Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Epipaleolitik Dönem

Epipaleolitik Dönem
6 dakika
11,648
Tüm Reklamları Kapat

Epipaleolitik, bir dönemdir. Çünkü Paleolitik Çağ'a göre teknolojide, yaşam biçimlerinde, ekonomide, ekolojide (kimi bölgelerde), kültürel yapılanmalarda büyük ve köklü değişimler aniden gerçekleşmiştir.

Kimi arkeologların Epipaleolitik'e, çağ dediklerini duyarsınız. Argümanları ise, Geç Epipaleolitik'te meydana gelen iklimsel değişimlerdir. Bu güçlü bir argüman değildir; çünkü, Paleolitik Çağ içinde de çok güçlü iklimsel değişimler meydana gelmiştir. Yontmataş teknolojisindeki değişiklikler argümanı da, benzer nedenlerden dolayı itirazlara açıktır.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni olan mikrolitli endüstrilere daha az değişikliklerle geçilmiştir. Yani Epipaleolitik Dönem, Paleolitik Çağ'ın bitimidir.

14 bin yıl önce Üst Paleolitik Dönem'in iklim kuşakları, dünyanın heryerinde, yer değiştirmeye başlamıştır. Bu durum ise, doğal çevrenin tekrar şekillenmesine yol açmıştır. Kuzey enlemlerinde yer alan buzullar erimeye başlar ve böylece deniz seviyelerinde artış gözlenir. Yine bu duruma paralel olarak, hakim rüzgarların yönünü belirleyen alçak ve yüksek basınç merkezleri de yer değiştirir. Yağış getiren rüzgarların yönü değişir ve sıcak ile soğuk su akıntılarının da rotasında farklılıklar gözlenir. Şimdi, bitki ve diğer hayvan toplulukları (hayvanlardan bahsederken diğer demeyi öneriyorum; çünkü H. sapiens şüphesiz bir hayvan türüdür) bu koşullara ayak uydurmak zorundadır. Önceki dönemlerde olumlu olan çevreler, olumsuz ya da tam tersi olmuştur.

Önceki dönemlerden gelen kültür ve teknoloji ile, bir başka bağlamda yapılanma oluşur.

Geleneksel olan teknoloji, halen, çakmaktaşının yongalanmasıyla oluşturulur. Çakmaktaşı yongalamada iyice uzmanlaşanlar, bu şekilde yeni ihtiyaçlara cevap veremediklerinin farkına varırlar. Çözüm, mikrolit aletleri yapmak olmuştur. Bunlar tahta, kemik ya da boynuz sapların üzerine yerleştirilirler. Yüzbinlerce yıl sadece taş ve ahşap (ahşap çürür, araştırmalarda çok sık ele geçmez; ama yoğun kullandıklarını düşünüyoruz) malzemeden faydalanan Homo cinsi üyeleri, Üst Paleolitik Dönem ile birlikte diğer malzemeleri de kullanmaya başlamıştır. Mikrolitler yeni bir tür yontmataş aletler grubunu oluşturur. Genellikle boyları 5 santimetreden uzun olmayan, çok küçük ama çok etkin aletlerdir. Ya tekil kullanılmışlardır ya da kompozit. Yine, Mezolitik mi yoksa Epipaleolitik mi sorularının da baş aktörü mikrolitlerdir. Genellikle dilgilerden ya da dilgiciklerden elde edilen mikrolitler, makrolit alet üretim aşamaları içinde ortaya çıkmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Mikrolitlerin teknolojileri ve tipolojileri, zamansal süreçte çeşitli değişimlere uğramıştır. Bu durum, aynı zamanın benzer ve farklı kültürleri ile daha iyi gözlenir.

