarla kedibalıklarını avladıklarını gördüler. Üstelik kullandıkları yöntem de oldukça ilginç: orangutanlar bir sopa yardımıyla suyu karıştırıyorlar ve kedibalıklarını korkutuyorlar. Korkuyla kaçmaya çalışan balık, orangutanın sopayı ustaca kullanmasından ötürü karaya doğru kaçmaya çalışıyor ve onun ellerine atlamış oluyor! Russon şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eğer orangutanlar bunu yapabiliyorsa, erken insansılar da (hominidler) alet kullanarak balık yakalamış olabilirler.

Her ne kadar orangutanlar tek başlarına balık tutuyor olsalar da, Russon birkaç sefer çiftler halinde avlanan orangutanlar gözlediklerini belirtiyor. Bir defasında orangutanlardan biri balığı yakalarken, diğerinin de ona yaklaşıp yiyeceğine yaltaklandığını gözlemişler. Russon, bu ikinci orangutanın diğerinin nasıl sucul avları yakaladığını öğrenmeye çalıştığını düşünüyor.

Güney Afrika'daki Cape Town Üniversitesi'nden David Braun, orangutanlarda yapılan bu gözlem, 2.5 milyon yıl kadar önce Homo cinsi henüz evrimleşmemişken yaşayan erken insansıların da, balık da dahil olmak üzere et yedikleri görüşünü güçlendirdiğini söylüyor. Antropologlar arasındaki yaygın görüş, insana giden soy hattında et tüketiminin Homo cinsiyle başladığı yönündeydi. Bunun beyin evrimini tetiklediği düşünülüyor. Yeni bulgular, et tüketiminin çok daha erken dönemlerde başlamış olabileceğini düşündürüyor.

Balık, kırmızı etten bile daha fazla yağ asidi içeriyor ve bu kimyasallar beyin gelişimi için büyük önem taşıyor. Arkeolojik veriler içerisinden son derece güvenilir olanları bizleri (modern insanları) da içeren Homo cinsinin 2 milyon yıl kadar önce kesinlikle balık avladığını gösteriyor.

Russon ve arkadaşları Borneo'daki orangutanların doğal davranışlarını 2004-2006 yılları arasında gözlediler. 2007 senesinde ufak bir göleti kedibalıklarıyla doldurdular ve her gün, orangutanların bu göleti ziyareti kayda aldılar. Orangutanlar, bu gözlemler sırasında 17 defa göletlerden balık topladılar (bazıları önceden hazırlanan göletten, bazıları ise diğer göletlerden) ve her seferinde hiçbir tereddütte bulunmadan avlarını yiyiverdiler. Bu kuyruksuz maymunlar, hem önceden hazırlanan gölette, hem de diğer göletlerde kedibalıklarını dürtmek için sopalar kullandılar.

Tüm Reklamları Kapat

Balık avlamak primatlar arasında çok yaygın olmasa da, yine de görülebiliyor. Russon'un söylediğine göre şempanzeler de zaman zaman göletlerden balık avlıyorlar. Makaklar ve babunlar gibi bazı maymunlar çok iyi yüzebiliyorlar ve elleriyle balık avlayabiliyorlar. Russon şöyle söylüyor:

Orangutanlarla ilgili etkileyici olan, zamanlarının çoğunu ağaçlar üzerinde geçirmeleri ve hiç yüzme ihtiyacı duymamalarıdır. Eğer suya girecek olurlarsa ağır bir taş gibi batıverirler. Orangutanların bu balık avlama çabaları, denizel yiyeceklerin sadece insanlar için değil, diğer tüm kuyruksuz maymunlar için besin değerinin önemini vurguluyor. Borneo'daki orangutanlar, kıyılarda ve göletlerde elleriyle balık yakalayabileceklerini şans eseri keşfetmiş olabilirler. Bu hayvanlar, sonrasında sopa kullanımını da tutması zor olan kedibalıklarını avlamak için kullanmayı öğrenmiş olabilirler.

Russon'un söylediğine göre antik insansılar da büyük oranda aynı şeyi yapmıştır. Şans eseri balık avlamaktan, isteyerek balık avlamaya doğru kendilerini geliştirmişlerdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 4
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Wired | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/12/2024 06:46:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2662

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Kanat
Kanser
Embriyo
Hastalık
Viroloji
Sağlık Personeli
Salgın
Ahlak
Makine
Hominidae
Diş
Kuş
Koronavirüs
Yüz
Türleşme
Ses Kaydı
Mikrobiyota
Enfeksiyon
Test
İnsan Türü
Böcekler
Eczacılık
İspat
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Erken İnsansılar Et Yemeye Sanılandan Erken Başlamış Olabilir: Orangutanlar Alet Kullanarak Balık Avlayabiliyor!. (9 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2662
Bakırcı, Ç. M. (2014, September 09). Erken İnsansılar Et Yemeye Sanılandan Erken Başlamış Olabilir: Orangutanlar Alet Kullanarak Balık Avlayabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2662
Ç. M. Bakırcı. “Erken İnsansılar Et Yemeye Sanılandan Erken Başlamış Olabilir: Orangutanlar Alet Kullanarak Balık Avlayabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2662.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Erken İnsansılar Et Yemeye Sanılandan Erken Başlamış Olabilir: Orangutanlar Alet Kullanarak Balık Avlayabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 09, 2014. https://evrimagaci.org/s/2662.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close