Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ergenlikte Evlerini İkizlerinden Daha Kaotik Gören Kardeşler, Yetişkinlikte Daha Çok Ruh Sağlığı Sorunu Yaşıyor!

Ergenlikte Evlerini İkizlerinden Daha Kaotik Gören Kardeşler, Yetişkinlikte Daha Çok Ruh Sağlığı Sorunu Yaşıyor! Association for Psychological Science
2 dakika
243
Tüm Reklamları Kapat

Birçok ebeveyn, çocuklarından birinin neden diğerlerine göre duygusal olarak daha sıkıntıda göründüğünü merak eder. Birleşik Krallık'ta yapılan yeni bir araştırma, bu farklılıkların olası bir temelini ortaya koyuyor.

Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, evlerini kardeşlerine kıyasla düzensiz, dağınık, telaşlı olarak algılayan ergenler, erken yetişkinlik dönemlerinde daha fazla ruh sağlığı sorunu ve davranışsal sorunlar yaşıyor.[1]

York Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Sophie von Stumm, 1990'ların ortalarında doğan binlerce ikizi takip eden araştırmasında, evlerini kardeşlerinden daha düzensiz, dağınık veya hızlı tempolu olarak algılayan gençlerin daha fazla kaygı ve depresyon yaşadığını ve madde kullanımı gibi daha fazla sorunlu davranışta bulunduğunu tespit etti.

Tüm Reklamları Kapat

Von Stumm, uzun süredir aynı evi ve aynı deneyimleri paylaşan insanların yaşananlara ilişkin neden çok farklı algı ve yorumlara sahip olduklarını uzun zamandır merak ettiğini belirtti. Çalışması için, 1990'ların ortalarında İngiltere ve Galler'de ikizleri inceleyen Twins Early Development Study (TEDS) adlı devam eden bir çalışmadan 4.732 ikiz çiftinin verilerini kullandı. Yazar, algılarda cinsiyete dayalı potansiyel farklılıkları elemek için seçilen ikizlerinin hepsinin aynı cins olduğunu ve karşı cins ikiz çiftlerinden elde edilen verilerin hariç tutulduğunu belirtiyor.

Çalışmada 9, 12, 14 ve 16 yaşlarında ikizler ve ebeveynleri, evdeki rutin, gürültü ve genel karmaşa seviyesini değerlendirdi. Von Stumm şöyle anlatıyor:

Bazı evler diğerlerinden daha kaotiktir. Her zaman bir televizyon veya radyo çalar, her gün farklı insanlar gelir ve gider ve düzenli yatma zamanı veya yemek zamanı gibi rutinler yoktur.

16 yaşındaki ikizlerin yanıtları gözden geçirildiğinde, kardeşlerin evdeki atmosfer hakkında önemli ölçüde farklı görüşlere sahip olabileceğini görülmüştü. Örneğin kardeşlerden biri evi diğerine göre çok daha gürültülü ve hızlı tempolu olarak görebiliyordu. Von Stumm şöyle diyor:

Kardeşlerin farklı ailelerde büyüdüklerini düşünebilirsiniz. Algıları işte bu kadar öznel.

İkizler 23 yaşına geldiklerinde eğitim durumlarını, istihdam durumlarını, gelirlerini, madde kullanımlarını, cinsel risk alma durumlarını, yasalarla çatışmalarını, ruh sağlıklarını ve davranışsal eğilimlerini ölçmek üzere tasarlanmış bir anket doldurdular. 16 yaşındayken daha fazla kargaşa deneyimlediğini bildirenler; depresyon, anksiyete, antisosyal davranış ve diğer ruh sağlığı sorunlarında daha yüksek puan aldı. Sonuçlar hem tek yumurta hem de çift yumurta ikizleri arasında tutarlıydı. Von Stumm şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Evdeki durumu kardeşlerinden daha kaotik olarak algılayanlar, genç yetişkinlik döneminde daha kötü ruh sağlığı sonuçları bildirdi. Bu ilişki ergenlik döneminden itibaren belirgindi ve ruh sağlığı sorunlarının başlangıcının muhtemelen gençlik yıllarında olduğuna dair teorileri doğruluyordu.

Yazarlar, yaşamlarının erken dönemlerinde yaralanma veya okuldan atılmak gibi kardeşlerinden daha fazla olumsuz olay yaşayan çocukların evdeki kaosa karşı daha duyarlı olmasının ve bunun da ruh sağlıkları üzerinde uzun vadeli etkileri olması muhtemel olduğunu belirtiyor:

Ebeveyn çatışması veya ayrılığı gibi yaşamın erken dönemlerinde yaşanan ve tüm bireyleri etkileyen pek çok olumsuz olay olabildiğinden ailenin uzun vadede kötü ruh sağlığına neden olabilecek belirli olaylar olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Yazarlar, gelecekteki araştırmaların da bu bulguları doğrulaması hâlinde, psikologların ergenlerin ev ortamlarına ilişkin algılarını değiştiren müdahaleler geliştirebileceğini söylüyor. Von Stumm, bundan sonra kardeşlerin evdeki kaos algılarında farklılık göstermeye başladıkları kesin yaşı ve nedenleri araştırmayı planladığını belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Association for Psychological Science - APS

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ S. V. Stumm. (2024). Adolescents’ Perceptions Of Household Chaos Predict Their Adult Mental Health: A Twin-Difference Longitudinal Cohort Study. SAGE Publications. doi: 10.1177/09567976241242105. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:41:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17751

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Ergenlikte Evlerini İkizlerinden Daha Kaotik Gören Kardeşler, Yetişkinlikte Daha Çok Ruh Sağlığı Sorunu Yaşıyor!. (29 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17751
Derin, U. (2024, May 29). Ergenlikte Evlerini İkizlerinden Daha Kaotik Gören Kardeşler, Yetişkinlikte Daha Çok Ruh Sağlığı Sorunu Yaşıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17751
U. Derin. “Ergenlikte Evlerini İkizlerinden Daha Kaotik Gören Kardeşler, Yetişkinlikte Daha Çok Ruh Sağlığı Sorunu Yaşıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17751.
Derin, Ufuk. “Ergenlikte Evlerini İkizlerinden Daha Kaotik Gören Kardeşler, Yetişkinlikte Daha Çok Ruh Sağlığı Sorunu Yaşıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/17751.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close