Anadolu ve Yakındoğu'da yoğun mikrolit endüstrileri vardır. Bunlar tipolojik açıdan birçok çeşitliliğe sahiptirler. Genellikle baskılama tekniğinde, prizmatik biçimli dilgi ya da dilgicik çekirdeklerinden elde edilen taşımalıklar üzerine, sırtlı düzelti tekniği ya da mikroburin tekniği ile üretilmişlerdir. Yine bunlar, geometrik olan ya da olmayan tipolojiler gösterirler.

Dikdörtgen, trapez, yarımay biçimliler (az da olsa eşkenar dörgen olanlar da vardır) geometrik biçimli mikrolitlerdir. Belli bir geometrik forma dahil olmayanlar ise, geometrik olmayan mikrolitlerdir.

Epipaleolitik Dönem başlarında, geometrik olmayan mikrolitler daha baskındır. Dönem ilerledikçe mikroburin tekniği ile üretilmiş olan geometrik mikrolitler artar. Her iki tipolojiyi eş zamanlı görmeniz de mümkündür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Paleolitik Çağ, dünya üzerinde doğaya karşı verdiğimiz çok ciddi bir var olma mücadelesini yansıtır. Saldırgan diğer hayvan grupları, kuzey yarımküredeki buzullar ve güney yarım küredeki kuraklık! Tüm bu olumsuzluklar düşünüldüğünde, ne kadar başarılı olduklarını daha iyi anlayabiliriz. Gidip ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir market ya da bakkal henüz yok (ne hoş, sömürülecekleri AVM'ler de henüz yok).

Uzman avcılık Orta Paleolitik Dönem içinde gerçekleşmiştir ve Üst Paleolitik ile çok başarılı uygulamalar oluşturulmuştur. Yeterli düzeye ulaştırılan teknoloji, işlenebilir hammaddelerin keşfedilmesi, farklı türde diğer av hayvanlarına yönelen farklı av stratejilerini ortaya çıkartmıştır. Burada değinilmesi gereken diğer bir konu da, toplu halde yapılan her avcılığın uzman avcılığı karşılamayacak olmasıdır. Bu olsa olsa organize avcılık ile tanımlanabilir.

Diğer bir yenilik ise, beslenmede göze çarpar. Avcılık ve toplayıcılık 2 milyon yıldan daha fazla sürerek, Homo cinslerinin yaşadığı en uzun temel ekonomi modelini oluşturur. Yakındoğu'da iklim çok ileride yer alan kuzey bölgelere göre daha ılımandır (kuraklık riski olmasına rağmen). Ilımanlık ise daha fazla bitki türünü ortaya çıkartır; yani avcılık yanında toplayıcılığın da yoğun olması iklimle paraleldir ve beklendiktir. Aynı dönemde Kuzey Avrupa ise, buzulların baskısında toplayıcılıktan çok, avcılığa yönelmiştir. Daha önce protein ağırlıklı beslenenler bitki, yemiş ve kökleri de menülerine katmıştır. Beslenmedeki bu değişiklik önemlidir; çünkü Neolitik'i hazırlayan önemli bir çeşitlenmedir. Su kaynakları balıkçılığı teşvik etmiştir. Diğer hayvan türlerinin bolluğu ise, su kaynakları ile birlikte, bazı coğrafyalarda sabit yerleşimlerin kurulmasına yol açmıştır.

Epipaleolitik kültür alanlarında ele geçen öğütme taşları, bitkisel beslenmeye işaret eder (veganlar dikkat, kök salmaya başladığınız dönem bu dönemdir). Bitkilerin kültüre alınması ise, bu tür tanışmalar sonucunda ortaya çıkmış olabilir.

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz kıyılarında, farklı bir gelişme izlenir. Bölgede belirgin ve hızlı bir nüfus artışı vardır. Bölgede varlık çeşitliliğinin bol olması (dolayısıyla iklimin elverişli olması) hafif çukur tabanlı yuvarlak kulübeler yapan, yapay seçilimle değiştirilmemiş bitkileri ve kökleri toplayan, avcılık yapan toplulukları ortaya çıkartmıştır. Anadolu'daki bu süreç döneme Mezolitik değil de, Epipaleolitik dememize yol açan bir süreci tanımlar.

