Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İlkin Karıncalar Antenleri ile Sohbet Ediyor Olabilir!

3 dakika
326
İlkin Karıncalar Antenleri ile Sohbet Ediyor Olabilir! Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Karıncaların kafalarından çıkan antenler sadece gösteriş için değildir. Bu kıvrık uzantılar, karıncaların sosyal yaşamlarını yönlendirmelerine yardımcı olan izleri, yani feromonları tespit etmek için havayı tarar. Ancak bilim insanları, karıncaların her zaman sosyal bir hayvan türü olduklarını düşünseler de eski dönemdeki karıncaların günümüz karıncaları gibi feromonları kullanıp kullanmadığını belirleyememişlerdi.

Araştırmacılar Science Advances dergisinde yayınladıkları raporda, kehribar içinde fosilleşen eski zamanlarda yaşamış karıncalarda modern karıncaların kimyasal izleri yakalamak için kullandığı mikroskobik, kıl benzeri yapılara sahip antenler tespit etti.[1] Uzmanların hepsi bunun Kretase dönemindeki karıncalarının da feromonlar aracılığıyla iletişim kurduğunu gösterdiğine ikna olmuş değil. Ancak eğer ki bu doğruysa, bilim insanları bu yapıların böceklerin dünyayı ele geçirmesine yardımcı olup olmadığını anlayabilir.

Yıllar boyunca araştırmacılar ilkin karıncaların sosyal olduklarını gösteren çeşitli ipuçları bulmuştu. Örneğin bilim insanları, daha önce kehribar içinde yan yana duran birçok fosil ve 99 milyon yıl öncesine ait aynı türden kraliçe ve işçi fosili keşfetti.[2] Bunların o zamanda bile halihazırda bir kast yapısının zaten var olduğunu gösterdiği söylenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak kimyasallar ve bu kimyasalları üreten yapılar kehribar içinde çok iyi korunmadığı için ilkin karıncaların iletişim kurmak için feromonları kullanıp kullanmadıkları belirsizliğini halen koruyordu.

Bu nedenle yeni çalışmada, Hokkaido Üniversitesi'nden paleontolog Ryo Taniguchi ve ekibi farklı bir yaklaşım benimsedi. Ekip, bu feromonları algılayan organları aramayı planladı. Araştırmacılar, Myanmar'dan kehribar içinde korunmuş üç Gerontoformica gracilis fosiline odaklandı. Savaşın yıktığı Myanmar'dan şüpheli koşullarda toplanan bazı fosillerin ise oldukça tartışmalı bir geçmişi olmasına rağmen bilimsel literatüre girdiğini unutmamak gerekiyor. Bu durum, 2017'de Myanmar'daki askeri kuvvetlerin kehribar madenlerinin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Myanmar kehribarı üzerinde bir moratoryuma neden oldu. Ancak yine de uzmanlar, yeni çalışmada analiz edilen örneklerin bu tarihten önce, uygun standartlarda toplandığını belirtiyor.

Kehribar, yaklaşık 100 milyon yıl öncesine tarihlendirildi. Bu, karıncaların kendisi kadar eskidir. Böceklerin en erken kalıntıları, 100 milyon ile 105 milyon yıl arasında Fransa ve Myanmar'daki fosil kayıtlarında görülmektedir.

Ekip ilk olarak karıncaların antenlerini kesti ve içindeki uzantıyı mümkün olan en net şekilde görmek için çevresindeki kehribarı inceltip cilaladı. Taniguchi şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çok zor, zahmetli bir iş. Cilala ve kontrol et, cilala ve kontrol et, tek çözüm bu.

Bu yüzden lazer mikroskobu kullandılar ve bu yapıları ortaya çıkardılar. Tüm bunlar modern karıncalarda da bulunur ve her biri farklı amaçlar için kullanılır. Buna alarm görevi gören ve arkadaşları düşmanlardan ayırmayı sağlayan feromonlar da dahildir. Çalışmada yer almayan Towson Üniversitesi mirmekologu John LaPolla, şöyle anlatıyor:

Bu yeni görüntüleme teknikleri sayesinde karınca fosili çalışmalarında altın çağını yaşıyoruz. Daha önce göremediğimiz pek çok özelliği artık görebiliyoruz.

Araştırmacılar, bulgular bir arada ele alındığında, ilkin karıncaların modern karıncalara benzer bir şekilde antenlerini birbirlerinin feromonlarını algılamak için kullanmış olabileceğini söylüyor. LaPolla, daha önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında, çalışmanın sosyalliğin ilkin karıncaların bir özelliği olduğuna dair daha ikna edici bir kanıt olduğunu söylüyor. Çalışmaya katılmayan New Jersey Teknoloji Enstitüsü evrimsel biyologu Phil Barden şöyle diyor:

En erken karıncaların sosyal olduğundan zaten oldukça emindik, kimyasal seviyede ne kadar iletişim kurduklarını ve bunun günümüzdekine ne kadar benzer olduğunu anlamaya çalışabiliriz.

Çalışmada kullanılan türlerin bugünkü karıncaların doğrudan ataları olmadığını uzun zaman önce yok olan kuzen türler olduğunu belirtmek gerekiyor. Eğer asıl olay sosyal yapılarındaki farklılıklarla ilgiliyse, iletişim sistemlerini incelemek modern karıncaların neden başarılı olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir.

Ancak bazı uzmanlar, eski zamanlardaki karıncaların anten kıllarını iletişim için kullanıp kullanmadıklarının net olmadığını savunuyor. Çalışmaya katılmayan Rockefeller Üniversitesi mirmekologu Daniel Kronauer şöyle yorumluyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Modern karıncalar bu yapıları bir milyon başka iş için kullanabilir. Örneğin avlardan, bitkilerden veya topraktaki mikroplardan gelen kokuya yanıt verebilirler. İlla bir feromon olmak zorunda değil.

Yine de, Barden ve LaPolla, çalışmanın ilkin karıncaların kimyasal sinyaller yoluyla iletişim kurmuş olabileceğine dair en iyi kanıtı sunduğunu söylüyorlar. Barden şöyle bitiriyor:

Paleontolojide hep böyle olur: Alan bir sınıra dayanır biri yeni bir metodolojik atılım yapana kadar kamp kurar ve bekleriz. İşte bizim yaptığımız, bir atılım.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:51:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17869

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. İlkin Karıncalar Antenleri ile Sohbet Ediyor Olabilir!. (15 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17869
Derin, U., Altuntaş, . (2024, June 15). İlkin Karıncalar Antenleri ile Sohbet Ediyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17869
U. Derin, et al. “İlkin Karıncalar Antenleri ile Sohbet Ediyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17869.
Derin, Ufuk. Altuntaş, . “İlkin Karıncalar Antenleri ile Sohbet Ediyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/17869.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close