Şanlıurfa ili Bozova ilçesindeki Söğüt Tarlası ve Biris Mezarlığı, Güneydoğu Anadolu'daki Epipaleolitik Dönem kültür alanlarıdır. Her iki kültür alanında da, çakmaktaşından minik dilgiler ve geometrik biçimli aletler vardır. Az sayıdaki obsidiyen önemlidir; çünkü her iki yerleşmeye en yakın obsidiyen kaynağı 250 kilometre uzaklıktaki Kuzey Toroslar'dır, bu ticareti gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Elverişli olan doğal mağaralardan yoğun olarak yararlanılmıştır. Antalya yakınlarındaki Öküzini ve Belbaşı Mağaralar'ı çok önemlidir. Özellikle Öküzini 16 bin-9 bin yılına kadar ki süreci tüm ayrıntılarıyla verir. Buluntu toplulukları Orta Akdeniz, Güney Yunanistan, Adriyatik kültürleri ile olan ilişkileri yansıtır (en azından işaret eder). Öküzini'nde koyun ve keçinin baskın av türü olması bir diğer ilgi çekici özelliği yansıtır; belli bir diğer hayvan türünde uzmanlaşma ve bu türlerin coğrafyadaki yoğunluğu.

Dönem için tek bir yerleşim modeli çizmek yanlış olacaktır. Kaya altı sığınakları, çadırlar, uygun iklim coğrafyasındaki açık araziler, basit ahşap kulübeler sayılabilir. Dolayısıyla mağara adamları tanımı, akıl dışı olmanın yanında bilgizilik kaynaklı safsatadır. Onlara ilkel ya da kaba demek yine geri görüş kibrinin eseridir.

Marmara Bölgesi de önemlidir. Karadeniz kıyı kumulları üzerinde Gümüşdere, Ağaçlı, Şile, Ağva gibi yerlerde buluntular saptanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Burdur - Baradız, Konya - Pınarbaşı, Samsun - Tekeköy'de yine bu döneme ait kültür buluntuları ile dikkat çeker.

Konar göçer ağırlıklı yaşayan bu insanların bir lideri ya da liderleri var mıydı? Ben var olduğu kanısındayım. 25 - 30 kişilik gruplar halinde yaşamış olabilecekleri, ağırlık kazanmış bir görüştür. Böylece kolay hareket edecekler, besin dağılımı eşitlikçi olacaktır (çok ve niteliksiz üremenin zararları bu bağlamda iyi düşünülmedir). Tüm bunlar düşünüldüğünde grupları ayakta tutmak ve yön tayin etmek için lider ya da liderlere ihtiyaç duymak gerekir (her zaman değil; ama çoğu zaman).

Anadolu'da Epipaleolitik Dönem için oluşturulmuş bir kültürel stratigrafi henüz yoktur. Bu dönem için Levant'da Kebaran, Geometrik Kebaran, Natufian; Zagroslar'da Zawi Chemi Shanidar / Karim Shair; Arap Çölüne doğru Mushabian kültür kompleksileri tanımlanmıştır. Anadolu Epipaleolitik'i dememizin bir diğer nedeni yine bu tanımlı kültürler ile Anadolu'daki tanımsızlıktır (diğer kültürlere oranla).

Kaynaklar ve İleri Okuma:

  1. M. Kartal., 2009; Türkiye'de Son Avcı - Toplayıcılar, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.
  2. Arkeo Atlas, Sayı : 1, Doğan Burda Rizzoli Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş., İstanbul.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 03:00:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1734

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Epipaleolitik Dönem. (2 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1734
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 02). Epipaleolitik Dönem. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1734
M. A. Sökmen, et al. “Epipaleolitik Dönem.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1734.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Epipaleolitik Dönem.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 02, 2013. https://evrimagaci.org/s/1734.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close